De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Op of rond 23 augustus werd Emely Peguero, vermoord. 

Op of rond 23 augustus werd Emely Peguero, vermoord. 

donderdag 14 september 2017 23:28
Spread the love
Dominicaanse Republiek, augustus en september 2017

De zoektocht naar Emely Peguero heeft dagen geduurt en nog meer gevolgen gehad : De ontdekking van drie lijken van jonge vrouwen en de gruwelijke feiten van hun moord op de jonge leeftijd van tussen de 16 en 18 jaar heeft een schok veroorzaakt bij een bevolking van de Dominicaanse Republiek, die deze feiten heeft gezien en gedeeltelijk heeft beleefd via de pers en sociale media. Velen dachten terecht gekomen te zijn in een tweederangs horror roman.

Verbazing, verontwaardiging, woede, de vraag naar rechtvaardigheid, rouw en verdriet hebben gemeenschappen als Cenoví in de provincie Hermanas Mirabal, Rincon, La Vega, en Nigua, San Cristobal, volledig in hun ban met de gewelddadige dood van drie van hun dochters.

De moord, eind vorige maand, op Emely Peguero, 16; Dioskairy Gomez, 18; en Rosalinda Yan Perez, van dezelfde leeftijd, hebben de fictieve gewelddadige gebeurtenissen van een bekroonde Spaanse film “Tarda Pare La Ira”, gebagatelliseerd en ingehaald door echte scènes die het leven en de vrees van “veel jonge mensen in de Dominicaanse Republiek van vandaag de dag” hebben geopenbaard.

De lichamen van drie meisjes, die eerder als vermist waren opgegeven door hun familieleden werden op dezelfde dag gevonden na een zoektocht naar twee van de slachtoffers.
Terwijl er in het land op verschillende manieren gereageerd werd op de angst en de wanhoop van de verdwijning en dood van Emely Peguero Polanco, na te zijn uitgegaan met haar vriend, Marlon Martinez en terwijl haar lichaam werd gezocht in elke hoek van de provincies Hermanas Mirabal, Duarte en Moca, verraste nog slechter nieuws de Dominicanen.

Onder wat struiken in Sierra Prieta Kan, Fantino, provincie Sanchez Ramirez, werd een verbrand lijk gevonden.
Uren later kwam men er achter dat het ging om het stoffelijk overschot van Dioskairy Gomez, 18, die op donderdagochtend uit Cotuí vertrokken was naar de Technologische Universiteit van Cibao Oriental (ITECO). Ze werd door onbekenden opgesloten in een auto zonder kenteken die in brand gestoken werd, en de onbekenden vermoorden behalve haar, ook haar droom om psycholoog te worden.
Midden in de golf van geruchten via sociale netwerken, werd aangenomen dat het Emely was, want tot dan toe was het verdwijnen van Dioskairy niet publiekelijk bekend.

Een golf van eisen

Bewoners van Rincón gingen de straat op om opheldering van de moord op een studente in de psychologie te eisen.
Er werd een wake gehouden voor het meisje in haar nederige huisje met zinken dak, in de plaats Soledad, waar de gemeenschap, woedend, de uitlevering van de moordenaars eiste “om recht te doen met onze eigen handen.”

Ondertussen analyseren de autoriteiten beelden van een video vastgelegd door de beveiligingscamera’s van een supermarkt, waar om 08:30 Dioskairy aan boord gaat van een wit voertuig, zonder kenteken, op weg naar de universiteit, waar ze nooit aangekomen is.

Bernarda Ovalles, Dioskairy moeder, zei dat de laatste keer dat ze contact met haar dochter heeft gehad om 10: 00 in de ochtend was, toen ze haar vertelde op weg naar haar studie te zijn.
Later heeft ze nog een paar keer gebeld, maar er was geen contact.

Toen belde ze medestudenten die haar vertelden dat haar dochter het academisch centrum niet had bereikt.
Onmiddellijk liet de moeder een alarm afgaan en met andere mensen uit de gemeenschap reisde ze naar Cotuí, om aangifte van vermissing te doen bij de politie en ze begonnen hun zoektocht. Later ontdekte ze dat een boer het verbrande lichaam in Sierra Prieta gevonden had.

Het was een stil meisje

Dioskairy werd gedefinieerd als een sympathieke jonge dame die net naar de universiteit ging en ze was zich niet bewust van enige vriend, vertelde haar moeder, die nog een dochter heeft van 12 jaar oud. De pleegvader van Dioskairy is aangehouden.
De derde zaak

Het lichaam van Yan Pérez werd gevonden in de badkamer van een huis in aanbouw in de gemeente Nigua, met vastgebonden handen en roze doek rond de hals.
Voor dat feit worden twee mensen gedetineerd, waaronder haar ex-partner, die naar verluidt toegegeven zou hebben haar te hebben gewurgd. Gedetineerden zijn Julio César Luis García (Angel), 30, ex-partner van de jonge vrouw en Franciso Javier Peña, 38.
García heeft naar verluidt bekend dat Peña hem hielp haar de mond te snoeren.
Familieleden van het slachtoffer zeiden dat Garcia zijn familielid uit wraak zou hebben gedood omdat ze geen relatie met de jonge man wilde. Het meisje verdween afgelopen zaterdag.

