De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ondertussen in Gent

maandag 28 oktober 2024 10:01
Spread the love

 

‘No pasaran’! De slogan uit de Spaanse Burgeroorlog klonk afgelopen dagen luid aan het stadhuis van Gent. Bijna 90 jaar nadat in Spanje extreemrechts won na drie jaar oorlog tegen een linkse coalitie van socialisten, communisten, regionalisten, anarchisten en linkse liberalen, won links (voorlopig) wel in Gent. En dat is een overwinning die ruimer gaat dan Gent alleen.

Om te begrijpen waarom in Gent mensen zo boos reageerden moet je het Gentse DNA kennen. Mathias De Clercq heeft dat onderschat, De Clercq kent zijn eigen stad niet. Veel Genenaars zijn fier op hun stad omdat ze ‘progressief’ is in een rechts Vlaams Gewest. De Gentenaars ondervinden zelf dat een links beleid werkt. Gent is (bijna) een sociaal-ecologische modelstad. Het gevoel dit uit handen te moeten geven zorgde voor veel emoties. Dagenlang kwamen 600 tot 1000 mensen samen aan het stadhuis, zondag betoogden 3500 à 4000 mensen tegen een coalitie met NV-A. Ongezien.

De fierheid enerzijds, de teleurstelling vast te stellen dat Vlaanderen rechts afslaat anderzijds, maar vooral; het verhaal van Voor Gent omtrent de onderhandelingen met Groen klopte niet. Dat laatste mag je niet onderschatten in de woede van veel Gentenaars. De krokodillentranen van De Clercq dat hij het niet begreep waarom Groen ‘eruit stapte’, de emoties bij Vooruit dat ze er alles aan gedaan hadden, het klopte niet. De Clercq heeft een grote fout gemaakt als hij van Groen af wou, hij heeft ze te snel gedumpt om zijn sjerp veilig te stellen. Als hij van Groen af wou moest hij de onderhandelingen langer laten lopen, het initiatiefrecht doorgeven na twee weken en als Groen dan geen akkoord kon bereiken kon hij met NV-A in zee en zou het protest veel minder zijn. Dan zou zijn ‘we hebben er alles aan gedaan’ veel geloofwaardiger klinken. De Clercq had echter schrik dat Groen dan een meerderheid zou vormen zonder Voor Gent en maakte in zijn drang de sjerp te behouden zo een grote fout.

Het moge duidelijk zijn dat het straatprotest de medaille heeft doen kantelen. Een paar duizend Gentenaars hebben geschiedenis geschreven op verschillende vlakken.

Ten eerste in Gent zelf. NV-A komt (voorlopig?) niet voor het eerst in het stadsbestuur.

Ten tweede is het project Voor Gent eigenlijk gefaald. Electoraal misschien geen flop, maar de samenwerking tussen socialisten en liberalen loopt tocht niet zoals gepland door de partijtop. Het project heeft de vorige legislatuur bemoeilijkt doordat het veel te vroeg werd bedisseld. Het dateert nog uit de tijd dat Vooruit vocht te overleven en werd in die logica door Vooruit goedgekeurd. Het is een project van De Clercq om zijn sjerp te behouden. Onbegrijpelijk dat de socialisten de burgemeesterstittel zomaar weggeven na decennialang te hebben bestuurd in Gent.

Ten derde laat dit zien dat Vlaanderen niet zonder boe of bah rechts afslaat. Er is nog verzet.

Ten vierde botst de verdeel en heers strategie van Rousseau en De Wever hier op limieten. De achterban zegt neen. Symbolisch erg belangrijk. Het is ook vreemd dat Vooruit zich zo aan NV-A vastklampt bij het vormen van coalities. Het blijft een conservatieve partij die het land wil splitsen.

Ten vijfde toont afgelopen week aan dat straatprotest het verschil kan maken. Daar zit een verschil met rechts. Zij beperken zich grotendeels tot het stemhokje en haatspeech via de sociale media. Vraag dat maar aan Watteeuw. Een anti-Watteeuw betoging lokte in juni ‘iets meer dan 50 demonstranten’, een betoging tegen het mobiliteitsplan van Gentbrugge eerder dit jaar kreeg 200 mensen uit hun kot. Dat is veel minder dan wat we afgelopen week zagen. Het vuur van de actievoerders werd overgedragen naar de leden van Vooruit en uitte zich in de stemming. Dit is een overwinning van de straat.

 

Hoe het verder moet is moeilijk oordelen. Alles kan snel veranderen. Ik zie De Clercq binnen zes jaar nog samengaan met NV-A. Al is dat niet meer geloofwaardig nadat hij zich zes jaar geleden vastbond aan CD&V en nu aan Vooruit. Alles voor de sjerp. In ieder geval is er voor links in Gent nog groeimarge. Kijk maar naar de provincieverkiezingen waar zowel Groen als PVDA in Gent hoger scoorden dan lokaal. 1 op de 3 Gentenaars stemde daar voor Groen of PVDA. Je zou dus wel kunnen stellen dat links Gent nu steviger dan ooit in handen heeft. No Pasaran!

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!