De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ontmoet uw en mijn nieuwste en hoogst ondiplomatische topdiplomaat

woensdag 3 juli 2024 21:43
Spread the love

Wie is Kaja Kallas, de nieuwe chef van het buitenlands beleid van de EU, die ‘Russen eet als ontbijt’?

De agressieve premier van Estland laat een politieke crisis in eigen land achter zich om de hoogste diplomatieke post in Brussel te kunnen bekleden.

28 juni 2024
De Estse premier Kaja Kallas is door de leiders van de EU-lidstaten genomineerd om de volgende hoge vertegenwoordiger voor veiligheid en buitenlands beleid te worden.

De politica – geselecteerd om internationaal voor Brussel te spreken en de tegenstrijdige belangen binnen de EU te balanceren – heeft de reputatie een compromisloze havik inzake Rusland te zijn.

Voordat Kallas haar vijfjarige ambtstermijn kan aanvatten, heeft ze de goedkeuring nodig van het Europees Parlement. De leden van dat parlement zullen naar verwachting in juli over haar benoeming stemmen, een stap die algemeen als een formaliteit wordt gezien.

‘Eet Russen als ontbijt’

De houding van de 47-jarige ten opzichte van Moskou werd recent samengevat door een niet bij naam genoemde EU-functionaris, die uitlegde waarom West-Europese landen zich verzet hebben tegen haar kandidatuur voor die andere topfunctie – de secretaris-generaal van de NAVO. (NAVO en EU zijn dezer dagen twee handen op één buik, die van de transatlantische oorlogsmachine; nvdvertaler).

Plaatsen we echt iemand die graag Russen verslindt als ontbijt in deze positie?” vertelde de bron aan Politico in maart.

Kallas reageerde door een foto te publiceren van haar ontbijt, bestaande uit bosbessen, muesli, een zuivelproduct en een drankje.

Stuur troepen naar Oekraïne

Kallas heeft het idee omarmd dat de NAVO-landen op een gegeven moment misschien troepen in Oekraïne moeten inzetten om te voorkomen dat Moskou Kiev zou verslaan. In februari had de Franse president Emmanuel Macron als eerste al een gelijkaardig balonnetje opgelaten.

We moeten niet bang zijn voor onze eigen kracht. Rusland zegt voortdurend dat deze of gene stap escalatie is, maar zelfverdediging is geen escalatie”, zei de Estse politica over het voorstel.

Het doel van Macrons publieke uitspraken was om de Russische president Vladimir Poetin in het ongewisse te laten over hoe ver het door de VS geleide militaire blok zou gaan in het steunen van Oekraïne. Nadat meerdere lidstaten, waaronder de VS, hadden aangegeven dat er geen sprake kan zijn van het sturen van hun troepen om voor Kiev te vechten, werd het voorstel afgezwakt tot een militaire trainingsmissie in West-Oekraïne.

Kallas was te vinden voor dit nieuwe, afgezwakte, plan. Zij zegt dat het niet neerkomt op een escalatie – omdat een mogelijke aanval op de instructeurs geen verplichte gezamenlijke NAVO-reactie zou uitlokken.

Als je je mensen stuurt om de Oekraïners te helpen… weet je dat het land in oorlog is en dat je naar een risicozone gaat. Dus je neemt het risico”, legde ze in mei uit.

Wat overwinning betekent

Volgens Kallas zou er geen “Plan B” voor Oekraïne mogen zijn, omdat het overwegen ervan zou neerkomen op het ondermijnen van het primaire doel om Oekraïne te helpen de overwinning te behalen in het conflict.

Overwinning in Oekraïne gaat niet alleen over grondgebied”, zei ze begin juni tegen BBC. “Als Oekraïne lid wordt van de NAVO, zelfs zonder een deel van zijn grondgebied, dan is dat een overwinning omdat het dan onder de NAVO-paraplu zal worden geplaatst.”

