De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Open brief aan onze koning en aan onze politici

Open brief aan onze koning en aan onze politici

dinsdag 28 januari 2020 12:00
Spread the love

Sire

Beste politici die ons land moeten besturen,

België is 30.689 km2 groot. Daarvan neemt Vlaanderen 13625 km2 in. We wonen in een prachtig land. Maar beseft u dit eigenlijk nog wel? Of bent u zo bezig met uw groot gelijk te halen dat u vergeet rond u te kijken?

Waar vindt u zandstranden én zuurstofrijke bossen zo dichtbij? Heeft u recent nog eens naar beneden gekeken van op een heuvel en genoten van wat u zag? Stond u wel eens stil om 17u20 en keek u naar de steeds wisselende kleuren van de lucht?

 

Waar kan u van zoveel cultuur genieten en dat allemaal zo dichtbij?

Waar kan je zoveel mensen ontmoeten die een andere taal spreken zonder dat je daarvoor over je landsgrenzen moet gaan?

Waar hebben ze zo’n fantastische voetbalploeg als de Rode Duivels, met een superkeeper én andere fantastische spelers?

Waar hebben ze zo’n fantastisch grondwitloof, chocolade, Brusselse wafels, Gentse neuzekes, Hervekaas,…?

Waar kan je een toer doen van citytrips zonder dat je een vliegtuig moet nemen: Brussel, Leuven, Antwerpen, Luik, Mons, Brugge, Gent, …?

Waar kan je ziek worden én zeker zijn dat je in goede handen terecht komt?

Er zijn zeer veel redenen om héél dankbaar te zijn dat we in België wonen!

En we mogen onze vertegenwoordigers kiezen tijdens verkiezingen. Ja, het zijn er veel. Veel verkiezingen én veel vertegenwoordigers. Teveel, daarover kan gepraat worden.

246 dagen geleden gingen we naar de stembus. Ik had het voorrecht secretaris van een stembureau te mogen zijn. Alle leden van elk stembureau waarmee ik contact had die dag hebben hun rol met eerbied én veel ernst opgenomen. Ik koos er bewust voor om deze rol op mij te nemen. Want ik geloof dat deze verkiezingen belangrijk zijn!

Om 22u15 zat onze taak erop. En u werd verkozen. Uw rol begon de volgende dag. U kwam op de televisie met steeds wisselende boodschappen. U praatte veel maar bewoog weinig. En u gaf uzelf tijd.

En ik ging na een kort weekend terug aan het werk op mijn school. Een ervaring rijker én met de wetenschap dat wij onze taak grondig hadden vervuld. Ik gaf mezelf dus geen tijd. Tijd heb ik als mama van mijn drie prachtige zonen namelijk niet. Ik worstel mij elke dag door de dag, ontmoet problemen en probeer er samen met de betrokken personen oplossingen voor te vinden. Ik mag deze personen misschien niet altijd, vind ze niet altijd competent. En ik ben het soms niet eens met hun standpunten, hun visie of hun kijk op mijn zonen. Maar ik heb geen keuze want alleen samen komen we hopelijk tot oplossingen.

We spoelen 247 dagen verder…

U gaf uzelf tijd.

U wordt reeds 247 dagen betaald om ‘wat’ te doen?
Om stampvoetend als kleuters steeds maar weer uw groot gelijk te willen krijgen?
Om verongelijkt aan te geven dat er niet valt samen te werken met deze of gene andere partij?
Om steeds maar weer in rondjes te draaien, doelloos te vergaderen, … want u wil helemaal niet dat er een goede oplossing uit de bus komt: u wil uw groot gelijk en alleen dat.
Terwijl blijven kwetsbare mensen kwetsbaar, wordt onze sociale zekerheid steeds minder en minder en minder sociaal, blijven de treinen ontoegankelijk, blijft er heen en weer gebikkeld over migratie, zijn er baby Pia’s , …
U, beste politici, moest u doodschamen voor zoveel incompetentie!
In elke andere sector was u al lang aan de deur gezet.
Dus wilt u nu eens uw groot gelijk aan de deur zetten en doen waar u al 247 dagen voor betaald wordt: werken, met bloed, zweet en tranen zoals vele mensen elke dag moeten doen!

Waar wacht u nog op? Hop, zet die eerste stappen…

(Aan alle politici van SP.a, Open VLD, CD&V, Groen, NVA, Vlaams Belang, PVDA, CDH, PS, MR, Ecolo)


Mvg
Sandra Van Heffen

Voorzitter Project I3 vzw

Ouderloket onderwijs

als het niet gaat

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!