De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Onzorgvuldige berichtgeving over Aleppo kan leiden tot oorlog

Onzorgvuldige berichtgeving over Aleppo kan leiden tot oorlog

zondag 23 oktober 2016 18:05
Spread the love

Zijn de media in de berichtgeving over de oorlog in Aleppo, Syrië, onzorgvuldig? Aleppo is niet zomaar een stad waar heftig wordt gevochten. Aan de ene kant zien wij Syrië en Rusland, aan de andere kant de terroristen, en de ‘gematigde’ rebellen gesteund door de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en Qatar. Syrië en Rusland bombarderen zowel de terroristen als de gematigde rebellen. Amerika wil dat niet. Zij willen dat de ‘gematigde’ rebellen de president van Syrië afzetten, niet dat zij worden uitgeschakeld. Vandaar de haat en nijd tussen de Verenigde Staten en Rusland, hetgeen kan leiden tot een regionale oorlog. Om deze reden moeten journalisten ieder persbericht, ook al is het van Reuters, met een stofkam uitpluizen. Objectief, zonder te oordelen en zonder vooroordelen. Neem het bericht in Nu.nl met als kop “Rust in Aleppo…” (1). Ik loop er even doorheen.

Een deel van Aleppo

Quote. “Op de derde dag van het staakt-het-vuren in de Syrische stad Aleppo overheerst de rust…”

Commentaar. Nee. Niet in Aleppo. Alleen in Oost-Aleppo met 275.000 inwoners. Dit stadsdeel wordt gegijzeld door 1.000 strijders van Al-Nusra en een onbekend aantal ‘gematigde rebellen’. West-Aleppo met 1.5 miljoen mensen is al bevrijd door het Syrische leger.

Medische evacuaties

Quote. “De Verenigde Naties zei eerder dat ze vrijdag wilden beginnen met medische evacuaties. De situatie was vrijdag te onveilig om deze uit te voeren”.

Commentaar. Nee. Medische evacuaties zijn praktisch onmogelijk. Terroristen en rebellen schieten op een ieder die probeert Oost-Aleppo te verlaten. Verder bestoken ze met granaten het westelijke deel van Aleppo. Dit heeft het leven van tientallen burgers gekost.

Wapens neerleggen

Quote. “Rebellen weigeren hun wapens tijdelijk neer te leggen. Volgens hen verzacht dit niet de situatie voor de achterblijvers in Aleppo. Ze denken ook dat het een list is om politieke tegenstanders uit de stad te halen”.

Commentaar. Nee. Rebellen en Al-Nusra beschieten burgers in het westelijk deel van Aleppo. Zij weigeren hulpgoederen en medische hulp voor de burgers.

Veilige doorgang

Quote 4. “Het Syrische leger en Rusland hebben inwoners en rebellen opgeroepen om de stad via speciale corridors te verlaten. Er is een veilige doorgang beloofd. Weinig mensen lijken daar echter gebruik van te maken”.

Commentaar. Nee. De vrije aftocht wordt niet gebruikt omdat de rebellen en de terroristen de burgers in gijzeling houden.

500 doden bij bombardementen

Ik ga naar het voorgaande artikel van Nu.nl dat gaat over “500 doden bij bombardementen” (2).

Quote. “Bij de bombardementen die sinds september uitgevoerd worden op het Syrische Aleppo, zijn in totaal meer dan vijfhonderd doden gevallen. Ook raakten ongeveer tweeduizend mensen gewond”.

Commentaar. Er wordt gesuggereerd dat de bevolking wordt gebombardeerd. Dat is niet waar. De doden en gewonden vallen omdat terroristen de burgers gijzelen. Hetzelfde gebeurt nu in Mosul, Irak. De Islamitische Staat heeft 550 families uit dorpen rond Mosul gehaald (3).  Zij zetten de families bij en in hun stellingen. Het is een menselijk schild tegen beschietingen van het Iraakse leger.

Gijzelen van bevolking deel van terrorisme

Het gijzelen van burgers is een methode die voortdurend door terroristen wordt gebruikt. Zie mijn boek Europa en Migranten (4). Hierin beschrijf ik onder meer de burgeroorlog in Algerije. Ik heb deze van dichtbij meegemaakt. De terroristen daar waren net zo barbaars als elders. Ook vertel ik over de terroristen gebieden in Midden-Afrika waar ik doorheen ben getrokken. En de uiterst barbaarse praktijken van Boko Haram in Nigeria, Tsjaad en Kameroen. Burgers vallen voortdurend ten prooi aan deze groeperingen.

Geen humanitaire hulp

Quote. “VN-chef Ban Ki-moon zegt dat grote delen van de bevolking nauwelijks toegang hebben tot humanitaire hulp. En dat grote groepen mensen in Aleppo nauwelijks voedsel hebben”.

