De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Wereld Morgen, Egypte demonstratie police day ismailia caïro alexandrië, Protest revolutie, 25 januari, Moebarak, Mubarak, Khaled said, Ahmed ezz, Tahrir, Kairo -

Ongezien grote demonstraties in Egyptische steden

dinsdag 25 januari 2011 17:51
Spread the love

Vandaag zijn duizenden mensen in Egypte de straat opgegaan om te protesteren tegen President Mubarak. Ze schreeuwen in hun leuzen om “brood en vrijheid”.

De demonstraties zijn aangewakkerd op Facebook en Twitter door jonge Egyptenaren die geïnspireerd zijn geraakt door de jasmijnrevolutie in Tunesië. Ze protesteren tegen armoede en onderdrukking die het gevolg zijn van het militaire bewind van Mubarak.

Vanmorgen hadden 90.000 mensen zich aangesloten bij een Facebookgroep met de naam “De Martelaar”, waarop leuzen staan als “Wij zijn allemaal zoals Khaled Said”. Khaled Said is een jonge student die door de politie is vermoord afgelopen zomer.

Demonstraties in Egypte bestaan normaal gesproken uit amper meer dan 50 tot 60 mensen. Deze middag zijn er in verschillende steden duizenden mensen de straat op gegaan. Onder hen ook oudere vrouwen en kinderen.

Rond vijf uur zouden er in Alexandrië al ruim 20.000 demonstranten op straat zijn.

Het is ironisch dat de demonstraties plaatsvinden op de Dag van de Politie. Op deze dag wordt het verzet van de politie tegen de Britse onderdrukking in de jaren vijftig herdacht. Waar de politie toen vocht voor de vrijheid, zorgen ze nu voor repressie tegen de vrijheid.

Amnesty International heeft de Egyptische overheid ervoor gewaarschuwd om vredevol protest toe te staan. Ze volgen de repressie van de politie met argusogen.

Om kwart over vier sloten vele gewone burgers zich aan bij het protest in Caïro. Ze schreeuwen om revolutie. Op het Tahrir-plein hebben boze demonstranten een politiebus aangevallen die traangas verspreidde.

Omstreeks vijf uur waren de demonstranten in Caïro aangekomen bij het parlement. De politie heeft gelijk grote groepen mensen opgepakt. Demonstranten raakten gewond op het moment dat ze probeerden het parlement te bestormen.

De mensen in de straat scanderen leuzen waarin ze het volgende eisen: 1) Mubarak moet ogenblikkelijk aftreden. 2) Zijn zoon mag zich nooit verkiesbaar stellen als president. 3) Het ontslag van alle ministers, inclusief premier Ahmed Nazif. 4) De ontbinding van de Nationaal-Democratische partij Hezb Alwatany. 5) Het opheffen van de staat van beleg waar Egypte al 29 jaar onder leeft.

Op Facebook wordt opgeroepen door te gaan met de protesten tot deze eisen zijn ingewilligd.

In totaal zijn er vandaag zijn er in heel Egypte minstens zo’n 250.000 mensen in verschillende steden de straat opgekomen. Er gaan echter geruchten dat de media dit aantal lager inschatten dan in feite het geval is. Het zou zelfs om 750.000 mensen kunnen gaan. De restaurants in Caïro delen gratis voedsel uit aan de demonstranten.

Om 16:41u haalden de Egyptische autoriteiten Twitter uit de lucht.

In Caïro zijn er vanavond al drie mensen omgekomen, twee burgers en een politieagent. Op het Tahrir-plein zouden honderden mensen gewond zijn geraakt als gevolg van acties van de politie om de menigte uit elkaar te jagen met rubber kogels en traangas.

De loyaliteit van de politie is aan het kantelen naar de kant van de actievoerders.

De zoon van Mubarak, Gamal Mubarak, voorheen gedoodverfde opvolger van de 87-jarige president is vanavond het land ontvlucht naar Londen met 97 koffers bagage. De vertegenwoordigers van grote bedrijven, zoals staalmonopolist Ahmed Ezz zijn miljoenen dollars aan het overzetten op Zwitserse bankrekeningen.

Nobelprijswinnaar Elbareidei heeft laten weten dat hij de protesten steunt, maar is vandaag niet aanwezig in Egypte.

Joesry F. ElHebieshy, een jonge Egyptische student uit Ismailia, zegt dat de Egyptenaren hopen dat ze een leven kunnen leiden zonder onderdrukking en politiegeweld. Bovendien komen volgens hem daardoor ook banen, een minimumloon, degelijk onderwijs en mensenrechten in zicht voor Egypte.

take down
the paywall
steun ons nu!