De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ook in de Dominicaanse Republiek zijn slachtoffers gevallen.

Ook in de Dominicaanse Republiek zijn slachtoffers gevallen.

donderdag 6 oktober 2016 19:29
Spread the love




Santo Domingo.- De krachtige orkaan Matthew heeft vier dodelijke slachtoffers gemaakt in de Dominicaanse Republiek. Ook zijn verschillende wegen, bruggen en andere delen van de infrastructuur beschadigd en deels onbruikbaar. En de Dominicaanse Republiek heeft niet eens de volledige kracht van de orkaan gevoeld.
Woensdag kondigde de minister van Landbouw en Publieke Werken het begin van de activiteiten aan die moeten gaan dienen om de schade in te schatten. De heer Angel Esteves heeft gezegd dat er geen ernstige schade is geconstateerd aan aanplanten. De toekomstige oogsten zijn niet in gevaar.

Als gevolg van de regenval in de laatste paar dagen zijn er 35019 mensen geëvacueerd, de meesten rond de hoofdstad Santo Domingo en in de zuidelijke en oostelijke regionen van het land.

De directeur van het Centro de Operationes Emergencia, Juan Manuel Mendez deelde op woensdag meer dat er vier dodelijke slachtoffers waren gevallen en dat het aantal beschadigde woningen stond op 3174, waarvan 25 volledig verwoest.

De meest ernstige schade werd gezien in de stad Vicente Noble in het westen van het land. Een overstroomde rivier daar veroorzaakte een verplaatsing van modder die tegen een ziekenhuis aan sloeg en ook diverse gebieden in de stad beschadigde.

Het COE geeft geen waarschuwingen meer uit voor overstromingen in de gebieden rond de hoofdstad.

Er zal meer regen vallen.

Het Nationale Meteorologische Dienst, de Onamet deelde vandaag nog mee dat de bewolking aan zou houden en er nog steeds regenval verwacht wordt, veroorzaakt door Matthew. De regenval zal pas minder worden in de komende 24 tot 48 uur.

En het buurland.

Intussen heeft Matthew ernstig zijn slag geslagen in Haïti. Daar vallen minstens 108 doden te betreuren. Maar dat aantal kan nog toenemen omdat reddingswerkers niet in staat zijn grote delen van het de twee schiereilanden van Haïti te bereiken. Doordat belangrijke wegen en bruggen beschadigd zijn, voertuigen niet kunnen passeren zijn het aantal slachtoffers of de schade moeilijk in te schatten. De meeste doden vielen door omvallende telefoon en elektriciteitspalen.
Het mobiele telefoonverkeer in Haïti is onderbroken en het is nog niet bekend wanneer dit weer hersteld zal worden.

Ten minste 3214 woningen zijn vernield op het zuidelijke schiereiland, waar veel mensen leven in hutjes met daken van golfplaten. Die mensen hebben vaak niet de reserves om op de vlucht te slaan.

De regering van Haiti schat dat ongeveer 350 000 mensen hulp nodig hebben, in welke vorm dan ook. De Speciale Vertegenwoordiger voor Haiti bij de Verenigde Naties, Mourad Wahba spak van de ‘grootste humanitaire gebeurtenis in het land sinds de aardbeving van 2010.

Foto: Screenshot eigen werk

take down
the paywall
steun ons nu!