De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Op 19/2 wordt de roman TROFEE van Gaea Schoeters aan het Duitstalige publiek aangeboden

donderdag 25 januari 2024 11:25
Spread the love

Onlangs vond in Amsterdam in de prachtige gebouwen van het Nederlands Letterfonds een ontmoeting plaats met Duitse en Oostenrijkse schrijvers met medewerking van Flanders Literature. Gasten waren onder meer Connie Palmen en Gaea Schoeters. Het boek Trofee van deze laatste komt binnen drie weken beschikbaar in het Duits. Bij deze gelegenheid blik ik met genoegen even terug op deze atypische roman en zijn opgang in diverse landen. In de toekomst komen er vertalingen bij in een rits landen waar de jacht tot de cultuur behoort, zoals Macedonië, Bulgarije en Kroatië.

Wat een verhaal is het onthaal van Trofee intussen aan het worden! Dat moet een hele mooie dag en ontmoeting zijn geworden daar in A’dam. Het doet me plezier dat het boek zulke ontvangst te beurt valt; ook al moeten we de reactie van het Duitstalige publiek in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk (beide laatsten (bekend voor de jacht op de Gems) nog afwachten. Dat zijn stuk voor stuk landen waar de jachttraditie breder leeft en begrepen en hooggeacht wordt.
In elk geval zal TROFEE in vele landen het wondere universum van de Jacht en de Jager weer onder de aandacht brengen. Iets dat de schrijfster is gelukt dankzij een groot, soms ‘waanzinnig’ verteltalent, geholpen met een beetje expertise van ondergetekende. Naar de bedoeling van de auteur in verband met jager en jacht hebben we het raden; de roman is geen pamflet. Misschien was er een mix aan fascinatie, sympathie en toch ook enige afkeer voor deze sportieve avontuurlijke praktijk, voor deze levensstijl die vaak vooral door mannen wordt gesmaakt en beoefend?
Mijn hoop is dat boekenliefhebbers en lezers via dit straffe verhaal in contact komen met dit universum van de wilde dieren en de mensen die er een nauwe band mee aangaan door er voor te zorgen (het Duits kent het mooie concept “Hege”: verzorging van het wild door de jager, de jachtheer, de wildschut) en door die prachtige dieren op te zoeken en er op te jagen.
Hoewel er vandaag wellicht belangrijker dingen zijn dan de banden met de Natuur aanhalen, dan ontspannen van de hyper-technologische dagelijkse leefwereld, dan de kleine en grote wilde dieren bestuderen en beter leren kennen; dan jouw keuken en die van vrienden of klanten voorzien van gezond en natuurlijk en lekker vlees; dan je fysieke grenzen verleggen tijdens een al bij al niet meer zo elitaire sport (zeker in deze drie landen, die echte bergen kennen, waar jagers en gidsen de hartslag opjagen bij het “steigen”); en last but not least zijn er dezer dagen – misschien -belangrijker zaken dan jezelf in een traditie plaatsen van je voorvaderen die al honderden generaties meegaat, en zo het sentiment te bereiken dat je tot de mensheid behoort. Dat je er als individu “mag zijn”…
Ter info de pagina van de schrijfster gewijd aan Trofee: https://www.gaeaschoeters.be/boeken/trofee/

Hier valt mijn recensie na te lezen: https://www.dewereldmorgen.be/…/trofee-groots-verhaal…/

 

De roman is bij ons uitgegeven door Querido.

De Duitse vertaling is van Lisa Mensing bij Zsolnay Verlag.

Illustratie: Gaea Schoeters en Lisa Mensing via Facebook

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!