De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

[opinie] Taalidentiteit en goed bestuur

[opinie] Taalidentiteit en goed bestuur

woensdag 16 juni 2010 04:09
Spread the love

Taalidentiteit is in dit land verworden tot een anale fixatie waarmee men de problemen te lijf wil gaan.

Alsof het feit dat men Frans, Vlaams, of Duits spreekt de basisreden is waarom het in die of die regio slechter gaat en in die of die beter.

Het heeft ook wat weg van Zionisten die steeds naar de Shoah verwijzen om zichzelf goed te praten. “Laat ons niet vergeten hoe het er vroeger aan toeging, laten we onze grond beschermen. Er een muur rond bouwen. Want nu zijn wij het slachtoffer van de andere. Nog steeds.”

Dit land had zoveel rijker kunnen zijn als men zich over zijn complexen heen had kunnen zetten. Neen, nu heeft men het taalcomplex verheven tot iets sacraals. Het is navelstaren.

En BHV is het symptoom van een kunstmatig op de spits gedreven en politiek uitgebuitte onderscheidingsdrang. Waarvoor alle overeenkomsten tussen de gemeenschappen in zake werkelijke noden, hebben moeten wijken.

Uit wat bestaat die Vlaamse cultuur dan die dat gebied dient te bepalen waar sommigen zich op willen terugplooien om de boel goed te kunnen besturen, feitelijk? Misschien moet de vraag zijn wat heeft men uitgevonden om als Vlaams en volkseigen te kunnen verkopen? In figuurlijke en letterlijke zin? Dito voor Waals of Belgisch.

Het zich willen terugplooien op zijn eigen erf. Het zoeken naar een gemeenschappelijke band om dat erf zo klein en duidelijk omlijnd mogelijk en “goed” bestuurbaar te maken. Dan komt men terecht bij de taal. Omdat dat bureaucratisch gezien eenvoudiger is? Minder werk aan de loketten? Om communicatieproblemen te voorkomen?

Walen, Vlamingen, Brusselaars, Duitstaligen. Allen hebben ze dezelfde basisbehoeften. Maar men spitst zich toe op de taal alsof die onze “cultuur” en eigenheid absoluut definieert en vandaar een onoverbrugbare kloof tussen gemeenschappen zou vormen waardoor een samenwerking of goed bestuur niet mogelijk kan zijn.

Het klinkt als het verlangen om het Babel, van voor het onderscheid in talen te herstellen, om toch het torentje dat tot de hemel rijkt te kunnen afmaken. Lekker gezellig, Vlamingen onder elkaar. Want wij verstaan mekander.

De werkelijke problemen hebben wel met wat anders te maken. Door de economische en bestuurlijke malaise taalgebonden te maken, gaan we er uit geraken?

Goed bestuur heeft niets met taal of taalgroepen te maken. Anders is een bankencrisis in de toekomst misschien wel te voorkomen door het Engels af te schaffen.

Vlaanderen is net als België, even kunstmatig, een fictie, maar dan een van romantisch nationalistische aard.

Het is waarschijnlijk wat kort door de bocht. Het is dan ook een eerste impulsieve ingeving.

take down
the paywall
steun ons nu!