De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ongelooflijk
Opinie - Lierse diversiteitsraad

Ongelooflijk

Twee dingen die de evenementen in de reeks ‘Ongelooflijk’ typeren: frisse ideeën vanuit een ander perspectief belicht en het eeuwig optimisme dat we als mensen prima kunnen samenleven zolang we dat maar willen.  Voor deze derde editie, vandaar ‘Ongelooflijk3’, op zondag 23 februari slaan de Lierse diversiteitsraad en het Liers Cultuurcentrum de handen in mekaar om een moment van verbondenheid en hoop te creëren in tijden polarisering en angst.

vrijdag 24 januari 2020 20:28
Spread the love

Of je nu een kind bent van migratie, opgroeit in armoede of behoort tot de ‘witte’ middenklasse, het is gewoon belangrijk te beseffen dat wij allemaal deel uitmaken van dezelfde samenleving en dat wij allemaal samen het erfgoed zijn van dit land. De aanwezige diversiteit is geen bedreiging. Het maakt van ons wie we zijn. Dat is waar ‘Ongelooflijk’ om draait.

Poster van event in Lier 'Ongelooflijk'.

Poster

Maar goed, een verbonden samenleving is niet altijd vanzelfsprekend. De afstand lijkt soms groot. Voorzitter Davut Marangoz vertelt: “De diversiteitsraad is de afgelopen jaren gegroeid tot een fantastische ploeg van meer dan 20 zeer diverse vrijwilligers. Ons idee: ofwel kijk je van achter je gsm of laptop naar de dynamieken in de samenleving, ofwel spring je er middenin. Onze vrijwilligers wagen de sprong.”

Ondervoorzitster Karen Van Assche sluit aan: “We zijn positief en geloven in de sterkte van diversiteit, maar we zijn niet naïef. Natuurlijk is er werk aan de winkel. Met een evenement als ‘Ongelooflijk’ brengen we werkpunten onder de aandacht maar doen we dat zonder doelgroepen af te breken of te viseren, iets wat vandaag te vaak gebeurt. Met ‘Ongelooflijk’ willen we tonen dat je maatschappelijke thema’s kan bespreken zonder die vijandige toon. Het is oké om te verschillen, maar laat ons wel samen nadenken over een gedeelde toekomst.” 

Davut: “’Ongelooflijk’ organiseren we niet te koste van, maar ter ere van de dialoog. Wij willen als geëngageerde burgers onze stem laten horen. We willen mensen informeren, sensibiliseren en bovenal inspireren.” Aan het programma te zien zal het aan inspiratie niet ontbreken. Dalilla Hermans geeft een glasheldere kijk op de barrières en mechanismen in de maatschappij die ons ervan weerhouden om ten volle deel uit te maken van die maatschappij. Racisme en xenofobie zijn daar voorbeelden van. Hoe gaan we daarmee om?

Joram Van Klaveren is dan weer de gastspreker die vanuit de extreem-rechtse PVV en als rechterhand van Geert Wilders ooit een andere mening had dan vandaag. Als geen ander toont hij aan dat verandering nooit uitgesloten is. Zijn bekering tot de islam zorgde voor een schok doorheen Nederland. Hij vertelt niet alleen over zijn persoonlijke reis maar ook over hoe beeldvorming ons in een bepaalde richting kan duwen. 

De sprekers staan open voor vragen vanuit het publiek. Durf je een vraag niet te stellen? Schrijf ze op en de vrijwilligers lezen het voor. Om aan de namiddag ook een luchtige toets te geven zal komiek Bas Birker vertellen over zijn integratieproces als Nederlander in Vlaanderen. Slam poet Esohe Weyden sluit de namiddag af met een boodschap om over na te denken. Presentator Erhan Demirci leidt de namiddag in goede banen. 

Karen: “Ongelooflijk heeft telkens erg positieve reacties gekregen. We staan ook versteld van hoe divers het publiek is. Onze formule heeft enerzijds te maken met het programma en anderzijds met de promotie. We bieden voor elk wat wils: serieuze gesprekken, interactie en humor. Humor trekt nu eenmaal een breed publiek aan en kan ook een boodschap ondersteunen zonder dat het allemaal te zwaar wordt. Bij onze promotie houden we dan weer rekening met een diversiteit aan kanalen en mensen die op hun beurt hun achterban warm maken. En dat levert resultaat. We hopen deze trend te kunnen verderzetten.”

Davut: “Het is heel fijn om te zien dat jongeren met een migratieachtergrond aan tafel zitten met Vlaamse senioren en spontaan samen lachen of nog verder bespreken wat ze die namiddag hebben gehoord. Als de mensen daarna naar huis gaan met een goed gevoel en misschien zelfs iets nieuws hebben bijgeleerd dan hebben we ons werk gedaan. Inhoud en gezelligheid gaan bij Ongelooflijk hand in hand.”

En geen gezelligheid zonder eten. Er zijn tickets beschikbaar met of zonder Turkse maaltijd. Drankjes zijn ook ter plaatse verkrijgbaar. Naar aanloop van, en tijdens het evenement kan je volgen wat er achter de schermen gebeurt @lierdivers op Facebook, Instagram en Snapchat.

 

Meer info over tickets:

https://www.lierscultuurcentrum.be/programma/ongelooflijk/13441

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!