De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Overschakelen op groene stroom

Overschakelen op groene stroom

maandag 10 januari 2011 13:02
Spread the love

Op de radio horen we regelmatig, dat we door van elektriciteitsleverancier te veranderen, jaarlijks flink kunnen besparen. Ik wil 100% groene stroom en vind dat de kerncentrales in België zoals oorspronkelijk afgesproken, moeten sluiten. Vergelijking van de prijzen toont dat ik met 100% groene stroom ook nog kan besparen.

Van mijn vorige jaarafrekening haal ik mijn gebruikersgegevens. Die vul ik in op de website van mijnenergie. Het resultaat is een lijst met de prijzen van de verschillende leveranciers. De bovenstaande tabel is daar een gedeelte van.

Bij ecopower bespaar ik jaarlijks 64€

Helemaal bovenaan in het geel, staat mijn leverancier, Electrabel, helemaal onderaan staat Ecopower. Als ik bij Ecopower mijn stroom afneem, bespaar ik jaarlijks 64€. Bovendien heb ik dan 100% groene stroom tegenover maar 8% bij mijn huidige leverancier. Wel vraagt Ecopower me een coöperatief aandeel van 250€ te kopen, dat ik maar alle 6 jaar kan/mag verkopen.

Electrabel versus Ecopower

Mijn beslissing is meer sociaal-, economisch-, maatschappelijk- en milieu-gestuurd dan door mijn portemonnee. Bij het vergelijken van beide bedrijven zijn er een aantal grote verschillen Electrabel

 • produceren beperkt groene stroom
 • stroom grotendeels uit kerncentrales
 • businessmodel met aandeelhouders
 • winst gaat naar aandeelhouders van het franse Suez
  • hoe meer aandelen hoe meer stemmen op de algemene vergadering
 • de vette winsten door het langer openblijven van de kerncentrales gaan het land uit naar Suez. Of de Belgische belastingbetaler hiervan een redelijk bedrag gaat terugzien is onwaarschijnlijk.
 • beurs genoteerd

Ecopower

 • produceren 100% groene
 • stroom grotendeels uit windmolens
 • coöperatief business model, met vele kleine aandeelhouders, iedere klant is ook aandeelhouder met minimum 1 en maximum 50 aandelen. (op het ogenblik zijn er meer dan 25000 aandeelhouders waaraan stroom wordt geleverd)
 • winst gaat naar klanten-aandeelhouders
  • elke aandeelhouder heeft 1 stem op de algemene vergadering.
 • niet beurs genoteerd

Bij Ecopower heeft elke aandeelhouder 1 stem, ongeacht het aantal aandelen dat hij bezit. Overname van een vreemde groep is zo goed als uitgesloten. Jaarlijks beslissen de aandeelhouders, over de opbrengst van de aandelen. Op de vorige algemene vergadering is besloten 6% uit te keren. Na elke 6 jaar kan men zijn aandelen verkopen.

Kostenplaatje.

Niemand weet wat er morgen gaat gebeuren maar als ik voor 6 jaar voor Ecopower kies i.p.v. Electrabel, bespaar ik 64€x6=384(€). De verwachte opbrengst van het aandeel van 250€ is 15€x6=90(€) Dat betekent dat ik groene stroom heb en 474€ kan besparen. Ik zeg dan wel dat mijn beslissing niet alleen door mijn portemonnee gestuurd is 474€ is niet niets. Voor ik toehap telefoneer ik nog eerst naar Ecopower. Het is verfrissend onmiddellijk iemand aan de lijn te krijgen die al mijn vragen beantwoordt en ook wijst op de (voor sommige) minder interessante bepalingen in het contract. Ik koop vandaag nog mijn aandeel. Waarom heb ik hier zolang mee gewacht?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!