De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oproep van Michael Moore aan de Amerikaanse jeugd

Oproep van Michael Moore aan de Amerikaanse jeugd

maandag 21 februari 2011 16:06
Spread the love

Michael Moore lanceert via zijn website het initiatief High School Newspaper, waarin hij de Amerikaanse jeugd oproept om hun ongenoegen, die ze in toenemende mate vertolken in het openbaar – op betogingen, stakingen, enz. – ook te verwoorden op zijn website. Zijn reden: de stem van de jeugd (van de Arabische wereld tot het westen) wordt geweerd uit de commerciële media. Benieuwd of we hier de voorbereidingen voor een nieuwe film beet hebben.

Met zijn opvallend ‘linkse’ en ‘Europese’ visie op de Amerikaanse politiek, gecombineerd met creatieve doortastendheid, is de journalist, auteur en filmmaker Michael Moore al lange tijd een doorn in het oog van de conservatieve elite.

Na de film Sicko (die een beeld gaf van de Amerikaanse ziekteverzekering, en daarbij de erg cynische vergelijking niet schuwt tussen de behandeling van eigen onderdanen en de gratis ziekenzorg van de Guantanamo-gevangenen) en Capitalism: a Love Story (een film die inspeelt op de huizen- en de financiële crisis om genadeloos van leer te gaan tegen het financiële kapitalisme als voorbijgestreefd maatschappelijk systeem), lanceert hij nu weer een initiatief via zijn website www.michaelmoore.com, genaamd: High School Newspaper.

De jeugd doorprikt de leugens

Het is Michael Moore niet ontgaan dat de ontevredenheid bij de Amerikaanse jeugd om wat er om hen heen gebeurt op sociaal, ecologisch en politiek vlak versterkt wordt door de manier waarop de stem van de jeugd systematisch ondervertegenwoordigd is in de Amerikaanse media. “Jullie zijn allemaal opgevoed met heel wat propaganda over ‘hoe het systeem werkt’ en met heel zoveel leugens over wat er in de geschiedenis allemaal is gebeurd, dat het mij verbaast hoe jullie door al die bullshit hebben kunnen prikken en de waarheid hebben kunnen achterhalen,” zo spreekt Moore de Amerikaanse studenten aan. “Dit is allemaal gebeurd met de hoop dat jullie je mond zouden houden, in rang zouden gaan staan en bevelen op te volgen… En zeker niet buiten de lijntjes te kleuren.”

Moore verwijst naar de betogingen in Amerika, de revoluties in de Arabische wereld. De jeugd is ontevreden, wil verandering, zoveel is zeker. “Misschien is het omdat jullie hebben uitgepluisd dat wij volwassenen jullie met een heel lege en in toenemende mate miserabele wereld gaan opzadelen, met zijn smeltende polen, zijn hamburgerjobs, zijn onophoudelijke oorlogsmachine, en zijn plan om jullie in een permanente schuld te houden vanaf 18 jaar omwille van jullie schoolleningen.”

Oproep

Om de Amerikaanse jeugd de stem te geven die zij in de commerciële media niet krijgt, lanceert hij de High School Newspaper. Hiermee lijkt hij alvast zeker goed de vinger te kunnen leggen op de hoofdrolspelers in de strijd om een betere wereld. Samen met de werkende bevolking maken de jeugd deel uit van de kiemen die een verandering kunnen teweegbrengen.

Je kan zijn volledige oproep nalezen op http://mikeshighschoolnews.com/.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!