De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Opwarming van de aarde bevestigd.
Klimaat, Klimaatopwarming, WMO -

Opwarming van de aarde bevestigd.

vrijdag 21 januari 2011 12:28
Spread the love

AMSTERDAM – De Wereld Meteorologische Organisatie ziet de trend naar opwarming van de aarde bevestigd. Het jaar 2010 evenaarde 1998 en 2005 als jaren met de hoogste gemiddelde temperatuur sinds de temperatuurregistratie in 1854 begon.

De gemiddelde temperatuur op aarde lag vorig jaar 0,53 graden Celsius boven het gemiddelde van de periode 1961-1990, dat als vergelijkingsmateriaal dient. “De data van 2010 bevestigen de langetermijn-opwarmingstrend van de aarde”, zegt WMO-directeur Michel Jarraud.
Hij voegt eraan toe dat de tien warmste jaren sinds 1854 allemaal na 1998 waren. De WMO-cijfers zijn gebaseerd op gegevens van de Britse meteorologische dienst, het Amerikaanse centrum voor klimaatdata en de NASA.

De recente opwarming deed zich volgens de WMO vooral voor in Afrika, delen van Azië en delen van het Noordpoolgebied. In Noord-Europa, delen van Rusland en het oosten van de Verenigde Staten was het tegen het einde van het jaar juist aanmerkelijk koeler.
De WMO stelt dat het extreme weer – zoals de hittegolf in Rusland en de overstromingen in Pakistan – zich dit jaar voortzet, met zware overstromingen in Sri Lanka, de Filipijnen, Brazilië en Australië.

Bron :

Nu.nl / WMO 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!