De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

La bohème van Opera Ballet Vlaanderen.
Opera Ballet Vlaanderen,

Opera Ballet Vlaanderen en Oxfam zamelen warme winterkledij in

Wie een warme jas, trui of muts teveel heeft, kan meedoen met de grote inzamelactie van Opera Ballet Vlaanderen, Oxfam en De Collectie. Breng je warme winterkleding van vrijdag 10 tot en met maandag 27 december naar de glazen box op het Operaplein en geniet ter plaatse van enkele hoogtepunten uit de opera La bohème. Oxfam zorgt ervoor dat de kleding terecht komt bij mensen die het de komende kille maanden goed kunnen gebruiken. 

woensdag 8 december 2021 12:40
Spread the love

 

“Che gelida manina” of “Wat een koud handje”. Zo begint de beroemde aria van Rodolfo in de opera La bohème als hij ‘per ongeluk’ de hand vastneemt van zijn nieuwe vlam Mimi. Algauw slaan de vonken over tussen de twee en beleeft het publiek één van de ontroerendste liefdesscènes uit het operarepertoire.

Terwijl de hoofdrolspelers In het verhaal tegen een koude winter vechten, kunnen ook buiten de opera heel wat mensen de komende maanden extra warmte gebruiken. Daarom vroeg Opera Ballet Vlaanderen aan Oxfam en De Collectie om mee de schouders te zetten onder een inzamelactie van warme winterkledij.

Op het Operaplein vlak voor Opera Antwerpen staat er van vrijdag 10 tot maandag 27 december een grote glazen box. Daar kan iedereen winterkledij deponeren. Alles is welkom: warme jassen, truien, mutsen, handschoenen, enz. Opera Ballet Vlaanderen, Oxfam en De Collectie roepen mensen op om hun kleerkast uit te ruimen en hun vergeten beenwarmers, hoodie of sjaal te schenken. Ze krijgen er een warm kerstgevoel voor terug en kunnen bij de box genieten van enkele hoogtepunten uit de opera La bohème.

Alle geschonken kleren komen vervolgens via Oxfam terecht bij mensen die het goed kunnen gebruiken.

“Onder de personages in La bohème heerst een grote solidariteit”, vertelt Jan Vandenhouwe, artistiek directeur Opera Ballet Vlaanderen. “De vrolijke club vrienden zorgt goed voor elkaar in goede en slechte tijden. Het is één van de mooie boodschappen in dit liefdesverhaal en past in onze tijd waarin we zorgzamer zijn dan sommige cynici beweren. Na onze optredens voor de zorgsector en in de gevangenis blijft Opera Ballet Vlaanderen zich mee inzetten voor een warme samenleving. Op onze podia maar ook, zoals met deze actie, in de stad.”

“In België leeft een op de vijf mensen in armoede. Armoede houdt ook in dat ze het moeilijk hebben om zich te kleden”, zegt Johannes Eneman, verantwoordelijke voor textiel bij Oxfam België. “Niet alleen hier maar ook in de 90 landen waar Oxfam tegen armoede en ongelijkheid strijd. We merken dat die ongelijkheid sinds 2019 alleen maar toeneemt en dat de armoede door de pandemie sterk is gegroeid. De publieke solidariteit van Opera Ballet Vlaanderen zal ons in staat stellen warme kleding in onze tweedehandswinkels tegen een zeer lage prijs aan te bieden, vooral in onze pop-up winkels in Antwerpen en Brussel. Daar geven we mensen ook een nieuwe kans op werk en waardigheid.”

 

Praktisch:

Verzamelbox Operaplein

van 10 tot en met 27 december

La bohème van Giacomo Puccini is vanaf 10 december te beleven bij Opera Ballet Vlaanderen in de succesregie van Robert Carsen. Meer persinfo over de productie vind je hier.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!