De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Open brief aan Philippe Close en Pascal Smet

Open brief aan Philippe Close en Pascal Smet

donderdag 18 mei 2023 20:21
Spread the love

Brussel, 18 mei 2023

Geachte meneer de burgemeester, geachte meneer Smet,

Van de week las ik dat u beiden naar Oekraïne bent getrokken met de bedoeling met het Oekraïense regime de wederopbouw van dat land te gaan bespreken.
Als brusselaar laat uw initiatief mij niet koud. Het mag u misschien verwonderen, maar ik voel mij eigenlijk behoorlijk geshockeerd. Daarom dat ik besloten heb om dit schrijven aan u te richten.

Ik maak mij vooreerst de bedenking dat een deel van mijn belastinggeld al via de nationale begroting en de belgische militaire budgetten naar Oekraïne vloeit, naar een regering van hoogst bedenkelijk allooi, om niet te zeggen: neonazi’s.
Nu gaat dus ook nog en deel van mijn brussels belastinggeld naar ginder vloeien. Mag ik als burger “stop!” roepen? Het is nu wel genoeg geweest. Zou u zo goed willen zijn om mijn/ons belastinggeld in Brussel te spenderen en niet in een bodemloze put, op 900 kilometer hier vandaan te dumpen? Gaat u de amerikaanse overheid achterna, die haar eigen burgers laat kreperen, hen geen deftige pensioenen of ziekteverzekering wil aanbieden maar daarentegen wel budgetten heeft om met veel plezier de lonen en pensioenen van de Oekraïense ambtenarij en ziekenhuispersoneel te betalen? Hier vindt u een eindeloze lijst artikels hierover. Er zijn in Brussel daklozen genoeg (ik weet er zo een al maanden ‘hokken’ aan het Jules de Trooz-plein) die ons belastinggeld beter kunnen gebruiken dan een bende fascisten ginderachter.

Zopas nog heeft journalist Seymour Hersh gepubliceerd dat zijne kakigroene heiligheid Zelensky en z’n entourage voor minstens 400 miljoen USD hebben achterovergedrukt uit geld dat uit het buitenland de oekraïense staatskas instroomt. Zo worden onder andere wapens die in Oekraïne toekomen in’t zwart doorverkocht. Die verspreiden zich over de hele wereld en zo komen oorlogswapens terecht op de zwarte markten van onder andere Europa en haar hoofdstad. Dat vind ik niet uit, dat zijn feiten waarvoor Interpol al een jaar lang aan de alarmbel trekt. De amerikaanse zender CBS heeft vorig jaar een documentaire gemaakt over hoe weinig van de wapens die naar Oekraïne verstuurd worden, tot aan de frontlijn geraken. Omdat die documentaire tegen de haren van ‘het systeem’ instreek en tegen enkele zere schenen schopte, hebben ze die moeten censureren en intrekken.
De corruptie aan de top van het Oekraïense regime loopt zodanig de spuigaten uit dat CIA-baas Bill Burns voor een paar weken persoonlijk aan Zelensky is gaan uitleggen dat er dringend moet ingegrepen worden. “Corruptie is voor de VS geen probleem, meneer Zelensky, zolang het maar met mate gebeurt en niet te erg zichtbaar is“, moet hij toen gezegd hebben. Er waren naar verluidt klachten dat zijne kakigroene heiligheid teveel van de gelden afroomde voor zichzelf.
Overigens is het een publiek geheim dat Zelensky zelf verrassend snel stinkend rijk geworden is. Dat is dan niet enkel van de presidentiële vergoeding die hij ontvangt. Misschien corruptie, zo wordt er gefluisterd.
Leest u dan geen kranten? Hebt u dan geen weet van deze systemische corruptie in Oekraïne? Of hebben de kranten die u leest het niet over dit soort dingen? Over wat ik hier vermeld zal u hier bij DeWereldMorgen gemakkelijk meer achtergrond en inzichten vinden, die u mogelijk elders niet te lezen krijgt. Nog meer details vindt u rechtstreeks op de site van (b.v.) Seymour Hersh.
Ik kan het echt niet begrijpen en ook niet verteren dat u en zovele andere politiekers er geen graten in zien om zaken te gaan doen met een land dat gecatalogeerd staat als het meest corrupte land in Europa. Hebt u nog een ruggengraat als politieker? Neemt u hier dan geen aanstoot aan? Vindt u dit dan wel normaal?

