De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Opinie: “Machismo: een cultuur waar mannen en vrouwen ongelijk zijn”

Opinie: “Machismo: een cultuur waar mannen en vrouwen ongelijk zijn”

maandag 22 januari 2018 14:10
Spread the love

20160317-fos-seminarie-13-875x584

Wereldwijd zijn vrouwen slachtoffer van ongelijkheid door een cultuur die machogedrag aanmoedigt. Iets waar FOS dagelijks iets aan probeert te doen. Liesbet Vangeel, onze genderexpert, bekijkt de problematiek vanuit haar eigen ervaring.

#metoo. De hashtag die niet weg was te slaan uit de media. Verhalen over seksuele intimidatie in de filmindustrie, de sport en de politiek gaven aanleiding tot een storm van verontwaardiging. Op sociale media maakten duizenden vrouwen duidelijk dat seksisme en seksuele intimidatie wijdverspreid zijn.

“Ik ook?” Zoals alle vrouwen kreeg ook ik te maken met ongewenste aanraking, bijvoorbeeld op een festival. Ik kreeg al een seksistische opmerking naar het hoofd geslingerd of had al een onveilig gevoel op straat. Niet oké.

Critici vinden dat er te hysterisch wordt gedaan, dat er wordt overdreven, dat er te weinig genuanceerd wordt. Jammer, want de kern van de boodschap dreigt verloren te gaan. Van een seksistische opmerking, over een ongewenste aanraking tot regelrecht geweld: het zijn allemaal uitingen van een cultuur waarin vrouwen en mannen simpelweg niet gelijk zijn. Laten we de collectieve verontwaardiging zien als een kreet voor verandering. Het is in de wereld slecht gesteld met vrouwenrechten en gendergelijkheid. Het kan veel beter. Zijn we het daar niet allemaal over eens? #metoo

“Ik kreeg al een seksistische opmerking naar het hoofd geslingerd of had al een onveilig gevoel op straat. Niet oké.” 

Liesbet Vangeel, genderexpert FOS

Auteur: Liesbet Vangeel

take down
the paywall
steun ons nu!