De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

(On)Veilig Brussel – Napels: hoger – lager ?

(On)Veilig Brussel – Napels: hoger – lager ?

vrijdag 9 september 2011 15:14
Spread the love

Er heeft zich deze week een bizarre discussie ontwikkeld in De Standaard. Burgemeester Freddy Thielemans (Brussel-stad) las zijn Napolitaanse collega Luigi De Magistris de levieten omdat deze laatste geïnsinueerd had dat Napels veiliger was dan Brussel. Volgens De Magistris, recent verkozen nieuwe burgemeester van Napels en voormalig Europarlementslid, is Brussel onveiliger dan Napels. “Bij ons ligt er niet zo veel afval op straat en kan de politie nog overal komen”, reageert zijn Brusselse collega Freddy Thielemans gebelgd. Aldus De Standaard.

Volgens Luigi De Magistris, valt het met de misdaad in zijn stad best mee. “Natuurlijk is er een camorra in Napels, maar afgezien daarvan voel ik me hier veel veiliger dan in Brussel. Daar behoren berovingen en overvallen tot de orde van de dag.”

En De Magistris kan het weten, aldus De Standaard, want hij werkte tussen 2002 en 2009 in Brussel als Europees Parlementslid. “Toen woonde ik in de Belgische hoofdstad en was ik echt bang.”

Nu is Zuid-Italië iets waar ik beroepshalve als antropoloog regelmatig wel eens gekomen ben (- ik deed eertijds mijn doctoraatsonderzoek in Sicilië, bracht er alles bijeen meerdere jaren door en kom er nog steeds regelmatig, en ook wel in Napoli kom ik wel eens langs)… en Brussel ken ik toch ook vrij goed omdat ik er woon. Misschien mag ik die eigenaardige discussie dus even kaderen en er een slotbedenking bij maken.

Eerst iets over maffia’s. Het klopt dat als je echt veilig doorheen Palermo wil wandelen als eenzame toerist, een wijk als ’la Kalsa’ bijzonder veilig is. Zolang je er enkel maar met je eigen zaken bezig bent, is dit vermoedelijk het veiligste hoekje van Palermo. Het staat er echter volledig onder controle van de maffia (en dat weten Palermitanen)… en de maffia houdt niet van problemen. Er is dus geen politie nodig.

Ze wenst trouwens geen politie. Dus zorgt de Cosa nostra, als ze in haar gewone doen is,  zelf voor extreme veiligheid. Wil dit zeggen dat er geen veiligheidsprobleem is in Palermo? Vraag het even aan de vele bar- en restaurantuitbaters die er hun ’pizzu’ betalen aan de lokale maffia. Idem voor Napoli en zijn camorra. Het hangt er dus maar vanaf wat je onder veiligheid verstaat. De Magistris weet dit maar al te goed… Hij is ooit magistraat geweest.

En dan de legendarische vuilnis in Napoli. Het klopt dat veel Brusselse wijken er heel vuil bij liggen, mijns inziens tè vuil,… en wat daar onaanvaardbaar bij is, is dat dit niet aan een of andere maffia te wijten is. Maar het is een feit dat Napoli er binnen bepaalde wijken gewoon ongelooflijk door de vuilnis overspoeld bij ligt. Er is een excuus: Het ligt niet aan de Napolitanen, maar aan de contracten die camorristen afgesloten hebben met bedrijven in Noord-Italië om het vuil systematisch naar Napoli te draineren.

Maar wat voor zin heeft zulke dwaze discussie tussen burgemeesters waarbij alles uit zijn context getrokken wordt? Ik had eerlijk gezegd verwacht dat De Magistris verstandiger was… en hopelijk herpakt hij zich en doet hij ditgene waarvoor de Napolitanen tijdens de laatste verkiezingen op hem gestemd hebben: Napoli opnieuw van zijn vuilnis zuiveren door de camorra daarbij buiten spel te zetten. Méér hopen de Napolitanen echt niet en ze zullen héél tevreden zijn als hij daarin slaagt.

Overigens is het waar dat je in Napoli heel veilig kan rondwandelen als toerist of als buitenstaander. Brussel is op dit vlak inderdaad niet veiliger… (Wèl even opletten, misschien meer dan in Brussel, als je een taxi neemt… dat je niet drie maal de prijs betaalt omdat de taximeter ’bijgewerkt’ is of omdat de taximan zonder dat je het ziet enkele straatjes wetens of willens met je rondtoert. Maar onveilig is dit niet.)

Daarmee dacht ik dat die discussie afgerond was… Maar owee, nu brengt De Standaard ook nog eens een column onder de titel “Grimmig Brussel”, waarin ik in vette lettertjes lees: “Napels en Brussel zijn aan elkaar gewaagd. Napels heeft een Vesuvius, maar Brussel is er een.”

Na een argumentatie waarin ik van de column schrijver leer, dat hij zijn Napolitaanse vrienden aanraadt om hun vakantie niet in Brussel door te brengen, maar in Italië, zou ik hem willen gerust stellen dat ik hetzelfde zou aanraden, maar niet om de redenen die hij opgeeft, namelijk dat die mensen in Brussel risico’s zouden lopen, maar gewoon omdat het er veel zonniger is, het eten bijzonder goed meevalt en niets heerlijker is om in te zwemmen dan de Middellandse zee (als er tenminste geen “meduses” in het te warme water rondhangen).

Alle gekheid op een stokje, Ik vind het column genre prettig. Af en toe een column, waarom niet? Maar in een column Brussel onveiliger noemen dan Napels, zonder dat je ook maar één woord rept over de camorra…. Tja. Eigenlijk getuigt het zelfs van weinig respect voor de vele slachtoffers van de maffia. Ze verdienen beter. Columns? Ja, maar een beetje ernstig blijven mag toch ook?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!