Aan de amerikaanse overheid heb ik niets te zeggen. Aan onze nationale overheid schijnbaar al evenmin. Mailtjes naar enkele ministers brengen, zoals verwacht, niet veel zoden aan de dijk. Ik twijfel er niet aan dat mijn mails door de PR-mensen van onze excellenties in het beste geval eens diagonaal gelezen worden en dan meteen geklasseerd. Er worden nog steeds wapens vanuit de Wetstraat naar Oekraïne verscheept. Mijn mails hebben dus duidelijk geen verschil gemaakt. Ik moet wel kwijt dat ik een behoorlijke verachting heb voor al die politiekers die zo graag wapens naar Oekraïne sturen. Dieper kan ik daar helaas niet op ingaan, want dan zou deze brief verworden tot een gore scheldpartij. Er zijn er velen in dit apenland die blijkbaar niets geleerd hebben uit de recente, twintigste-eeuwse geschiedenis. Helaas zijn het ook net diegenen die in dit apenland de touwtjes in handen hebben.

Over touwtjes gesproken, laat ons het eens hebben over die ‘heropbouw’ van Oekraïne waaraan u zo enthousiast zou willen meewerken. Hebt u er al bij stil gestaan wie en wat er zoal schuilgaat achter dat verlangen, die ‘drive‘ voor een snelle wederopbouw van Oekraïne? Wie er daar finaal aan de touwtjes trekt?
U kan er hier op DWM wat meer over lezen. Ik hoop dat het u misschien op andere gedachten of tot andere inzichten zal brengen.
U bent misschien wel heel enthousiast over uw bijdrage (met ons geld) aan de heropbouw van Oekraïne, maar op de keper beschouwd levert u niks meer dan verse zuurstof voor het amerikaanse Militair-Industrieel-Complex. Diegenen die een land eerst naar de verdoemenis helpen, onder de voet lopen en bezetten, bepalen nadien ook hoe en onder welke condities datzelfde land zal heropgebouwd worden. Het Militair-Industrieel-Complex slaat eerst en zalft nadien. Eerst vernietigt het, daarna bouwt het terug op. “En passant” wint de VS er een nieuwe vazalstaat bij. En de amerikaanse industrie die passeert uiteindelijk tweemaal langs de kassa.
En uw, ons, mijn geld zal deels in de zakken van corrupte Oekraïeners verdwijnen en deels in de zakken van dat amerikaans Militair-Industrieel Complex (dat al even corrupt is). Staat u mij toe dat ik u toeschreeuw: “neen dank u, niet met mijn geld”?

Ik zie dat meneer Close vorig jaar op 27 januari, gedenkplaten heeft ingehuldigd voor drie jonge verzetsstrijders uit WO-II in het Ter Kamerenbos.
Thans gaat u beiden handjes schudden met de bestuurders van een land waar SS-collaborateur Stepan Bandera geëerd wordt als een nationale held (hij wordt zelfs als dusdanig vermeld in de schoolboeken) en zijn geboortedag wordt gevierd als een nationale feestdag.
Ik begrijp dit niet. Hoe rijmt u dat? Schaamt u zich niet, socialist zijnde? Waarvoor staat u?

