De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Over een actie voor bijen

Over een actie voor bijen

dinsdag 25 juni 2019 22:04
Spread the love

Geacht lid van de directie van Delhaize,

Hartelijk dank dat jullie een actie op poten zetten die het belang van de bijen in kaart brengt en die ons aanmoedigt om goed voor de bijen te zorgen. Het is er hoog tijd voor, en wij zullen alvast ons steentje bijdragen – en ik hoop met ons nog vele andere mensen. Dankjewel voor de tips!

Nu zou ik het graag ook even hebben over wat u en uw collega’s kunnen doen om ook goed voor de bijen te zorgen. U heeft het in het bijenkrantje over de nare gevolgen van chemicaliën en onkruidverdelgers op de bijen. Zou het een idee zijn dat u toont dat u werkelijk achter het beschermen van de bijen staat en niet langer producten verkoopt waar zulke chemicaliën in zitten? Zou het een idee zijn dat u besluit om niet langer groenten en fruit in te kopen – en vervolgens door te verkopen – van boeren die met pesticiden werken? Zou het een idee zijn dat u uw positie van macht gebruikt ten goede van de bijtjes?

Zou het ook een idee zijn dat u niet langer actie na actie opzet om onze kinderen telkens meer te doen kopen? De actie met plastic bouwsteentjes, elk in plastic verpakking, was ronduit schandalig. Knuffeltjes lijken veel milder. Toch kan ik u – als buurvrouw van de Kringwinkel – vertellen dat het gros van uw knuffeltjes na enkele weken allemaal in de Kringwinkel belanden. Het is een kort genot. Als ouders zien we onze kinderen vaak verdrinken in bergen knuffels. De oorspronkelijke belofte van een knuffeltje – een maatje – gaat hier wel erg verloren. U ziet uiteraard uw verkoopcijfers stijgen, maar maakt intussen wel gebruik van kinderen om dit te bekomen. U maakt gebruik van het feit dat zij zich snel laten verleiden door zo’n acties. Tegelijk wilt u hen laten nadenken over de bijen? Is dat niet een beetje contradictorisch, gezien één van de grondoorzaken uiteindelijk toch ook onze Westerse overconsumptie is (hierover zwijgt u stil in het boekje)?

De winkel die mij nu en in de toekomst verleidt is een winkel waar ik op zo’n manier kan winkelen die mij toont dat de keten niet enkel de boodschap van klimaatverantwoordelijkheid verkondigt, maar deze ook stelselmatig en krachtig in praktijk brengt. Dat betekent er echt voor gaan. Plastic is zeer schadelijk voor onze bijtjes. Waarom blijft alles maar dan ook echt alles er dan in ingepakt? Dit is uiteraard een boodschap aan alle warenhuisketens, en ik wil daarmee niet alleen Delhaize in het vizier nemen, maar neem deze boodschap ernstig, en ik ben ervan overtuigd dat uw “winstervaring” veel meer zal omhelzen dan enkel een stijging van de verkoopcijfers – dat is een winst voor u.

Wat denkt u van een winstervaring op vlak van welzijn, win-win ervaren – dat wil zeggen, niet enkel voor u maar ook voor ons gezinnen, en ten slotte voor de natuur en … Tja, de bijtjes.

Wat denkt u daarvan? Ik werk graag samen met u mee – om het welzijn van ons bijtjes nu en in de toekomst te verzekeren.

Mvg,

Een mama uit Gent

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!