De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ondanks corona een nieuwe recordeditie voor de refugee walk op 27 september 
Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Ondanks corona een nieuwe recordeditie voor de refugee walk op 27 september 

Op zondag 27 september organiseert Vluchtelingenwerk Vlaanderen voor de vijfde keer op rij de Refugee Walk. Tijdens een sponsortocht van 40 of 10 kilometer tonen deelnemers hun solidariteit en zamelen ze geld in voor mensen op de vlucht. Ondanks corona breekt deze editie een nieuw record met meer dan 1850 deelnemers. Teams bestaan dan uit maximum 8 personen en kunnen veilig deelnemen door hun eigen route te kiezen.

donderdag 24 september 2020 12:43
Spread the love

 

Vorig jaar namen 1500 mensen deel aan de Refugee Walk. Samen zamelden ze maar liefst 344 708 euro in. Door de coronacrisis leek dat bedrag dit jaar moeilijk te evenaren, maar toch is de Refugee Walk op opnieuw goed op weg naar een nieuw record: inmiddels werd er al meer dan 330 000 euro ingezameld voor vluchtelingen, een bedrag dat blijft stijgen.

GROOT DRAAGVLAK OM VLuchtELINgEN TE Steunen

Dit fantastische resultaat bewijst dat er vandaag een groot draagvlak bestaat om mensen op de vlucht te steunen. “Deelnemers willen meer dan ooit hun solidariteit met vluchtelingen tonen”, bevestigt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Die steun is dan ook hard nodig. Dat wordt helaas opnieuw duidelijk door de schrijnende situatie in Moria, waar na het afbranden van een vluchtelingenkamp duizenden mensen een gebrek hebben aan beschutting, voeding en drinkbaar water.” Teams die deelnemen aan de Refugee Walk zamelen geld in. De opbrengst gaat naar de werking van Vluchtelingenwerk, waarmee de organisatie campagnes voert en initiatieven opricht om vluchtelingen te helpen.

Bron: Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Een veilig alternatief: Deelnemers wandelen samen, apart

Inmiddels schaarden ook heel wat bekende gezichten zich achter de Refugee Walk. Josje Huisman, Joris Hessels, Charlotte Vandermeersch en Laura Janssens (‘Niet Nu Laura’) vormen slechts een greep uit de namen die zich voor de Refugee Walk inzetten.

Nochtans ziet de Refugee Walk er anders uit dan andere jaren. “Zodra de ernst van de coronacrisis duidelijk werd, zijn wij op zoek gegaan naar een alternatieve manier om de Refugee Walk te laten doorgaan. We vonden het essentieel om de veiligheid van onze deelnemers te waarborgen. Daar zorgen we deze editie voor door teams aan te moedigen om een eigen route samen te stellen, in groepen van maximum acht personen te wandelen en afstand te houden”, vertelt Charlotte Vandycke.

In 2020 is er dan ook geen vast programma, al helpen verschillende online platformen deelnemers een route uit te stippelen en andere teams te leren kennen. Met behulp van een audioboek luisteren ze tijdens de wandeling naar inspirerende verhalen van mensen op de vlucht. Op deze manier zullen de teams over heel Vlaanderen wandelen, op een veilige en verantwoorde manier.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!