De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oxfam roept op tot kalmte in bezet Palestijns gebied en Israël

Oxfam roept op tot kalmte in bezet Palestijns gebied en Israël

vrijdag 25 maart 2011 14:09
Spread the love

Nu het geweld de afgelopen week langs beide zijden geëscaleerd is, moeten zowel de Palestijnen als de Israëli’s zich onmiddellijk terughoudend opstellen, zegt de humanitaire organisatie Oxfam.

Beide zijden moeten alles in het werk stellen om onschuldige burgers te beschermen. De spanningen lopen hoog op in bezet Palestijns gebied en Israël, maar de inzet is te hoog om zomaar te wachten totdat het conflict nog erger wordt, waarschuwde Oxfam.

“Momenteel heerst er grote onzekerheid in het Midden-Oosten en we kunnen het ons niet veroorloven nog meer zinloze slachtoffers te maken. De bescherming van burgers langs beide zijden van het conflict moet een prioriteit zijn en de internationale gemeenschap moet de Israëlische regering en alle andere betrokken partijen oproepen om zich aan het internationale recht te houden. Dat is een eerste stap naar rechtvaardige vrede in de regio”, zei Stefaan Declercq, Algemeen secretaris van Oxfam-Solidariteit.

Tien opeenvolgende dagen van geweld tussen het Israëlische leger en de Palestijnse militante groepen in de Gazastrook leidden tot 24 Palestijnse gewonden en 6 burgerdoden, waarvan 4 kinderen. Een aanval op een buitenwijk van Gaza twee dagen geleden doodde 4 burgers, waaronder 3 kinderen. Ook drie Israëlische burgers raakten gewond tijdens de gevechten. Een bom in een busstation in Jeruzalem donderdag doodde een toeriste en veroorzaakte 30 gewonden. Tot op vandaag heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag opgeëist.

“Al meer dan 2 jaar worstelen de Palestijnen in de Gazastrook om hun leven weer op te bouwen na de militaire operatie ‘Gegoten Lood’. Vermits de aanhoudende Israëlische blokkade de wederopbouw en het herstel van Gaza blijft blokkeren, zal het escalerende geweld de mensen steeds minder naar vrede en steeds meer richting uitzichtloosheid en wanhoop drijven”, besloot Declercq.

take down
the paywall
steun ons nu!