De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Opgesloten Leuvense eredoctor Nasrin Sotoudeh haalt uit naar regime Iran

Opgesloten Leuvense eredoctor Nasrin Sotoudeh haalt uit naar regime Iran

"De meest fundamentele rechtsregels worden in Iran niet gerespecteerd". Dat stelt de Iraanse advocate en mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh in een brief die maandag voorgelezen werd door Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, tijdens de academische zitting waarop de KU Leuven haar een eredoctoraat gaf. Sotoudeh zit momenteel een Iraanse gevangenis een gevangenisstraf van 38 jaar uit.

maandag 3 februari 2020 16:40
Spread the love

In de brief wees Sotoudeh onder meer op het feit dat beklaagden tijdens de onderzoeksfase geen toegang hebben tot advocaten, dat onafhankelijke advocaten niet toegelaten worden tot de behandeling van rechtszaken door revolutionaire hoven en continu risico lopen om gearresteerd te worden. Dit alles resulteert vaak in onrechtvaardige straffen. Ondanks deze repressie ten aanzien van de onafhankelijke advocatuur in Iran zetten volgens Sotoudeh een aantal onder hen hun strijd verder om in Iran de mensenrechten te doen respecteren.

De mensenrechtenactiviste waarschuwde in haar brief voorts de Iraanse overheid dat zonder een verandering in het beleid het protest in het land zal blijven aanhouden. “Een samenleving die geen werk maakt van rechtvaardigheid zal geen orde en vrede hebben. Een samenleving die vrouwen onderdrukt zal elke dag geconfronteerd blijven met protest. Een samenleving die werkenden negeert zal ergernis kennen wegens de continue honger. Een samenleving die zijn volk onderdrukt zal te maken krijgen met nog luider protest”, aldus Sotoudeh.

Tijdens de academische zitting betuigde de Leuvense rector Luc Sels zijn uitdrukkelijke steun aan de strijd van Sotoudeh voor het respect van mensenrechten in Iran. Hij lanceerde ook een oproep aan de Iraanse overheid om de mensenrechtenactiviste onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten, waarmee hij tevens de oproep in die zin van Amnesty International onderschreef. Amnesty verzamelde wereldwijd tot dusver liefst 1,17 miljoen handtekeningen voor haar vrijlating, waaronder bijna 44.000 Belgische handtekeningen. Uit protest hielden de aanwezigen tijdens de zitting in Leuven één minuut stilte.

Nasrin Sotoudeh (47) vecht al jarenlang voor een betere naleving van de mensenrechten en een eerlijke rechtspraak in haar thuisland. Ze werd hiervoor in het verleden reeds herhaaldelijk gearresteerd, veroordeeld en opgesloten. In juni 2018 werd ze opnieuw gearresteerd toen ze het opnam voor vrouwen die via sociale media protesteerden tegen de verplichte hoofddoek. In maart 2019 werd ze voor haar steunbetuiging veroordeeld tot 148 zweepslagen en 38 jaar opsluiteing wegens ‘het aanzetten tot corruptie en prostitutie’ en ‘het begaan van een zondige activiteit door zich in het openbaar te vertonen zonder hoofddoek”.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!