U hebt naar ik lees gesproken met Vitaliy Klitschko, burgemeester van de stad Kiev. Mijn begripsvermogen schiet weerom te kort. Klitschko is één van de spilfiguren in de fascistische staatsgreep in 2014 in Oekraine, waarmee jullie ongegeneerd een babbeltje gaan doen en waarschijnlijk wat selfies genomen hebben.
Klitschko heeft er als burgemeester geen problemen mee dat in zijn stad de standbeelden ter ere van de soldaten die het leven lieten in de strijd tegen het fascisme, verwijderd worden. In Brussel plaatst u nieuwe gedenktekens voor diegenen die tegen het fascisme streden. Ginder gaat u een praatje doen met hij die gelijkaardige monumenten laat verwijderen, omdat het niet in zijn versie van de geschiedenis past.
Het deert Klitschko al evenmin dat straten in zijn stad hernoemd worden naar fascistische milities (Azov wordt zowel in de VS als in Rusland officieel beschouwd als een terroristische organisatie; in de VS hebben ze dat de voorbije jaren in alle stilte onder de mat geveegd). Recent nog stond er in Kiev een hernoeming van een straat naar een nazi-collaborateur op het programma. Pas na een klacht van de Israëlische ambassadeur heeft Klitschko die tegengehouden.
“Klitsch” stond in 2014 bovenaan op de shortlist van mastermind en neocon Victoria Nuland voor het oekraïense post-Maidan regime. “Klitsch” kwam volgens haar niet in aanmerking als eerste minister, maar was wel een geschikt kandidaat om een perifere rol in dat nieuwe regime op te nemen. Dit gaf ze duidelijk aan in het infame gelekte telefoonsgesprek gekend voor z’n spraakmakende quote “F*ck the EU“. De video vangt aan met een discussie omtrent de optimale plaats van “Klitsch” in de post-Maidan constellatie. Is deze man voor u echt een legitieme, democratische vertegenwoordiger van het Oekraïense volk?

Of hebben jullie misschien de gelegenheid gebruikt om te proberen om “Klitsch” tot betere inzichten te laten komen en hebben jullie hem misschien een bril aangeboden? (een bril van de socialistische “ziekenkas”, de mutualiteit die er bang voor is om nog met de term socialisme geassocieerd te worden en daarom haar naam heeft veranderd?) “Klitsch” heeft onmiskenbaar oogproblemen en zou een bril goed kunnen gebruiken. Toen een Al-Jazeera journalist hem in 2016 voor de voeten wierp dat het volgens amerikaanse nieuwsberichten in Oekraïne wemelt van fascisten getooid met hakenkruisen, beweerde Klitschko simpelweg dat hij daar niets van zag.
Wanneer in datzelfde interview, de journalist uit Amnesty International-rapporten citeerde dat het Oekraïense leger en z’n fascistische vrijwilligersbataljons betrokken zijn in ontvoering, marteling en andere grove misdaden tegen de oost-oekraïense burgerbevolking, maakte Klitschko zich ervan af met “Ik weet niet waar deze informatie vandaan komt, ik kom uit Oekraïne“. Dit klinkt erg als het surrealistische “My name is Manolo. I am from Barcelona“. Helaas is de uitspraak van Klitsch niet als humor bedoeld.

Verder is Klitschko iemand die het groot ziet (misschien komt dat door zijn gezichtsprobleem). Zo is hij één van die oekraïners die nostalgisch is naar de tijd toen Oekraïne nog atoomwapens had. Dat verlangen naar een atoombom nam vooral toe na de staatsgreep in februari 2014. Sommigen noemden de toetreding van Oekraïne tot het Verdrag inzake de Niet-Verspreiding van Kernwapens een “grote fout”. Verscheidene leden van de Verhkovna Rada, waaronder Vitaly Klitschko dienden daarom een wetsvoorstel in over terugtrekking uit dat non-proliferatieverdrag.

