De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Copyright HZT

Op de planken: De vrouw die de honden te eten gaf

vrijdag 31 mei 2019 11:59
Spread the love

De publicatie De vrouw die de honden eten gaf (Hemmerechts) zette België in 2014 op stelten. Auteur Kristien Hemmerechts probeerde zich in Michelle Martin te verplaatsen, op basis van feitelijke getuigenissen en documenten. Hemmerechts werd beticht van sensatiezucht.

Na een recente blunder van het gerecht in België, waardoor een psychopathische zedendelinquent vrij spel kreeg om een jonge vrouw, Julie Van Espen (+ 5/05/19), brutaal van het leven te beroven, is het onmogelijk niet terug te denken aan de Dutroux affaire. Dutroux was namelijk al gepakt voor serieverkrachting in 1989, werd veroordeeld tot 13 jaar, maar kwam reeds vrij in 1992 (DWM,15/2).

Regisseur Julie Van den Berghe zag heil in een samenwerking met theater-coryfee en Theo d’or en Gouden Kalf winnares, Marie-Louise Stheins, om een aartsmoeilijke artistieke opdracht aan te gaan. Het levensverhaal van een volksvijand, de vrouw van Dutroux, te laten vertolken. De biografie van “een monster”, aan de hand van De vrouw die de honden eten gaf.

Julie Van den Berghe (1981) studeerde af aan de Amsterdamse Theaterschool met De Coup/e van Mark Ravenhill (Ton Lutz Award). Bij NTGent maakte ze een remake van Messen in Hennen (2011). Samen met Frascati Producties en NTGent maakte ze Het meisje dat te veel van lucifers hield. In Gent maakte ze o.a. de grote zaalproducties Olifant Jezus (Oscar van den Boogaard) , Een Lolita en Cyrano (2014) (beide van Bernard Dewulf), bij de Münchner Kammerspiele Agatha van Marguerite Duras en Amerika (2013) naar Kafka. In dec 2013 ging haar eerste regie bij TA-2 in première: Bloedbruiloft, van Federico Garcia Lorca. Het succes leverde Julie een uitnodiging op om met NTGent in coproductie met Het Nationale Toneel Elektra (2014) te maken: volgens NRC een van de beste voorstellingen van 2014.(frascatiproducties.nl). In 2015 creëerde ze het Spiegelproject Rosalie Niemand, ter ere van de 50ste verjaardag van het Gentse Stadstheater, opnieuw in samenwerking met Dewulf.

In maart 2016 ging haar tweede TA-2 regie in première: Liliom, van de Hongaar Ferenc Molnár. Van januari tot juni 2017 was Julie van den Berghe Artistiek Leider Toneel, van het Noord Nederlands Toneel (NNT). In 2019 bracht Van den Berghe De Indringer (Maeterlinck) tot leven in het Arca Theater.

 

In ieder geval meer dan moedig om het monster, Martin, recht in de ogen te kijken.

Ellen Braet

De vrouw die de honden eten gaf

Piet Menu

“Theater moet ook gaan over datgene wat ons ongemakkelijk maakt. Deze voorstelling leert ons misschien nog meer over onszelf dan over Michelle Martin.”

Marie-Louise Stheins: Spel & tekstbewerking

Julie Van den Berghe: Regie & tekstbewerking

Jannes Noorman: Geluidsontwerp

Piet Menu: Dramaturgisch advies

Het Zuidelijk Toneel (HZT)

  • Do 2 april ‘20 try-out, vr 3 apr ‘20 première
  • Locatie: Natlab (Kastanjelaan 500)

https://hzt.nl/speelt/de-vrouw-die-de-honden-eten-gaf

 

Copyright HZT

‘De vrouw die de honden eten gaf’

Hannah Arendt  “De trieste waarheid is dat het meeste kwaad wordt begaan door mensen die nooit voor zichzelf beslissen of ze goed of slecht zullen zijn

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!