Commentaar. Er is geen toegang tot de bevolking die door terroristen wordt gegijzeld! Zowel niet in Oost-Aleppo (Syrië) als in Mosul (Irak). Er zal van huis tot huis, van straat tot straat, moeten worden gevochten. Dit gaat ten koste van ettelijke duizenden, zo geen tienduizenden burgerslachtoffers. Ook moet er voortdurend worden gebombardeerd. De terroristen proberen versterkingen, munitie en voedsel naar binnen te smokkelen.

Volledige toegang voor VN hulp

Quote. “De VN-chef pleit voor een volledige toegang voor VN-hulp tot Aleppo. Ook wil hij een landelijke staakt-het-vuren in Syrië”.

Commentaar. Dit lijkt op het Libië scenario. De rebellen gebruikten de Navo hulp, wapens en ‘No-Fly’ zones, om de regering af te zetten. Syrië en Rusland zullen dit voorstel niet accepteren. Zodra de bombardementen stoppen rukken de terroristen op. Het is geen klein leger. In Syrië en Irak tellen zij naar schatting 80.000 mensen. Zij worden bevoorraad door Saoedi-Arabië en Qatar. En die kopen de wapens van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Publiek misleiden

Het geven van foute informatie misleidt de publieke opinie. De lezer denkt dat Syriërs en Russen op een barbaarse manier de burgerbevolking doden. De Volkskrant bericht op 10 oktober dat minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault de Russen en Syriërs aanklaagt als oorlogsmisdadigers (5). ”Wij zijn het niet eens met wat Rusland doet. Frankrijk is meer dan ooit toegewijd om de bewoners van Aleppo te redden”. Ayrault praat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry na. Kerry veroordeelde eerder de bombardementen op onder meer ziekenhuizen. Dit feit is altijd door de Russen ontkent. Zie hierover de video, gedateerd 11 februari 2016 (6).

Berichtgeving over Aleppo onzorgvuldig?

Niet alleen wordt het publiek onvolledig geïnformeerd. Er worden ook onwaarheden gesproken. Rusland en Syrië kunnen als gevolg hiervan wellicht door het Internationale Strafhof in Den Haag voor oorlogsmisdaden worden veroordeeld. Er volgen dan hoogst waarschijnlijk sancties. Hieronder kan vallen een ‘eenzijdig’  afdwingen van een ‘No-Fly’ zone. Dit zal niet door de Syriërs en Russen worden geaccepteerd. Zij blijven vliegen en de terroristen – die mogelijk een soort van samenwerking hebben met de ‘gematigde’ rebellen – bombarderen. De Amerikanen en coalitiegenoten hebben dan geen andere keuze om Syrië te verlaten (kans is klein) of om een ‘No-Fly’ zone af te dwingen. Zij zullen dan de Syrische en Russische vliegtuigen neerschieten. Dit zal leiden tot een regionale oorlog. En zodra dit gebeurt balanceren wij op het randje van een Derde Wereldoorlog.

Objectiviteit kan de wereld redden

Het is goed om naar verschillende nieuwsagentschappen te kijken. Dus ook naar de andere kant van het ‘gelijk’. Zoals Russian Television en de Syrische berichtgeving (7). Op dit moment wordt RT gedwarsboomd. De bankrekening in Engeland is gesloten. De advertentiecampagne afgezegd. Journalisten die RT op hun CV hebben staan krijgen elders geen werk. 

Ook al is het een ver-van-uw-bed show, uw opinie bepaalt of er al dan niet een regionale oorlog in het Midden-Oosten zal uitbreken. Een oorlog die niet aan u voorbij zal trekken. U zal worden geconfronteerd met terreuraanslagen op de markt, in het winkelcentrum of bij het bushokje.

Of ik wel zo objectief ben? Waar mijn informatie vandaan komt? Ik werk in Zuidelijk en West-Afrika. Mijn vak is behalve onderzoeksjournalistiek en het schrijven van boeken, het ontwikkelen van bedrijven en het adviseren in veiligheid. In Nigeria bijvoorbeeld voor de olie en gas industrie en voor ministeries. Ik werk ook met veiligheidsorganisaties die in het Midden-Oosten actief zijn. Verder ken ik Noord- en Midden-Afrika. Ik kijk letterlijk  in de achtertuin van piraten en fundamentalisten. Zie ook het eerder genoemde boek Europa en Migranten, mijn blogsite en  Twitter (8).

1- http://www.nu.nl/buitenland/4339765/rust-in-aleppo-derde-dag-gevechtspauze.html

2- http://www.nu.nl/buitenland/4339196/meer-dan-vijfhonderd-doden-bij-recente-bombardementen-aleppo.html

3- http://www.eo.nl/geloven/nieuws/item/is-gijzelt-550-families-in-mosul/

4- http://www.uitgeverijelmar.nl/boek/europa-en-migranten/

5- http://www.volkskrant.nl/buitenland/frankrijk-laat-internationaal-strafhof-oorlogsmisdaden-aleppo-onderzoeken~a4392674/\

6- https://www.youtube.com/watch?v=1tZACBlF-pU\

7- https://www.almasdarnews.com/article/category/syria/

8- www.peterstuivenberg.nl, @stuivenberginfo

take down
the paywall
steun ons nu!