De Estse politica gelooft dat het optimale scenario van een Russische nederlaag zou resulteren in het opbreken (of ‘balkaniseren’) van het land. Rusland bestaat uit “veel verschillende naties” die onafhankelijk zouden kunnen worden, en “het zou geen slechte zaak zijn als de grootmacht feitelijk veel kleiner wordt gemaakt“, betoogde ze vorig jaar.

Het beste wat ze voor Estland kon doen…

Het Estse dagblad Postimees stelde eerder deze maand dat het verlaten van de binnenlandse politiek misschien wel het beste is wat de premier voor haar land kan doen.

De Baltische natie kampt met een recessie en een ernstig begrotingstekort, en de coalitieregering van Kallas slaagt er niet in een overeenkomst te vinden om de problemen aan te pakken, aldus het hoofdartikel.

Ze heeft de reputatie verworven van een luide stem in het oostelijke deel van de EU en een overtuigend voorstander van de Oekraïense overwinning te zijn”, aldus de krant. “Dat is allemaal goed en wel, maar de burgers van Estland hebben haar niet gekozen op basis van haar internationale imago.”

Haar aanstaande benoeming heeft ‘de regering verlamd’, omdat de coalitie niet kan functioneren terwijl iedereen wacht tot Kallas de baan ruimt, schreef Postimees.

‘Hypocrisie’ over Rusland

Kallas is een uitgesproken voorstander van het verbreken van alle zakelijke banden met Rusland als onderdeel van de westerse reactie op het conflict in Oekraïne. Vorig jaar onthulden Estse media echter dat haar echtgenoot Arvo Hallik een belang van 25% had in een logistiek bedrijf dat diensten levert in Rusland.

Zelf zegt ze zich van geen kwaad bewust te zijn en wijst ze oproepen om af te treden vanwege het schandaal af. Ze beweert dat ze het slachtoffer is van een politieke heksenjacht. Maar haar reputatie werd ernstig beschadigd, zowel in binnen- als buitenland.

Dit is hypocrisie in het kwadraat”, zo zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto destijds. Hij verwees dan naar de kritiek van Kallas op Boedapest, dat stelt dat het EU-besluit om zich los te koppelen van de Russische economie meer schade toebrengt aan de EU zelf, terwijl de uiteindelijke impact ervan op het verloop van de strijd nul is.

Bron: ‘She eats Russians for breakfast’: Who is Kaja Kallas, the EU’s next foreign policy chief? (gecensureerd in de EU)

Merk op: Kaja Kallas ijvert dus voor de opdeling van Rusland in bantoestans. Een aanslag op de territoriale integriteit van Rusland is net één van die duidelijk omschreven omstandigheden waarin Rusland niet zal aarzelen om naar de nucleaire wapens te grijpen om zich te verdedigen. Is dit een diplomate of de incarnatie van de duivel?

Deze dame is ook nog een van de voortrekkers in de post-sovietstaten (en dan vooral in de dwergstaatjes Estland, Letland, Litouwen en ook in Polen) die de Soviet-monumenten ter nagedachtenis van de overwinning op het fascisme systematisch laten afbreken. Herschrijving van de geschiedenis uit nostalgie naar de goeie ouwe tijd toen deze landjes nog door de duitsers bezet werden? Daarom heeft Rusland Kaja Kallas, samen met nog andere gezagsdragers uit de Baltische staten recent op een lijst van gezochte personen gezet voor de “Desecratie van de historische herinnering”. In deze landen is het ook een strafbaar feit geworden om op 9 mei (einde van de tweede wereldoorlog) de nagedachtenis aan de gevallen Russische soldaten te eren.
Het fascisme rukt terug op (niet in bruinhemd maar wel in chic maatpak) en nestelt zich in sneltempo aan de top van de EU!

Verder lijkt dit mij een dame die net als Ursula v/d Lügen de kunst om omhoog te falen goed beheerst.

Toevoeging (12/07/24): een tipje van de sluier over de ideologische achtergrond van Kaja Kallas wordt opgelicht door Willy Van Damme in zijn blog “Oekraïne – palliatieve zorgen” (onderaan, bij de voetnoten).

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!