De moeder van Emely Peguero zegt dat de strijd voor de rechtvaardigheid verder gaat

De moeder van Emely Peguero Polanco, de vermoorde 16-jarige zwangere tiener, zal niet rusten voordat alle betrokkenen bij de dood van haar dochter zijn gearresteerd en veroordeeld.

Adalgisa Polanco, de moeder van het overleden meisje, zei dat ze tevreden was met de werkzaamheden van de autoriteiten tot nu toe aan de zaak, en identificeerde zich met andere misdrijven over heel het land waar minderjarige meisjes bij betrokken waren.

Ze deed die uitspraken toen ze deelnam aan een activiteit van de Movement for Life Without Violence, die plaatsvond op dinsdag 13 september 2017 in het Juan Pablo Duarte Park in Santiago, Dominicaanse Republiek.

De demonstranten droegen negen foto’s van minderjarigen die onlangs door geweld om het leven zijn gekomen. De protestanten klaagden dat de Dominicaanse staat onverschillig was tegen daden van geweld tegen jonge meisjes en dat het misdrijf tegen Emely Peguero als voorbeeld zou moeten dienen om rechtvaardigheid te garanderen voor zaken als dit.

Marlin Martinez was bereid om een miljoen peso’s te betalen om zich te ontdoen van het lichaam
Volgens een verklaring aan het openbaar ministerie in San Francisco de Macorís, Duarte provincie, zou Marlin Martínez, de moeder van Marlon Martínez, de hoofdverdachte in de moord op de zwangere tiener Emely Peguero, bereid zijn om tussen RD $ 600.000 en RD $ 1.000.000 te betalen om ervoor te zorgen dat het lichaam van de tiener nooit gevonden zou worden.

Ureña Almánzar, die de verklaring heeft gedeponeerd, werd gearresteerd op het vermoeden dat hij deelnam aan het verbergen van het lichaam en beweerde dat hij sloppenwijken in Moca met Marlon op bevel van zijn moeder had uitgekamd om iemand te vinden om zich te ontdoen van het lichaam. Ze waren niet in staat om iemand te vinden en hij zei dat Marlon de taak in plaats daarvan zelf heeft overgenomen.

Hij zei dat hij en Marlon naar de plaats reden waar het lichaam oorspronkelijk was gedumpt, het in de pick-up truck laadden en ze vervolgens naar een boerderij in Los Algarrobos reden, waar Marlon het lichaam in de kofferbak van zijn eigen auto deed en de verdachte zei dat hij toen naar huis is gegaan. Volgens het laatste nieuws zijn er echter nog vier personen betrokken bij de moord en het laten verdwijnen van de stoffelijke overschotten van het meisje en haar ongeboren baby.

Geweld tegen vrouwen is in opkomst in de Dominicaanse Republiek

Inmiddels zijn nog eens vier gevallen van dodelijk geweld tegen jonge meisjes bekend geworden.

Het Gender Committee of Mujercoop, een cooperatieve samenwerkingsorganisatie van vrouwen, heeft geklaagd dat geweld tegen vrouwen is toegenomen, evenals de wreedheid tegen vrouwen, gezien het aantal slachtoffers tot nu toe dit jaar.

Anaisa Pérez en Eufracia Gómez Morillo, woordvoerders van Mujercoop, hebben gewaarschuwd dat in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (tot en met 30 augustus) het aantal vermoorde vrouwen, volgens hun cijfers, tot dusver dit jaar is gestegen.

In een persconferentie hebben ze gezegd dat het probleem niet alleen de toename was van het aantal vrouwen dat werd vermoord, maar het ernstige probleem was dat daden van wreedheid en sadisme zijn toegenomen. Ze benadrukten ook het onethische gebruik van beelden van de slachtoffers, vooral in de sociale media.
Niettemin hebben ze gezegd dat de autoriteiten alleen handelen om de misdaden op te lossen wanneer een zaak onder de aandacht is gebracht via sociale media en andere media.

Mujercoop veroordeelt deze misdaden en verzoekt het Openbaar Ministerie om samen te werken met het Ministerie voor Vrouwen en maatschappelijke organisaties om een nationale strategie tegen sexueel geweld en geweld tegen vrouwen te ontwikkelen.

take down
the paywall
steun ons nu!