U hebt in Kiev ook ontmoetingen gehad met Oleksandr Tkachenko, de Oekraiënse minister van Cultuur en informatie.
Hij is de man die zorg draagt voor de godsdienstvrijheid in Oekraïne, door o.a. de uitdrijving van de monniken uit het Pechersk Lavra klooster in Kiev, omdat zij de verkeerde taal spreken en getrouwheid zweren aan de verkeerde kerk. Godsdienstvrijheid, dus.
Cultuur in Oekraïne, dat betekent onder ander de vernietiging van “aanstootgevende literatuur” door boeken over religie, geschiedenis, cultuur en zelfs koken te verbranden omdat ze in de verkeerde taal gesteld zijn. Roept dat bij u, zoals bij mij, geen herinneringen op aan die boekverbrandingen indertijd in nazi-Duitsland?
Tkachenko heeft ook persoonlijk de wereld opgeroepen om russische cultuur te boycotten, omdat Moskou die zou gebruiken als propaganda-instrument. Opera’s zouden moeten stoppen met het opvoeren van de muziek geschreven door Pyotr Tchaikovsky en andere russische componisten. Dat zal zeker de oorlog stoppen.
Moskou heeft al herhaaldelijk de oekraïense overheid bekritiseerd voor de gedwongen Ukrainizatie en de-russificatie die bedoeld is om de taal en de rechten van ongeveer een kwart van de bevolking te onderdrukken. Dit proces van onderdrukking van het russisch in Oekraïne is overigens al meer dan 20 jaar aan de gang. Gelijke rechten voor vlamingen en franstaligen in Brussel; zegt het u iets? Bij de oekraïners moet u zulke ideeën waarschijnlijk niet proberen te slijten.
Cultuur in oekraïne lijkt mij eerder gleichschaltung.
Weet u dan niet dat in Oekraïne journalisten, politici en pastoors gearresteerd en gemarteld worden (gewone burgers die per ongeluk de verkeerde taal spreken, trouwens ook)?
Leest u dan het nieuws niet, zodat u zou weten dat Oekraïne draconische perswetten heeft aangenomen die elke afwijkende mening verbieden? Of komt dat niet aan bod in de kranten die u leest? Vorige maand arresteerde Rusland de amerikaanse journalist Gershkovich, op beschuldiging van spionage. De kranten in ‘het westen’ stonden er toen bol van. Voor twee weken werd in Oekraïne de chileens-amerikaanse journalist Gonzalo Lira gearresteerd voor het eenvoudige misdrijf dat hij een afwijkende mening durfde publiceren. Daarover vind je niets terug in onze pers. Niet bij De Standaard, VRT, De Morgen, La Libre, noch bij Le Soir. Ook de amerikaanse media zwijgen als vermoord over deze amerikaanse staatsburger die door Zelensky’s Stasi opgepakt werd.

Misschien is het dan toch waar dat de kranten die u leest u niet het volledige plaatje over Oekraïne vertellen en moet u dringend eens uitkijken naar andere nieuwsbronnen.
In Oekraïne worden kerken platgebrand en pastoors gemarteld en vermoord omdat ze de verkeerde taal spreken. Desondanks noemt Ursula von der Leyen (ik noem haar liever “von der Lügen“, niet mijn vondst; ik heb het van iemand anders opgepikt) Oekraïne “het kloppende hart van de Europese waarden“. Het dunkt mij dat ook zij dringend aan andere kranten/informatiebronnen toe is. Al verdenk ik er haar van dat ze dit wel allemaal weet en bewust het oekraïens fascisme met de mantel der europese waarden toedekt.

