De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

[Opinie] De vrouw controleren met een hoofddoekverbod
Hoofddoek, Stampmedia, Hoofddoekenverbod, Opinie, Hoofddoekverbod -

[Opinie] De vrouw controleren met een hoofddoekverbod

woensdag 14 april 2010 20:37
Spread the love

Waarom willen zoveel mannen dat een vrouw geen hoofddoek draagt? Willen ze de vrouw bevrijden van een onderdrukking? Is het omdat een hoofddoek niet door de Koran verplicht zou zijn? Of omdat die het principe van neutraliteit zou schenden? Of gewoon omdat mannen controle willen over de kledij van de vrouw? Die laatste reden is de meest geloofwaardige.

Dat wordt telkens duidelijk wanneer mannen eisen dat een vrouw haar hoofd of haar hele lichaam niet teveel moet bedekken. De mannen willen gewoon zoveel mogelijk van een vrouw zien. Een vrouw moet dienen voor hun genot, zelfs al blijft het beperkt tot een genot voor hun ogen. Politicus Bart De Wever (N-VA) noemt een sluier ‘een beperking van de seksuele uitstraling van de vrouw’. Dat heeft hij goed gezien.

Een vrouw die vrijwillig kiest voor een hoofddoek beslist zelf om niets seksueels uit te stralen. Een nadeel voor veel mannen. Het is niet in het belang van die vrouw om haar hoofddoek te verbieden. Wel kunnen mannen haar dan waarderen om haar lichaam en het plezier dat het hen kan geven. Vrouwelijk schoon is liefst overal zien. Alsof een echtgenote of vriendin niet genoeg.

Veel tegenstanders van de hoofddoek huiveren van het idee dat alsmaar meer jonge vrouwen weigeren om hun lichaam te onderwerpen aan de seksuele behoefte van heteroseksuele mannen. Zelfs meiden van het eigen volk ontnemen mannen de mogelijkheid om zomaar van hun lichaam te genieten. ‘You can look but you can’t touch’ is voor hoofddoekdragende moslima’s passé. ‘You can look but you’ll see nothing’ geldt voor hen. Een doorn in het oog van elke man die zich vooral bekommert om de bevrijding van zijn geslachtsdelen.

‘Bitch’

De hoofddoek is een verlengde van wat macho’s in onze samenleving al veel langer stoort: een vrouw die zich niet sexy kleedt. De ‘bitch’ is zij die een wijde bloes met lange mouwen en een lange rok draagt. Op warme dagen doorkruist ze de verlangens van mannen: op straat wandelen of een terrasje doen en terwijl genieten van al dat vrouwelijk naakt in de buurt.

Ondertussen misleiden mannelijke politici en anderen met invloed het grote publiek met hun argumenten voor een hoofddoekverbod. Tijdens debatten tonen ze een zelden geziene empathie voor de vrouw. Terwijl het daar niet om gaat.

Een gesluierde vrouw die bewust voor haar sluier kiest, dwingt haar omgeving om haar te beoordelen op haar intellectuele capaciteiten, haar talenten, haar persoonlijkheid en op niets anders. Ze weigert om mee te stappen in de logica dat je kunt scoren bij een mannelijke docent of werkgever met een diepe decolleté of een minirok.

Hoofddoek vs decolleté?

Het is triest dat vele jonge meisjes en vrouwen dat wel aanvaarden. Misschien zijn ze vergeten waarvoor feministen vroeger hebben gestreden: dat mannen hen gelijkwaardig behandelen, hen serieus nemen en hen beschouwen als een volwaardig mens die ook de nodige hersenen bezit om ergens succesvol in te zijn en haar eigen keuzes kan maken. Het is extra jammer als een vrijgevochten vrouw als Ayaan Hirschi Ali het normaal vindt als in de advocatuur een hoofddoek het niet kan winnen van een decolleté.

Gaan we ervan uit dat een vrouw niet slim genoeg is voor een job of diploma en dat haar schoonheid dit moet compenseren? Of vinden we het normaal als een vrouw niet interessant genoeg is voor een werkgever, haar seksuele uitstraling de overtuigende factor mag zijn?

Controle

We zijn geëvolueerd naar een maatschappij waarin de man kan eisen dat een vrouw zich (gedeeltelijk) uitkleedt onder het mom van de bevrijding van die vrouw. Dat het enkel om zijn eigen lusten gaat, kunnen maar weinig mannen toegeven.

De oproep van mannen om een hoofddoek te verbieden, bewijst ook dat er niet veel verschil is tussen hen en mannen die een hoofddoek opleggen. Beide groepen streven de controle over de vrouw na. Alleen een man die een vrouw volledig respecteert, is in staat haar keuze te aanvaarden.

© 2010 – StampMedia – Hasna Ankal

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!