Op 31 december maken we Europa wakker !
Armoede, België, Europa, Kansarmen, Mensen zonder papieren, Frontex -

Op 31 december maken we Europa wakker !

maandag 13 december 2010 00:33

Een jaar geleden verklaarde de Europese Unie met veel poeha de oorlog aan de armoede.
Vandaag, een paar geweerschoten, hongersnoden, epidemieën en enkele honderden woningcrisissen later, heeft Europa op dat vlak geen centimeter vooruitgang geboekt.

Nee, het is dit jaar niet anders dan in de voorbije jaren. De Europese Unie voert in de praktijk een andere oorlog : geen oorlog tegen de armoede, maar een oorlog tegen de armen.
Dat is zonder twijfel de reden waarom Europa zijn leger aan zijn grenzen heeft opgesteld : te land en ter zee jaagt Frontex op mensen zonder papieren.
Dat is ook de reden waarom Europa momenteel besparingsplannen doet stemmen door alle 27 nationale regeringen. Daarmee veroordelen ze heelder generaties om de schulden en het failliet van een handvol rijken af te betalen.
Dat is ook de reden waarom Europa instemt met het zenden van meer troepen naar Afghanistan. Of de bouw van nieuwe onbreekbare muren toelaat in het Midden-Oosten. Of de uitbuiting van het Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse continent voortzet en de voorkeur geeft aan ‘bewapening’ van de armen dan wel aan hun ‘verwarming’.

2010 was het “Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting”.
In werkelijkheid werd 2010 een slachtpartij op het vlak van de meest wezenlijke sociale, individuele en collectieve rechten van de mensen. In 2010 vervoegden duizenden de rangen van de mensen zonder werk, zonder woonst, zonder papieren, zonder stem.

De zogenaamde bescherming door Europa maakt dat we geen aanvaller nodig hebben.

Op 31 december, lanceren we geen goed bedachte publiciteitscampagne. Op 31 december stigmatiseren we geen mensen, religies, kleuren of naties. Houden we geen pompeuze toespraken vertaald in alle talen. Sturen we geen legers om zogezegd kinderen van de hongerdood te redden. En gaan we ook geen geld bijdrukken of matrassenwinkels overvallen.

Op 31 december 2010 gaan we gewoon van een goede maaltijd genieten. Zonder kaviaar; zonder Ferrari’s. We luisteren naar goede muziek, zonder bling-bling, met een open geest. We verklaren geen oorlog, we zorgen gewoon voor een beetje rijkdom onder mekaar, vóór 2011 begint.

Maar let wel : het is niet omdat we geen oorlog verklaren dat Europa hier ongeschonden uit zal komen.  Want plots is daar het besef dat Europa niet alleen van portefeuilles afhangt, maar van onze culturen, van onze diversiteit en van onze solidariteit.

Aan de bouw van zo’n Europa moet nog begonnen worden..

Bron :

http://reveillonsleurope.be

reveillonsleurope@gmail.com

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!