De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

OUDERS VZW HONK WILLEN CROWDFUNDING 350.000 EURO INZAMELEN VOOR BOUW BAND VOOR HUN KINDEREN MET MENTALE BEPERKING

OUDERS VZW HONK WILLEN CROWDFUNDING 350.000 EURO INZAMELEN VOOR BOUW BAND VOOR HUN KINDEREN MET MENTALE BEPERKING

woensdag 28 oktober 2020 10:54
Spread the love

OUDERS VZW HONK WILLEN VIA CROWDFUNDING 350.000 EURO INZAMELEN VOOR BOUW PAND VOOR HUN KINDEREN MET MENTALE BEPERKING

De vzw Honk werd in 2014 opgericht door 12 ouderkoppels van in totaal 13 jongeren met een mentale beperking zoals autisme of het syndroom van down. De ouders wilden een aangepaste woning te realiseren waar hun kinderen na schooltijd samen konden verder leven. Met de middelen van de persoonsvolgende budgetten die enkele ouders ontvingen, werd reeds werk gemaakt van een dagbesteding voor de afgestudeerde jongeren in een pand in de Noormannenstraat. Hiervoor werden twee begeleiders aangeworven. In het eetcafé Upside Down in parochiezaal Ter Bancke in Heverlee serveren de jongeren elke woensdag zelf bereide pasta, broodjes, soep en taart.

LODE VERSCHINGEL: We wilden met de vzw Honk zelf op zoek naar een definitieve woonst omdat wij het beu waren om op de wachtlijsten te staan, wachtlijsten die er in 2014 waren en in 2020 zelfs langer geworden zijn. Vorig jaar hebben we van projectontwikkelaar Resiterra de kans gekregen om voor hen een huis te realiseren in de Hertogensite hartje Leuven, meer bepaald in de Minderbroederstraat naast het bestaande Rega-instituut van de KU Leuven. Dat huis zal gebouwd worden vanaf volgend jaar in januari en instapklaar zijn voor onze jongeren in de zomer van 2020.

VRAAG: Kan je iets meer vertellen over het huis, de activiteiten en de begeleiding?

LODE VERSCHINGEL: Wij willen weg van de instellingsidee en het instellingsconcept. Het huis zal dan ook een thuis zijn voor onze kinderen. Het is een huis met vier verdiepingen. Het gelijkvloers heeft een keuken, eetplaats, living en fietsenbergplaats. De studio’s situeren zich op het eerste, tweede en derde niveau waar ook een kamer is voor een inslapende begeleider. Het vierde niveau is volledig voorzien als polyvalente ruimte met een mooi dakterras dat uitkijkt op de Hertogensite. Wij hebben ook de ruimte om dagbestedingsactiviteiten te voorzien. Het is echter ook onze ambitie om onze kinderen maximaal te laten participeren op inclusieve wijze in het Leuvense maatschappelijke weefsel. Onze kinderen volgen nu al een opleiding om hen voor te bereiden op begeleid werken in de stad Leuven, op vrijwilligerswerk en zelfs op betaalde jobs die zij kunnen doen.

VRAAG. Resiterra is de bouwheer van het project dat jullie financieren. Hoe gaan jullie dat doen?

LODE VERSCHINGEL: Het project kost 2,8 miljoen euro. De vzw Honk brengt 650.000 euro in en de ouders 150.000 euro. Als ouders gaan we ook een lening aan van 1,4 miljoen bij een bankinstelling. Vlabinvest subsidieert voor 250.000 euro. Voor de resterende 350.000 euro doen we beroep op het publiek. Wie ons financieel wil ondersteunen heeft twee mogelijkheden. Men kan ofwel een aandeel van 1000 euro nemen in onze coöperatieve vennootschap Honk Invest. Ofwel kan men een gift doen op een rekening bij de Koning Boudewijnstichting. Bij een gift van 1000 euro kan men 600 euro recupereren via je belastingaangifte. Op de website www.honk.be vindt je alle informatie.

Voor meer info:
-vzw Honk, Eikenstraat 65, 3210 Linden, www.honk.be, info@honk.be, www.facebook.com/honk.vzw.
-Lode Verschingel kan je bereiken via 0479 98 90 56.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!