De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Op het eiland van de buren is iets aan de hand

Op het eiland van de buren is iets aan de hand

zondag 20 maart 2016 16:12
Spread the love



voormalig Havanna Hilton Wikimedia Commons

Voor het eerst sinds ruim 88 jaar staat er een POTUS op Cubaanse bodem. En wanneer u denkt dat dat eigenlijk niet zo veel te betekenen heeft, dit twee daagse bezoek heeft meer losgemaakt. Er is zeker nog geen sprake van een vrij verkeer van goederen en personen tussen de twee landen, maar het is wel mogelijk, met de nodige red tape, om handelsbetrekkingen aan te gaan.
Een internationaal contract aan een Amerikaanse maatschappij om drie hotels in de hoofdstad Havanna om te vormen tot moderne toeristische trekpleisters voor bezoekers uit onder andere de Verenigde Staten is daar een voorbeeld van.

Dat betekend werk voor de hotel medewerkers, die getraind gaan worden door het bedrijf, maar ook veel werk voor de mensen die daar omheen zweven. Taxichauffeurs, eigenaren van de zo beruchte klassiekers die in het thuisland al niet meer te zien zijn. Cuba is er beroemd om geworden. Straatverkopers, schoenpoetsers en zelfs bedelaars, allemaal zullen ze een graantje meepikken als er meer toeristen komen.

De Verenigde Staten hadden in maart 1958 al een wapenembargo afgekondigd nadat een gewapend conflict uitbrak tussen de rebellen onder leiding van Fidel Castro en de zittende regering van Fulgencio Batista. In 1960 zou de export van suiker uit Cuba naar Amerika sterk worden gelimiteerd. De Sovjet-Unie sprong echter in het gat en werd de grootste afnemer van suiker. Vanwege de hechte relatie tussen Cuba en de Sovjet-Unie besloot president John F. Kennedy een embargo in te stellen. Voordat dit definitief werd voerde hij nog wel eerst twaalfhonderd Cubaanse sigaren voor zichzelf in. Na de Cuba crisis stelde Kennedy ook een reisverbod in en Cubaanse tegoeden in de Verenigde Staten werden bevroren.

De relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten bereikte een nieuw dieptepunt in 1962. President Kennedy besloot de embargo’s tegen Cuba uit te breiden. De Sovjet-Unie en Cuba waren ondertussen hechte bondgenoten geworden. In het kader van dat bondgenootschap besloot de Sovjet-Unie raketten te plaatsen op Cuba. Toen dat bekend werd blokkeerde de Amerikaanse marine het eiland. De crisis leek te escaleren en de wereld balanceerde op het randje van een kernoorlog. Voordat het zover kwam werd de crisis bezworen. Kennedy en Chroestsjov kwamen overeen dat de raketten werden weggehaald en de VS zegde toe geen invasies op Cuba te doen. De onderhandelingen leidden echter niet tot een herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de VS. De embargo’s bleven van kracht. Daarom bleef de Sovjet-Unie het land financieel steunen.
Door de val van het communisme in Europa raakte Fidel Castro een groot deel van de economische ondersteuning kwijt. Hoewel de suiker export naar Rusland bleef bestaan werd het aantal Europese afnemers steeds kleiner.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba is heel langzaam verbeterd, vooral na het aantreden van Raoul Castro, de broer van de bijna legendarische rebellenleider Fidel. Maar pas in Juli 2015 werd de nieuwe ambassade van de Verenigde Staten in Cuba geopend, het begin van de normalisatie van de relatie tussen beide landen.
Het staatsbezoek, als het dat al is, staat sterk in het teken van de familie. De President brengt de hele eerste familie mee naar het grootste eiland van de Antillen, zijn vrouw Michelle Obama en ook hun dochters Sasha en Malia.

Havanna krijgt voor dit hoge bezoek een soort mini-facelift. Arbeiders waren gisteren nog hard aan het werk om de beroemde Malecon, waaraan de nieuwe Amerikaanse Ambassade ligt, te voorzien van een laag verse asfalt. Er worden overal vlaggen opgehangen, die van Cuba naast die van de Verenigde Staten. Dat was jarenlang gewoon verboden in Cuba.

De president zal morgen een toespraak houden waarin hij zijn visie op de toekomstige relatie bekend zal maken. Het bezoek is vooral bedoeld om de relatie zo vroeg mogelijk te versterken. De op zakenlieden gerichte Republikeinse partij zal veel moeite moeten doen de zakelijke afspraken weer terug te draaien, en zal daarbij zeker op tegenstand stuiten. Dus wie er ook op zijn stoel komt te zitten, de president heeft nu al duidelijk gemaakt wat er gaat gebeuren in de nabije toekomst. Cuba wordt meer en meer een gewoon en gerespecteerd lid van de internationale gemeenschap. En de Verenigde Staten zullen dat moeten accepteren, hoe dan ook.

Overmorgen staat er een historische ontmoeting tussen de twee staatshoofden op het programma, Barack Obama en Raoul Castro. De twee mannen kennen elkaar al van eerdere ontmoetingen. Maar het gaat nu om een officieel bezoek tussen twee landen die tot voor kort nog vijanden genoemd werden.

Bronnen: Wikipedia, isgeschiedenis.nl, www.whitehouse.gov

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!