De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Opinie: Toplonen, maatschappelijk doel en een kortere werkweek

Opinie: Toplonen, maatschappelijk doel en een kortere werkweek

woensdag 9 november 2016 14:28
Spread the love

Weet u wie van mij het meest mag verdienen? Dokters, onderzoekers, leraren, wetenschappers,… Niet topvoetballers, bedrijfsleiders of politici. Een bedrijfsleider mag in mijn ogen veel verdienen. Hij/zij heeft veel verantwoordelijkheden, druk om de concurrentie voor te blijven, druk om de juiste mensen te vinden,… Maar een bedrijf is ook maar zo sterk als de werknemers die het in dienst heeft. 

Bedrijven zouden eigenlijk niet het doel mogen hebben om winst te maken. Stel je voor dat een bedrijf alle soorten producten produceert, het bedrijf wordt zo groot en machtig dat het onverslaanbaar is geworden. Is dit wat we willen? In mijn ogen zouden veel bedrijven zich meer moeten gedragen als een VZW. Een VZW heeft een maatschappelijk doel en daar gaat het net allemaal om. De grote multinationals van tegenwoordig hebben geen maatschappelijk doel, ze willen alleen zoveel mogelijk winst voor enkelen. Wat zijn de gevolgen? Een toename van de ongelijkheid, verspilling, milieuvervuiling, … Ondertussen weten we toch allemaal dat sommige grondstoffen op deze aarde eindig zijn. Hoog tijd om de winsten van offshore bedrijven te belasten en te investeren in een duurzame lokale economie.

Het is wetenschappelijk al meermaals bewezen dat een kortere werkweek beter is, waarom wordt hier niets aan gedaan? Op deze manier zullen er minder werklozen zijn, kennis wordt doorgegeven, minder werknemers met een burn-out,…

take down
the paywall
steun ons nu!