De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Opleiding ‘Leren organiseren voor sociale verandering’

Opleiding ‘Leren organiseren voor sociale verandering’

dinsdag 4 juni 2019 15:28
Spread the love

 

flyer traject 20192020

Ik wil verandering. Wij willen verandering!

Maatschappelijke verandering komt nooit uit het niets. Ze wordt in gang gezet door groepen mensen die ervan overtuigd zijn dat het anders kan én zich organiseren om hun ideeën in de praktijk te brengen. Wil jij strijden voor een rechtvaardige en duurzame wereld? Je kan het leren met Tractie (*). In dit traject maak je kennis met het hoe en waarom van actie- en campagnevoeren. We wisselen ervaringen uit en ontdekken samen hoe we jouw streven naar maatschappelijke verandering kracht kunnen bijzetten.

Wat?

Doorheen dit traject maak je kennis met het hoe en waarom van sociale verandering.

  • Hoe komt verandering tot stand en welke rol kan jouw groep daar in spelen?
  • Waar moet je aan denken als je acties plant?
  • Hoe kom je tot een strategisch opgebouwde campagne?
  • Hoe laat je vergaderingen efficiënt en vlot verlopen?
  • Basisdemocratisch beslissingen nemen, hoe doe je dat?
  • Hoe zorg je dat verschillende achtergronden aan bod komen en niet enkel de meest gangbare de toon bepaalt?
  • Hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal in de media komt?

We nodigen je uit om actief aan de slag te gaan met eigen campagne-ideeën. We zetten je op weg naar een geslaagde campagne en een sterkere en meer duurzame groep.

Voor wie?

Voor iedereen die verontwaardigd is en wil meewerken aan sociale verandering, als actievoerder, vrijwilliger of professionele kracht binnen een groep, een organisatie, een collectief, een beweging,…. We moedigen je aan om je samen met een collega of iemand anders van je groep of organisatie aan te melden, dat maakt het makkelijker om uit te wisselen en wat je geleerd hebt door te geven.

Wanneer?

We starten met een weekend van 18 tot 20 oktober (Brussel). We gaan verder met 6 avondsessies (op dinsdag van 18u30 tot 21u30) op 5 november, 19 november, 3 december, 17 december, 4 februari en 18 februari. We gaan op weekend van 13 tot 15 maart en sluiten af op 21 april.

De sessies vinden plaats op locaties die rolstoeltoegankelijk en met de trein vlot bereikbaar zijn.

Hoeveel kost het?

Jouw bijdrage is afhankelijk van de financiële middelen waarover jij / jouw groep beschikt. (Deze richtprijzen zijn gebaseerd op de reële kosten. Bij categorie 1 omvat dit enkel de effectieve kost van eerlijk eten en verblijf.)

  • Categorie 1 – niet gesubsidieerde groepen en individuen: vrije bijdrage (richtprijs 250€ euro)
  • Categorie 2 – kleine organisaties: richtprijs 450€
  • Categorie 3 – grote/gesubsidieerde organisaties: richtprijs 680€ euro

De kostprijs mag geen drempel tot deelname zijn. Mocht dit toch zo zijn, aarzel niet ons toch te contacteren! De bedragen zijn richtbedragen maar je draagt bij wat kan. Een grotere bijdrage van deelnemers met meer middelen maakt het ons ook mogelijk om dit kosttoegankelijk te houden.

Hoe aanmelden?

Je kan je aanmelden door op dit fomulier wat contactgegevens in te vullen. Heb je vragen, stuur  gerust een mailtje naar training[at]vredesactie.be

Deelnemers over het traject:

Heel toegankelijk en laagdrempelig, mét of zonder voorkennis.”

Een goede manier om eens stil te staan bij hele belangrijke zaken waar je anders geen tijd voor neemt.”

Dit traject gaat op zoek naar échte sociale verandering. Ik heb er nieuwe methodes, tools en technieken ontdekt met een boeiende groep.”

Wat dit traject inspirerend en anders maakt is dat er een andere manier van leren dan de tradionele kennisoverdracht is – er is aandacht voor het proces, er wordt versterkend gewerkt in groep, met heel straffe en soms uitdagende facilitatie die als voorbeeld heel leerrijk is.”

“Zowel de inhoud, opbouw als begeleidersstijl van dit traject trekt open, stelt in vraag en confronteert. Blinde vlekken bij jezelf en de groep werden blootgelegd en in de veiligheid van de groep doorgewerkt. Krachtig!”

Wil je effectiever en gerichter aan sociale verandering werken, volg dan dit traject.”

(*)Tractie? Verzet in Beweging!

Tractie is het trainerscollectief van Vredesactie. Wij ondersteunen groepen en organisaties die werken aan sociale en politieke verandering, door trainingen, workshops en begeleiding op maat. De trainers van Tractie zijn actief in uiteenlopende sociale bewegingen en netwerken, als jeugdwerker, klimaatactivist, in verenigingen waar armen het woord nemen,… Vanuit die ervaring en expertise willen we mensen en groepen ondersteunen, mee beweging maken en werken aan meer sociale, politieke en ecologische rechtvaardigheid.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!