De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ondanks onzekerheid nog steeds geen besluit in Santo Domingo

maandag 15 juli 2019 21:37
Spread the love

Santo Domingo 15-07-2019. Met sociale en politieke sectoren tegen het voorstel, toegevoegd aan de internationale druk, zou president Danilo Medina de tijd genomen moeten hebben om zich uit te spreken over zijn plannen voor de verkiezingen van 2020, gezien de korte tijd.

Medina moet beslissen om wel of niet te kiezen voor een nieuw mandaat. Een besluit in de richting van een herverkiezing zou leiden tot een hervorming van de grondwet om te kunnen deelnemen aan voorverkiezingen op 6 oktober en dus ook aan de verkiezingen van volgend jaar.

De president zou de stap snel moeten nemen, er is grote haast bij, want de huidige parlementaire periode eindigt in 12 dagen (26 juli) en de hervorming van de Grondwet zou daarna in een buitengewone wetgevende zitting genomen moeten worden.

Bovendien, over 39 dagen (22 augustus), zullen de partijen aan de Centrale Kiescommissie (JCE) de namen van hun kandidaten bekend moeten maken volgens de bepalingen van de wet.

De Sociaal Christelijke Reformatorische Parij (PRSC), die tot dan toe over dit onderwerp had gezwegen, sloot zich aan bij de sectoren die tegen de hervorming van de grondwet zijn.

Haar president, Federico Antún Battle, heeft aangekondigd geen grondwettelijke wijziging te zullen steunen die uitsluitend draait om de terugkeer van de huidige president. Ook de Groene Mars-beweging, opgericht om de opheffing van straffeloosheid en corruptie te eisen, eiste respect voor de Magna Carta.

Met het standpunt van deze fracties bestaat een duidelijk langere lijst van partijen en groeperingen in oppositie tegen de hervorming, een strijd aangevoerd door voormalig President en mogelijk presidentskandidaat Leonel Fernandez, naast de Moderne Revolutionaire Partij (PRM). Uit de Verenigde Staten hebben drie congresleden en de minister van Buitenlandse Zaken zich ook tegen een grondwetshervorming uitgesproken.

Het Congres blijft het hoofdscenario van de strijd tegen de constitutionele hervorming.

Te midden van de onzekerheid heeft president Medina alleen gezegd dat hij nog geen beslissing heeft genomen over de verkiezingen voor 2020.

“Je kunt er zeker van zijn dat wat mijn beslissing ook wordt, het proces wordt uitgevoerd in overeenstemming met de grondwet en de wetten van ons land uitgevoerd” meldde kortgeleden Medina aan Minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Mike Pompeo.

Morgen, dinsdag draaien de verwachtingen rond de Kamer van Afgevaardigden die in een gewone zitting bijeenkomt om 10.00 uur, om in behandeling zijnde zaken te bespreken.

Verschillen worden verergerd

De interne verschillen van de Dominicaanse Bevrijding partij (PLD) worden scherper, en gisteren nam alles een nieuwe wending met de uitspraken van de presidentiële woordvoerder Roberto Rodriguez Marchena.

De functionaris noemde voormalig president Leonel Fernandez “onbeschoft” en “chanteur” voor de vermeende dreiging dat hij de partij zou verdelen.

Terwijl een commissie van eerbaarheid voorstelde om een dialoog tussen Medina en Fernandez te bevorderen en op zoek te gaan naar een overeenkomst, verklaarden de ondernemers Pepin Corripio en Marcelo Bermudez, predikant Ezequiel Molina sr., bisschop Jesús Castro, en de journalisten Miguel Franjul, Alejandrina Germán en Euclides Gutierrez zich tegen een hervorming van de Grondwet.

 

Foto: By Jefry Lagrange Reyes, Email: jefry.reyes@gmail.com – Jefry Lagrange Reyes, GPL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=689476

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!