De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Open brief - Recht op een dak

Recht op een dak: open brief aan onze ‘drie nieuwe ministers’

maandag 29 juli 2019 23:37
Spread the love

Mevrouw de minister Elke Van den Brandt,

Meneer de minister Alain Maron, …

en mevrouw de staatssecretaris Nawal Ben Hamou

 

Eerst en vooral willen wij u oprecht feliciteren met uw ministeriële benoeming binnen onze nieuwe Brusselse regering!

Wij – actoren (onder andere) van de militante beweging DROIT À UN TOIT / RECHT OP EEN DAK die acties onderneemt sinds juli 2017 in naam van 1) een honderdtal organisaties die direct of indirect deel uitmaken van de sector van de strijd tegen dak- en thuisloosheid 2) honderden solidaire burgers zijn directe betrokken bij uw benoeming omdat onder uw verantwoordelijkheden de ‘bijstand aan personen’ en huisvesting valt … als onze informatie niet fout is!

En onze informatie kan natuurlijk fout zijn, want het is, vreemd en spijtig weliswaar, immers niet zo dat ‘bijstand aan personen’ belangrijk genoeg is om gecommuniceerd te worden door de media bij de vorming van de regering. Zeker als je in rekening neemt dat de twee prioriteiten van uw regering ten eerste het klimaat is en ten tweede … het sociale!

Onze boodschap met deze open brief is de volgende:

1) Eerst en vooral willen wij u meedelen dat onze sector, in tegenstelling met vorige legislaturen, vanaf heden niet meer enkel wil behoren tot de bevoegdheden van de twee ministers belast met ‘bijstand aan personen’, maar ook wil afhangen van de verantwoordelijke betreffende huisvesting: en als onze informatie niet fout is, is dit staatssecretaris Nawal Ben Hamou. Dat is immers gewoon een blijk van gezond verstand: er is geen efficiënt beleid om thuisloosheid tegen te gaan als dat niet meteen ook iets doet met het gebrek aan betaalbare woningen. De situatie in onze Brusselse hoofdstad is een catastrofe. Wij zijn dus verheugd vanaf vandaag aan de slag te gaan met onze drie nieuwe ministers!

2) Wij hopen dat u hebt gehoord van onze actie op 16 juli (aankondiging FR et NL) – zie hier de reportages FR door BX1 en NL door Bruzz − die expliciet tot u was gericht. Onze uitgesproken wens was en is: Dat onze nieuwe regering meer rekening houdt met de door de sector verwoorde aanbevelingen sinds tientallen jaren dan de voorgaande. Ter info, u kan hier de samenvatting inkijken of nog beter hier volledig de 4.647 pagina’s aan aanbevelingen raadplegen.

3) De aanbevelingen en oplossingen die de sector aanbiedt, zijn niet nieuw maar nog steeds actueel. En nieuwigheid waar we u echter van op de hoogte willen brengen – het is immers een beetje een copernicaanse revolutie – en waar we als DROIT À UN TOIT / RECHT OP EEN DAK 100 procent achter staan, is de notie dat armoede geen fataliteit is, en dat het einde van dakloosheid wel degelijk mogelijk is. Een progressieve politiek voor de strijd tegen armoede begint met de aanname van die stelling en met het nemen van de juiste beslissingen. Want, cru gezegd, dakloosheid is een politieke beslissing. Heel concreet komt het er op aan om te kiezen, niet om dakloosheid te beheren, maar om te kiezen voor 1) in te zetten op het voorkomen van dakloosheid en 2) de mogelijkheid te creëren om meteen geherhuisvest te worden voor diegenen die toch op straat terecht komen. De stijging met 146 procent in BHG de laatste 10 jaar bewijst dat een politiek die vooral inzet op de urgentie niet verder te zetten valt met een gerust geweten.

4) Wij zouden heel erg graag kennis maken met mevrouw Nawal Ben Hamou en Elke Van den Brandt die we, in tegenstelling met Alain Maron, nog niet eerder hebben ontmoet. Als militante beweging ter ondersteuning van de Brusselse sector tegen dak- en thuisloosheid, genieten we van een wat grotere vrijheid in spreken dan sommige andere organisaties. Aarzel dus niet, onze drie ministers, om contact op te nemen met ons wanneer u dat nuttig lijkt. Ons emailadres is droitauntoitrechtopeendak@gmail.com. Wij van onze kant zullen eveneens niet aarzelen om aan uw deur te staan wanneer dat ons nodig lijkt.

Met vriendelijke groeten, nog eens proficiat, een fijne zomer gewenst … en tot binnenkort dus!

 

Voor DROIT À UN TOIT / RECHT OP EEN DAK

Daniel Alliet , voorzitter Brussel Platform Armoede en Café de la Paix

Edward Bekaert, directeur van Bruxelles Accueil Porte Ouverte/Brussel Onthaal Open Deur

Pascal Biesemans, directeur van Rolling Douche

Michel Boving, directeur van l’ARC

Alexia Byiza, directeur van Centre Social Protestant / Protestants Sociaal Cemtrum

Louis de Beauvoir, directeur van Habitat et humanisme – Belgique Laurent Demoulin, directeur van Diogenes

Ariane Dierickx, Algemeen directeur L’Ilot Laurent d’Ursel, directeur van DoucheFLUX

Brigitte Houtman, directrice van Talita

Murat Karacaoglu, directeur van Pierre d’Angle/Hoeksteen

Mehdi Kassou, woordvoerder van het Plateforme citoyenne de Soutien aux Réfugiés

Frank Laeremans, lid van het Syndicat des immenses

Valérie Laloux, militante van DROIT À UN TOIT

Philippe Lambotte, web-developper de Survivinginbrussels.be

Awatif Majid, Oprichtster van Job Dignity

Céline Nieuwenhuys, Algemeen secretaris FdSS – FdSSB

Nicolas Parent, Lid van de directie van DoucheFLUX

Valentine Reyniers, projectverantwoordelijke Survivinginbrussels.be

Pierre Ryckmans, coördinator van Infirmiers de rue – Straatverplegers

Valérie Ska, directrice van Espace Social Télé-Service

Yseult Stiernet, administrateur van Les Biscuits

Catherine Szollosy, vrijwilligsters bij Les Samaritains

Marc Vandermaelen, militante burger

Bart Van de Ven, coördinator Buurtwinkel

Dirk Vanoverbeke, vrijwilliger bij Hobo

Pierre Verbeeren, directeur bij Médecins du Monde – Belgique

Daan Vinck, coördinator van Hobo Etc.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!