Ik zou graag ook nog wat dieper ingaan op het feit dat u beiden “socialist” bent. Ik heb het woord hierboven al een paar keer laten vallen. Ik vraag mij alsmaar meer af hoe dat zit met het socialisme; of er dezer dagen nog wel echte socialisten bestaan en hoe geloofwaardig het socialisme nog is. Al jaren loop ik met die vragen rond. Ik vind het al verdacht dat meneer Smet lid is van een socialistische partij die het woord socialisme uit haar naam verbannen heeft, net zoals de socialistische “ziekenkas”, zoals ik hierboven aangaf. Het lijkt wel alsof er een stigma gemoeid is met de term socialisme.
Laat mij u zeggen dat ik in een vorig leven 25 jaar lang ‘Groen’ gestemd heb. Blij dat ik daarmee gestopt ben, als ik thans zie dat de groenen in Duitsland van een anti-oorlogspartij verworden zijn tot de vurigste oorlogsstokers en de belgische groenen voor hen niet willen onderdoen. Ook zij zien maar één oplossing voor deze oorlog: nog meer wapens sturen. Wapens zijn de weg naar vrede, zo heet het tegenwoordig in ‘weldenkende’ kringen. Blij dus dat ik van mijn groenverslaving genezen ben. Mijn hart klopt echter nog steeds met volle overtuiging links en ik zou met plezier voor de socialisten willen stemmen. Maar met die neoliberale zotskap aan het hoofd van de vlaamse sossen, die wanneer hij zijn mond opent meer applaus krijgt van rechts dan van links, is de appetijt niet bijzonder groot. Er zitten in die socialistische familie overigens nog wel meer rare vogels, waarover later meer.
Als ik dan ook nog zie hoe u beiden als socialisten nu plat op de buik gaat voor een land geregeerd door regelrechte nazi’s, dan daalt – eerlijk gezegd – de goesting om voor socialisten te stemmen helemaal tot onder nul. U doet het uzelve aan. Waarvoor staat socialisme nog dezer dagen? Hoe geloofwaardig bent u nog?

Ik vraag mij af of u zich niet beter zou bezighouden met welzijn en het lot van uw eigen burgers, i.p.v. een bende neonazi’s op 900 km van hier?
Als mandatarissen van de hoofdstad van België en Europa lijken er mij redenen te over te zijn om bezorgd te zijn over het voortbestaan (!) van Brussel.
Hebt u er al bij stilgestaan dat de voornaamste protagonisten (alias ‘oorlogsstokers’ of ‘halvegares’) in dit hedendaagse oorlogsdrama zoals Ursula von der Leyen, Josep Borrell en Jens Stoltenberg allen Brussel als thuisbasis hebben (op seniele Joe Biden en ultra-haviken Tony Blinken, Victoria Nuland en Jake Sullivan na)?

Ursula von der Leyen is een rabiate ruslandhater. Dat heeft ze met de pap ingelepeld gekregen want haar vader stak als politicus zijn nazi-sympathieën niet onder stoelen of banken. Verder is zij een handpoppetje uitgekozen en aangesteld door haar transatlantische meesters, wiens belangen zij meer verdedigt dan die van de EU. Aan haar danken we een “European Peace Facility“, een orwelliaanse naam voor een fonds om wapenaankopen en oorlog te financieren. Met alle tegen Rusland gerichte sanctiepaketten, schaadt ze vooral de EU-economie, terwijl de russische economie gezonder is dan ooit. Met haar radicale politiek om de EU af te snijden van alle goedkope russische energie, duwt ze massa’s mensen in de EU, en ook in uw stad, in de armoede doordat energie onbetaalbaar wordt. Haar transatlantische meesters zijn in dezen de grote winnaars met de verkoop van duur en vervuilend schaliegas.

