De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Openingsceremonie

Openingsceremonie

woensdag 17 augustus 2011 12:20
Spread the love

Krems, Woensdag 17 augustus 2011

Het Nyeleni Forum is gisteren officieel geopend, na een ontmoeting met de 4 verschillende belangengroepen (producenten, consumenten, Ngo’s, arbeiders) konden we proeven van de culinaire specialiteiten van de verschillende deelnemers.

Na het eten volgde de officiële opening van het forum. Eerst werd nog eens samengevat wat voedselsoevereiniteit voor ons betekent en hoe we er ons voor inzetten. Ibrahim, een van de trekkers van Nyeleni 2007 in Mali overhandigde een kom met water, een met aarde en een met zaden aan de Europese organisatie om te symboliseren dat deze drie cruciale factoren bepalend zijn voor voedselsoevereiniteit. De pogingen van welbepaalde belangengroepen om deze hulpbronnen te privatiseren zijn immers een regelrechte aanval op de vrijheid van volkeren overal ter wereld om zelf tegemoet te komen aan de heersende voedselcrisis.

De organisatie toonde ons bordjes met een welkomsttekst in alle aanwezige talen en liet ons volgens het concept wereldcafé met elkaar kennismaken. Zo ging iedereen aan een andere tafel zitten om ideeën uit te wisselen over enkele thema’s: eerst werd de vraag gesteld waarom het belangrijk is om hier op het Nyeleni forum aanwezig te zijn, daarna wisselde iedereen weer van tafel en werd er gevraagd wat voedselsoevereiniteit betekent voor de individuele deelnemers. De culturele diversiteit was indrukwekkend, je kon net zo goed langs een Rus uit Azerbeidzjan, een Noor, Mozambikaan of een Griek terechtkomen; dankzij de vele vrijwillige tolken verliep de communicatie zeer vlot.

Na de openingssessie konden we nog genieten van wat Oostenrijkse folklore: Volkstanzgruppe Gfoehl, een dansgroep getooid in lederhosen en zwaairokken gaf zich volledig, tot groot jolijt van de deelnemers. Naderhand werden we nog verwend met een optreden van een lokale jonge band, terwijl we onze dorst laafden aan enkele heerlijke ongefilterde Schremser halve liters of lokale wijn.

take down
the paywall
steun ons nu!