De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Open brief aan de federale CD&V-fractie

Open brief aan de federale CD&V-fractie

woensdag 11 oktober 2017 20:54
Spread the loveVermogen en arbeid is een klassenstrijd
Beste vertegenwoordiger des “volks”

De effectenvermogenbelasting zien jullie als een eerste stap naar een eerlijke fiscaliteit. Jullie hebben echt gestreden om deze vermogensbelasting er door te krijgen. De stemming van deze taks moet aantonen dat de christendemocraten het sociale gelaat van deze regering zijn. Met deze overwinning moeten jullie de zieltjes van de linkerzijde ,lees beweging.net, opnieuw voor de CD&V winnen.

Na enig zoekwerk van een niet-beursspecialist volgt de ontnuchtering.

  • Aandelen van niet beursgenoteerde bedrijven tellen niet mee. Marc Coucke en co die niet via de beurs investeert valt dus buiten de maatregel.
  • Wie een gigantisch fortuin erft dat niet via een vennootschap passeert blijft buiten schot.
  • Aandelen op naam komen ook niet in aanmerking. Via een relatief eenvoudige administratie handeling kan men zijn aandelen op naam zetten binnen een bepaalt bedrijf. Hier betaalt men wel administratieve kosten maar om zijn pakket te laten zakken van net boven tot net onder de 500.000€ is die financiële inspanning zeker te pruimen.

Deze “trofee” toont aan dat de christendemocratie en zeker hun belangrijke arbeidersvleugel niet thuis hoort binnen dit neoliberaal en rechts-nationalistisch kabinet.

Beter hadden jullie, zoals het ACV eist, een echte vermogensbelasting op tafel gelegd. Als de regering daarover struikelt dat weten jullie dat voor deze taks een draagvlak van 85 % van de bevolking  bestaat. Als politieke partij had je dan kunnen oogsten. Nu zitten jullie in de hoek waar de klappen vallen. Echt spijtig want ik weet dat velen in jullie fractie met de beste intenties aan politiek doen.

Met genegen groeten,

Willy VERBEEK ,ACV en Bewegingsmilitant.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!