De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oostende voor Anker 2012
Tijdingen oostende, Oostende voor Anker 2012 -

Oostende voor Anker 2012

woensdag 25 april 2012 13:25
Spread the love

Van zaterdag 25 tot maandag 28 mei 2012 staat de stoomvaart centraal tijdens Oostende voor Anker.
 
Een belangrijk moment in de scheepvaart is de invoering van de stoommachine. Deze editie van Oostende voor Anker wordt een eerbetoon aan de meer dan 100 jaar oude schepen die nog altijd rondtuffen en -puffen. IJzeren schepen met ketels en ovens die door gespierde kerels gevoed worden met steenkool.

Sleepboten, visserstrawlers en andere oude werkschepen maar ook sierlijke salonlaunches uit the countryside van Engeland met glimmende koperen ketels.
Eén van de belangrijkste vedetten wordt vast de Hydrograaf. Deze werd bijna een eeuw geleden gebouwd om de bodem van de zee en de rivieren op te meten.
Een andere legendarische stoomboot is de VIC 69, een ‘puffer’ die dienst deed als bevoorradingsschip langs de Engelse kusten tijdens en na WOII.
Kom deze prachtexemplaren bezoeken of zelfs meevaren.

Naast de stoomboten, pakt Oostende voor Anker ook uit met oude stoommachines die op het Stationsplein tonen hoe het vroeger ging vóór de dieseltractor uitgevonden werd.

Daarnaast blijft Oostende voor Anker het centrum van het varend erfgoed van de Noordzee.
Er zijn nog meer A-klassezeilschepen aangekondigd, zoals de Mercedes, de Swaensborgh en de Artemis.
De Belgische marine meert het opleidingsschip Zenobe Gramme aan, de Nederlandse Urania en de logger Gallant. Worden aangekondigd maar nog te bevestigen: Palinuro van de Italiaanse Marine en de Gladan van de Zweedse Marine.

Alle deelnemende schepen zijn uniek. Het zijn dikwijls de allerlaatste exemplaren uit het tijdperk van de zeil- of stoomvaart.

Meer: www.oostendevooranker.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!