De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

OOK BIJ OPENING KORTFILMFESTIVAL LEUVEN KRITIEK OP CULTUURBESPARINGEN

OOK BIJ OPENING KORTFILMFESTIVAL LEUVEN KRITIEK OP CULTUURBESPARINGEN

zondag 1 december 2019 14:49
Spread the love

In het Leuvense STUK is zaterdagavond de 25e editie van het Kortfilmfestival Leuven van start gegaan met de wereldpremière van de Vlaamse kortfilms ‘Holiday’ van Mchiel Dhont, #YOUTOO van Bjorn Pinxten en Jenne Decleir en ‘The Memory Shop’ van Christiaan Neu. Alhoewel de audiovisuele sector niet getroffen wordt door besparingen in de cultuursector uitte Johan Van Schaeren van organisator vzw Fonk toch kritiek op de plannen van de Vlaamse regering.

Van Schaeren wees hierbij op het feit “dat iedereen met naam en faam in de filmsector ooit zijn carrière begonnen is met het maken van kortfilms en dat er geen beter voorbeeld te vinden is voor de stelling dat financiële ondersteuning door de overheid van jonge artiesten absoluut noodzakelijk is”. Van Schaeren somde hierbij een ellenlange lijst van cineasten op en wees hierbij tevens naar de steun die hen onder meer door de vzw Fonk geboden werd op vlak van logistiek en distributie.

Van 30 november tot en met 7 december worden in het kader van dit Kortfilmfestival in totaal meer dan 200 kortfilms vertond. Naast fictie en non-fictie is er ook aandacht voor animatiefilms, virtual reality kortfilms, non-narratieve en vernieuwende visuele werken, kortfilms voor kinderen. Er worden ook films vertoond met een link naar videogames, evenals kortfilms uit Griekenland met speciale aandacht voor de jonge regisseuse Konstantina Kotzamani. Er wordt ook gefocust op werk van acteur Jeroen Perceval en regisseur Eva Cools en prijzen uitgereikt in Vlaamse en Europese competities.

Tijdens de openingsavond kregen de aanwezigen ‘Holiday’ te zien van Michel Dhont over de spanningen binnen een familie tijdens een vakantieweekend. #YOUTOO van Jenne Decleir en Björn Pinxten bood een aaneenschakeling van geestige horror-acties met een vluchtende groep mannen opgejaagd door projectielen en bommen. ‘The Memory Shop’ van Christaan Neu is een ontroerende kortfilm over dementie. De Franse documentaire ‘Swatted’ van Chandoutis bood een beangstigend beeld wat er kan gebeuren bij lifestreaming op internet. Ook de Gouden Palm-winnaar ‘The Distance between us and the sky’ van de Griek Vasilis Kakatos werd getoond.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!