De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

België, Stampmedia, Vlaanderen, Nationalisme, Identiteit, Opinie, Nationalist, Nationaliteit -

[Opinie] Nationalisme is als een blinddoek

zondag 13 juni 2010 11:20
Spread the love

De laatste dagen hoor je politici voortdurend het magische woord ‘Vlaanderen’ in de mond nemen. Vooral ‘Vlaanderen’ en ‘identiteit’ lijken in het politiek debat niet meer los van elkaar te bestaan. Wat zit er toch verscholen achter die magische koppeling en waarom gebruiken politici het zo graag?

“Touche pas à mon pays!”

Op donderdag 22 april trokken vierduizend betogers door de Franklin Rooseveltlaan in Vilvoorde, het zag er geel-zwart van de Vlaamse leeuwenvlaggen en er werden uit volle borst strijdkreten gescandeerd over de splitsing van BHV en het ontbinden van België. De duizenden leeuwenvlaggen werden geleverd door het Vlaams Belang, hofleverancier van de Vlaams nationalisten. Op zondag 16 mei waren al eens duizenden belgicistische betogers door het centrum van België gemarcheerd. Ook zij verstonden de kunst van het scanderen en brachten de slogan “Touche pas à mon pays!” Deze keer waren het militanten van de SP.A die iedere omstaander een polyester vlaggetje in de handen duwde.

Nationaliteit vs identiteit

Volgens mij misbruikt men het nationaal bewustzijn van de mens door hem tot een nationalist om te praten. Want er is een groot verschil tussen een ‘nationalist’ en een persoon met een ‘nationaal bewustzijn’. Iemand met een nationaal bewustzijn is zich bewust van zijn nationaliteit als onderdeel van zijn identiteit, een nationalist daarentegen heeft zijn identiteit vervangen door zijn nationaliteit. Ik vroeg betogers op beide manifestaties om zonder nadenken de volgende zin aan te vullen: “ik ben een…” Beide antwoorden luidden zoals verwacht werd van hen: “Vlaming” en “Belg”.

Blinddoek

Er is niets verkeerd aan een gezond nationaal bewustzijn, het wordt pas gevaarlijk als je identiteit plaats moet maken voor je nationaliteit, en als je denkt die te moeten verdedigen. Hiervan maken politici gretig gebruik, ze duwen je een polyester vlag met een marktwaarde van nog geen euro in de handen en jij wappert er maar mee en je scandeert samen met je kameraden dat jullie allemaal vrienden zijn, maar dat niemand jullie het geluk gunt. Daarna ga je naar huis waar je die goedkope massafabricagevlag een sacrale plaats toewijst in je woning zodat je hem iedere dag kan aanbidden. Het is toch zo gemakkelijk, een identiteit die je kan opplooien, wegbergen, tentoon kan stellen en als hij vuil wordt, wassen in een handwasje. Kortom, nationalisme is niet alleen een doekje voor het bloeden, het is vooral een blinddoek voor de ogen.

© 2010 – StampMedia – Christoffer Allegrezza

take down
the paywall
steun ons nu!