Nog zo’n verdediger van andermans belangen (maar niet die van de EU) is Josep Borrell, de europese topdiplomaat (u weet wel: zo iemand die vetbetaald wordt om internationale geschillen ‘diplomatisch’, dwz door praten en door onderhandelingen, op te lossen) die zich nu heeft ontpopt tot Europa’s top-militair (“deze oorlog kan alleen gewonnen worden op het slagveld“; “China’s vredesplan is wishfull thinking“). Niettegenstaande deze man uit de socialistische stal komt, heeft hij zich het voorbije jaar laten kennen als een racistisch individu (“Europa is de tuin, de rest van de wereld is een jungle“; “afrikanen hebben geen idee waar Donbass ligt en worden misleid door Rusland“), en vooral als een incompetent diplomaat, die alleen maar de taal van het kanon kent en er niet voor terugschrikt Rusland voor fascistisch regime uit te schelden. Top-diplomatie heet zoiets dus. Beschamend noem ik dat. Als reactie op dit laatste affront heeft Vladimir Poetin zich publiekelijk afgevraagd aan wiens kant Borrell zou staan mocht hij geleefd hebben in het Spanje van de jaren ’30: aan de kant van de democratisch verkozen regering of aan de kant van de putchisten van generaal Franco. Volgens Putin zou hij meeheulen met de Franquisten, want dat is precies het soort volk dat hij vandaag steunt in Oekraïne, en waarmee ook u handjes bent gaan schudden.
Ik hoor ook op de radio (niet de VRT, noch RTBF; daar hoor je dit soort kritische dingen niet) dat veel van de gedachten en quotes van deze socialistische topdiplomaat rechtstreeks komen uit de geschriften van amerikaans aarts-neocon Robert Kagan. Iemand die je niet van enige sympathie voor het socialisme kan verdenken.
Van de week las ik dat Josep Borrell zich weeral verplicht voelt om 500 miljoen euro richting wapenindustrie te sturen. Liever kanonnen dan boter voor deze man. Hij laat wetenAlors, oui, je préférerais dépenser cet argent pour améliorer le bien-être de la population, les hôpitaux, les écoles, les villes, comme le demandent les maires. Mais nous n’avons pas le choix». Is dit socialisme?
En nog straffer is deze uitspraak van de voorbije week: hoe deze oorlog binnen de paar dagen gestopt kan worden: “I know how to end the war immediately,” zei hij in de show “El Intermedio” op het spaanse TV-kanaal “La Sexta”, “Stop providing military aid to Ukraine and Ukraine [will] have to surrender in a few days. That’s it, the war is over.” Zo eenvoudig is het om vrede te stichten. Toch voelt deze brave man zich duidelijk niet geroepen. Hogere belangen?
Mag ik hopen dat deze laatste quote u misschien wel op een -simpel- idee brengt?

Nog zo’n hoofdrolspeler in de huidige oorlog is Jens stoltenberg. Van hem is de intrieste Orwelliaanse uitspraak dat meer wapens de weg naar vrede zijn. Stoltenberg is overigens ook een socialist. Vijf van de 15 NATO secretarissen-generaal tot nog toe kwamen uit de socialistische familie (waaronder de belgische P.H. Spaak en de infame super-atlantist Willy Claes). Over welk socialisme gaat het hier? Socialisme voor de transatlantische wapenindustrie, het Militair-Industrieel-Complex, het groeiende fascisme, en droog brood voor de europeanen en de brusseleers? Hoe geloofwaardig zijn de socialisten nog?

Deze drie protagonisten en hun instituten (NAVO, Europese Commissie) maken Brussel figuurlijk maar vooral ook letterlijk onveilig. Uiterst onveilig zelfs!
Want, beseft u, onze brusselse overheid, dat als deze proxy-oorlog van de VS tegen Rusland (laat ons er geen doekjes om winden: dat is waar deze oorlog in essentie om draait) ooit escaleert, dat dan de twee meest prioritaire Europese doelwitten van Rusland zich in Brussel bevinden?
Ik heb het dan over de NATO in Evere en het Berlaymontgebouw aan het Shumanplein.
Als we verder het Belgisch parlement (waar men ook niet vies is van onaflatend wapens naar Oekraïne te verschepen) ook als een mogelijk doelwit zouden beschouwen (al zal dat niet prioritair zijn), dan komen we tot drie grote doelwitten in Brussel.
Verdere doelwitten in België zullen ongetwijfeld de SHAPE in Casteau zijn en uiteraard Kleine Brogel omdat daar dingen liggen waarvan wij allemaal weten dat ze er liggen maar waarvan we ook weten dat we geacht worden te denken en luidop te verkondigen dat ze er niet liggen, of beter nog: erover te zwijgen. Orwell is omnipresent dezer dagen.

