De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

OUDERS VOLWASSEN KINDEREN MET BEPERKING BOUWEN RESIDENTIEEL OPVANGHUIS

OUDERS VOLWASSEN KINDEREN MET BEPERKING BOUWEN RESIDENTIEEL OPVANGHUIS

vrijdag 20 december 2019 22:20
Spread the love

Ouders volwassen kinderen met beperking bouwen voor hen in Leuven residentieel opvanghuis

Projectontwikkelaar Resiterra gaat in de Minderbroedersstraat in Leuven een pand bouwen waar twaalf volwassen jongeren met een beperking onder begeleiding permanent zullen kunnen wonen. Dit ‘Honkhuis’ is een initiatief van ouders van de jongeren, die eigenaar worden van het pand en ook instaan voor de financiering ervan.

De betrokken ouders richtten in 2013 de vzw Honk op in een periode dat hun jongeren de leeftijd bereikten waarop ze niet meer school konden gaan. Met de middelen van de persoonsgebonden budgetten, die enkele jongeren ondertussen ontvingen, wordt al enkele jaren een dagbesteding georganiseerd in een gehuurd pand in de Noormannenstraat met de hulp van vrijwilligers en twee vaste begeleidsters activiteiten op touw gezet worden. Enkele jongeren volgen elders ook twee dagen in de week een opleiding.

Al van bij de start was het ook de bedoeling een residentieel opvanghuis te realiseren. Recent werd een overeenkomst bereikt met Resiterra in het kader van het renovatieproject ‘Hertogensite’ dat de projectontwikkelaar thans realiseert tussen de Brusselsestraat, Minderbroedersstraat en Kapucijnenvoer. Vanaf 2021 zal Resiterra het ‘Honkhuis’ bouwen met 13 studio’s en gemeenschappelijke ruimten. Naast studio’s voor de jongeren is er ook een voorzien voor de nachtbegeleiding. Ook het eetcafé ‘Upside Down’, dat de jongeren thans op woensdag organiseren in parochiezaal Ter Banck in Heverlee, verhuist naar hier.

Voor de financiering van de bouw zoekt de vzw Honk nog 350.000 euro. “Dit jaar lanceren we een coöperatieve waar men aandelen van zal kunnen kopen. Men zal op een rekening van de Koning Boudewijnstichting ook fiscaal aftrekbare giften kunnen doen”, aldus woordvoerder Lode Verschingel. Voor de financiering van de begeleiding rekent de vzw op de persoonsgebonden budgetten. “Thans krijgen zes van de twaalf jongeren een dergelijk budget. We hopen dat bij de start van het project medio 2022 dat aantal toegenomen is, wat gezien de actuele wachtlijsten echter geen evidentie is”, aldus Verschingel.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!