De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ooggetuigenverslagen uit Syrië (2)
Midden-oosten, Mensenrechten, Hervormingen, Censuur, Bendes, Syrië, Christen, Veiligheid, Stabiliteit, Ooggetuigen, Damascus, Aleppo, Bashar al-Assad, Lattakia, Ooggetuigenverslagen, Olie-embargo, Moorden, Complot -

Ooggetuigenverslagen uit Syrië (2)

dinsdag 6 september 2011 21:02
Spread the love

Omdat onze westerse media – naar voorbeeld van de Arabische satellietkanalen – telkens dezelfde Syrische oppositieleden en zogenaamde mensenrechtenactivisten aan het woord laten, besloten wij dat het tijd werd om de toekomst van Syrië te laten spreken.

We contacteerden willekeurig enkele tientallen jonge Syriërs. De meesten wouden geen commentaar geven over de gebeurtenissen in hun land gezien de gespannen situtatie en vooral het westers olie-embargo dat hen bijzonder zwaar valt. Sancties tegen hun geliefd land. Dit terwijl het Syrische bestuur net zoveel werk maakt van hervormingen op allerlei terreinen. Ze zien dan ook een westers complot om hun land in een economische afgrond te duwen voor zijn konsekwentie houding in de Midden-Oosten politiek.

Maar van de jongeren die wel reageerden, geven wij zonder censuur de diverse meningen weer. Wat is er volgens hen aan de hand in Syrië vroegen we. De reacties:

Jony, 19, christen uit Damascus centrum:

Wat er gebeurt in Syrië is mijn land en is een interne aangelegenheid en wij verwerpen elke buitenlandse inmenging en zodoende heb ik geen nieuws om je te vertellen…

Ik ben geen verrader van mijn volk dat ik lief heb. Ik haat de vijanden van mijn nationale vaderland en onze president; gebaseerd op operaties die ze in elkaar steken. Bashar al-Assad is niet alleen de president, hij is een dokter en een broeder voor elk Syrische burger. Voor uw informatie, de demonstraties die plaatsvinden in Syrië en degenen die de veiligheid en stabiliteit van de burgers ondermijnen; deze betogers worden betaald… Ze verdienen geld om mee te gaan en te doen alsof… Helaas, allen willen doorgaans de kolonisatie van ons land… Maar we vertrouwen in God en we  vertrouwen op onze president, Dr. Bashar al-Assad, en de Syriërs vertrouwen op onze mensen en dit is alles wat ik wens te communiceren met je.

Hazar, 29, Damascus:

Laat mijn land met rust en raak het niet aan.

Dr. Cuty, 25, Damascus:

In het begin was ik bang om je een antwoord te geven omdat ik dacht dat je iemand bent die werkt voor de regering en zich voordoet als een Europeaan.

In Syrië is het geen goed idee om rond te hangen rond demonstraties. Ze stoppen je in een bus en nemen je mee naar een plaats waar ze je martelen met elektriciteit en zovele pijnlijke zaken en eens je buiten bent, zal je nooit meer deelnemen.

Ik leef in Damascus en de meeste van mijn vrienden en familie zijn tegen hetgene wat zich afspeelt in Syrië; in het bijzonder de moorden. Maar we zijn allen bang om te spreken, want als we dit doen, dan grijpen ze ons. Ik haat het meest de mensen onder de president, in het bijzonder zijn broer Maher al-Assad. Hij is diegenen die verantwoordelijk is voor de moorden op al deze mensen.

De media in Syrië zijn de beste leugenaars en zo vele idioten geloven hen. Er zijn zovele mensen die niet tegen de president zijn. De meeste zijn niet geschoold of ze halen voordeel voor hun zaken. Ik ben bang om je dit bericht te sturen, misschien is het een valstrik om mensen te strikken die de waarheid zeggen zoals ik. Antwoord me dat je geen geheim agent bent… als ik geen antwoord krijg, stop ik met berichten naar je te sturen.

Shadi, 26, Lattakia:

De situatie in Syrië is prima en er zijn te veel fantastische hervormingen, maar er zijn terroristische groeperingen die het leger doden en de mensen terroriseren. Maar de situatie is nu beter dan de voorbije maanden en we leven vredig dankzij onze president Bashar al-Assad. En we houden heel veel van onze president.

En het feit is dat de Arabische televisiekanalen en Cnabih verstorende feiten en leugens verspreiden om mijn land Syrië in het diskrediet te brengen. De terreurgroeperingen krijgen geld van de Golfstaten, de Arabische landen en Turkije. En deze groeperingen vernielen en steken regeringsinstellingen in brand en snijden lichamen in stukken.

Frankrijk wil het land verdelen langs sektarische lijnen. Ik wens dat mijn land heropstaat bij het onthullen van de leugens van de satellietkanalen en we veilig kunnen leven en naar de zee kunnen. Dat ons volk, onze soldaten en veiligheidsagenten bescherming mogen krijgen en dank aan president Bashar al-Assad. Dank je.

Diido, 28, Aleppo:

Sorry, maar het is niet veilig voor mij om bepaalde berichten te sturen…  het is gevaarlijk… bid voor ons… Salaam (Vrede).

Noar, 34, Damascus:

Welkom en dank u voor uw interesse in mijn geliefde land Syrië. Ik nodig je uit om mijn prachtige land te bezoeken om met eigen ogen te zien hoe sommige Arabische landen geruchten over mijn land fabrikeren. Ja, er zijn gewapende bendes, ondersteund vanuit het buitenland, maar die wil jij niet zien…

Helue, 40, Damascus:

Jou blog is prima! Het is belangrijk dat zovele mensen de waarheid kennen. Zovele media in Europa liegen. Als ik iets nieuws weet, dan zal ik het je vertellen. Dat is geen probleem: hier is alles ok. Zo, wat kan ik vertellen over het gewone leven in Damascus?

Koroso, 21, Damascus:

Sorry, ik wou dat ik je kon helpen. Maar ik volg de politiek hier helemaal niet. Hou je goed.

Rami, 22, Tartous:

In Tartous is niets aan de hand en alles gaat hier prima. Het Eid feest (voor het einde van de ramadan vastenmaand) was hier heel mooi. Gefeest met vrienden en familie; iedereen kwam samen in gezelligheid en er was vuurwerk.

Alexander, 31, platteland van Banias

In mijn regio is niets aan de hand… het dichtbijzijnde was Banias stad nabij de kust… gewapende activisten vochten er tegen het Syrische leger en andere Syriërs, die toebehoren aan andere religieuze groeperingen!! De meeste mensen die buiten Damascus op de vlucht sloegen, deden dit enkel om religieuze redenen… rond Damascus stad deden ze dat omwille van voedselprijzen, hoge leefkosten, enz. Een minderheid slechts heeft duidelijke politieke inzichten wat ze nu eigenlijk willen bereiken… vergeet ook de radicale communisten niet… een merkwaardige mengeling… maar dat is het oosten.

# Meer informatie over Syrië kan U terugvinden op: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!