Als deze oorlog escaleert dan zal Brussel binnen de kortste keren niet meer bestaan. Hebt u als overheid daar al bij stilgestaan?
Zal deze oorlog escaleren? De amerikanen en de britten doen er alles aan om hem steeds verder te escaleren, ze doen niks liever dan Rusland steeds verder te provoceren teneinde te escaleren.
Het is inmiddels al een publiek geheim dat Boris Johnson tot tweemaal toe persoonlijk tussengekomen is toen Rusland en Oekraïne op het punt stonden om vredesonderhandelingen aan te vatten.
Aanvankelijk stuurden de ‘bondgenoten’ helmen, daarna kogels, obussen en artillerie, houwitsers, dan tanks en vervolgens obussen met verarmd uranium, niettegenstaande Rusland duidelijk te verstaan gaf dat met dit laatste een rode lijn zou overschreden worden. Het volgende item op het escalatielijstje zijn de gevechtsvliegtuigen. De pilotenopleidingen voor F16’s zijn toegezegd, o.m. door ons land. Polen is zijn F16’s aan’t inpakken om ze naar Oekraïne te verschepen, terwijl de poolse infanterie intussen al een jaar staat te dringen om in naam van zijn transatlantische meester onder het mom van een zgn NATO-vredesmacht Oekraïne binnen te trekken. En de escalatie kan niet snel genoeg gaan: terwijl ik dit schrijf is er weeral een rode lijn overschreden want de britten sturen nu lange-afstandsraketten naar Oekraïne. De munitie met verarmd uranium is intussen door de russen al vakkundig geëlimineerd.

Als Rusland in antwoord op al deze provocaties twee van zijn onstuitbare hypersonische raketten afvuurt, één op Berlaymont, één op de Raketstraat in Evere (cynische naam toch?) en misschien nog een derde op de Wetstraat, dan zal u, naar ik vrees, weinig tijd resten om u nog maar af te vragen of en hoe u deze situatie eventueel nog zou kunnen keren.
Detail: russische hypersonische raketten kunnen geleverd worden met twee soorten ladingen: conventionele en nucleaire. Maar eigenlijk maakt het niet veel verschil; daar hoeft u zich in die laatste minuten voor de fatale inslag(en) dus geen zorgen om te maken. Russische hypersonische raketten hebben de eigenschappen van onstopbaar te zijn, uiterst precies en door de gigantische kinetische energie is de impact van een raket met conventionele lading vergelijkbaar met die van één met nucleaire lading. Alleen is er geen sprake van stralingsuitval achteraf. Dat zou dus eventueel een meevaller zijn, mocht u nog de kans krijgen om nadien het puin te moeten ruimen.
Bij VRT schrijven ze dat het oekraiense luchtafweer erin geslaagd zou zijn een russische hypersonische raket neer te halen. Dit is ongetwijfeld een zuiver staaltje van oorlogspropaganda, en daar moet u geen geloof aan hechten, laat staan enige hoop op vestigen. U doet er goed aan al wat VRT schrijft met een behoorlijke grote korrel zout te nemen. Als VRT uw voornaamste informatiebron is, dan zou ik als ik u was, zoals boven al aangegeven, dringend uitkijken naar bijkomende nieuwsbronnen.

Kortom, als Rusland ooit zou besluiten om twee (misschien drie) hypersonische (kern-)raketten richting Brussel te sturen, dan zal uw stad een weerloos doelwit zijn, zonder de minste schijn van kans. U zal niet de tijd hebben om pap te zeggen en binnen enkele minuten zullen u, uw stad en ik met mijn hele familie in een fractie van een seconde tot stof en as vergaan.
Besef dat ik in mijn laatste momenten u, belgische politiekers, zal verachten en verantwoordelijk houden. Niet die zogenaamde ‘dictator’ in Moskou. Die heeft al minstens sinds 2008 niet onder stoelen of banken gestoken dat dit er stond aan te komen, om redenen die altijd open en bloot aangegeven zijn. Niemand heeft een vinger uitgestoken om deze oorlog af te houden, integendeel: westerse beleidsmakers hebben al die tijd niets liever gedaan dan olie op het vuur te gooien.

Sta mij toe u een gouden raad te geven: het dunkt mij dat u zich in de huidige situatie nuttiger zou kunen maken en geschiedenis zou kunnen schrijven als u om te beginnen al halvegare individuen als Ursula von der Leyen (alias “von der Lügen”), Josep Borrell en Jens Stoltenberg bijvoorbeeld tot personae non gratae op het brusselse grondgebied zou verklaren, al ware het maar pro forma. Deze drie personen vormen met hun escalatoire taal, hun diepgewortelde russofobie, racistische uitlatingen, hun niet aflatende drang om steeds meer wapens te sturen, hun bewuste steun aan het amerikaans-engelse beleid om steeds verder te escaleren… immers een regelrechte bedreiging voor het voortbestaan van u en mij, mijn en uw dierbaren en ook uw stad. Men kan zich afvragen of en in hoeverre hun visies en standpunten wel overeenstemmen met die van de meerderheid van de/uw bevolking.
Misschien kan u tegelijkertijd ook (zelfs al is het maar pro forma) de amerikaanse en britse ambassades (of beter: hun personeel) in Brussel als ongewenst verklaren. Dit zijn de twee voornaamste aanstokers van deze oorlog en zij doen er alles aan om hem aan de gang te houden en te doen escaleren. Ook zij zijn een gevaar voor het voortbestaan van Brussel.
Ik weet het wel, iemand tot persona non grata verklaren behoort niet tot de bevoegdheid van de bestuurders van de Stad Brussel. U zou een diplomatiek incident zonder voorgaande creëren. Er staat dan ook wel veel op het spel. Maar het zou wel een unieke en krachtige symbolische zet zijn, die alleen u als burgemeester van Brussel, hoofdstad van de EU kan maken. U bent uniek gepositioneerd in deze wereld en dit geostrategisch schaakspel. De hele wereld zou het meteen opmerken als u deze meesterlijke zet zou durven doen. En de hele wereld zal u toejuichen. Het radicale verzet tegen deze oorlog, tegen de aanstokers ervan en diegenen die hem bewust doen escaleren moet immers ergens beginnen. Iemand moet het voortouw nemen. Ik herhaal dat de Stad Brussel en zijn gemeentebestuur daarvoor uniek gesitueerd zijn. U zou met zo’n eerste daad van verzet meteen uw plaats in de geschiedenisboeken verdiend hebben.

U zou ook contact kunnen nemen met de chinese ambassade in Brussel, de chinese vredesvoorstellen bestuderen en samen met hen ijveren voor vrede (en hun voorstellen niet botweg afwimpelen als “wishfull thinking“), in plaats van het geld van de brusselaars in de bodemloze put van Europa’s meest corrupte land geregeerd door een nazistisch regime te dumpen.

Overigens, mocht u het nog niet in uw krant gelezen of bij VRT/RTBF gehoord of gezien hebben: de wind waait tegenwoordig uit het Oosten. Josep Borrell en Ursula von der Leyen mogen dan wel halsstarrig beweren dat Europa de Tuin van Eden is en het centrum van de wereld blijft, zij dwalen en zijn niet meer bij de tijd. In het westen wordt nog wel hard geblazen, maar veel wind wordt er niet meer geproduceerd. Een meerderheid van de landen in de wereld (en tevens een meerderheid van de wereldbevolking) ligt niet meer wakker van wat ‘het westen’ en Europa denkt of doet. Het einde van de macht van ‘het westen’ is nabij; lees: dat einde is eigenlijk al begonnen. Wie tegenwoordig een plaatsje in de geschiedenisboeken wil verwerven, kijkt beter naar het oosten. De wind die uit het oosten komt is er ontegensprekelijk een die vrede brengt. De wind uit het westen daarentegen heeft eeuwenlang uitsluitend tegenspoed, uitbuiting, onderdrukking en oorlog gebracht. Een meerderheid van de wereldbevolking heeft dat al ingezien en ‘het westen’ met zijn dollareconomie die in elkaar aan het stuiken is, zijn voortdurende afpersing, zijn eindeloze stroom aan sancties…, de rug toegekeerd. Nu onze brusselse mandatarissen nog. Voor het te laat is. Want de resterende bedenktijd is mogelijk kort; heel kort.

Met de meeste hoogachting

A.M. (pseudoniem)

Brusseleir

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!