De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Onbekend,onbemind

Onbekend,onbemind

zondag 12 augustus 2018 23:00
Spread the love

 

                    “Onbekend is onbemind!”

Een oeroud gezegde dat ons allemaal als bekend in de oren klinkt.

Een oneliner die vaak gevolgd wordt door een uitroepteken als een extra bevestiging van zo is het en niet anders!

Een uitspraak die er bij de meesten ingaat als zoete koek doch een met een wrange nasmaak.
Enkel een wiskundige benadering van bovenstaande geeft een positief resultaat aangezien de som van tweemaal min plus geeft.
{on+on = – + – = +} 

Wel beste lezers dit wordt al sinds mensenheugenis tegen ons gebruikt.
“Onbekend is onbemind” ,een effectieve handlanger van “Verdeel en heers.”

De winkelbediende die de groendienstarbeider voor luierik verslijt.
De groendienstarbeider die de spoorwegbediende voor profiteur verslijt.
De metaalarbeider die de winkelbediende voor …….verslijt.

Doordat we niet op de hoogte zijn van de dagdagelijkse werkrealiteit van de andere beroepen om ons heen laten we ons doorgaans leiden door gemakzucht en nemen we voor waarheid aan door wat enerzijds de media ons voorschotelen en door anderzijds wat we zelf denken te weten over de realiteit van dat andere beroep.

“Net 2 groendienstarbeiders gezien ,zogezegd aan het werk in het park maar ze waren aan het zeveren en op hun schup aan het leunen ,amai wat een luierikken.”
(Fysiek zwaar en ongezond werk door weer en wind laat zijn sporen na…) 

“Gisteren zag ik daar 4 man op het spoor waarvan er 2 maar echt aan het werken was ,amai wat een luxe leven hebben die zenne.”
(2 man die de herstelling uitvoeren terwijl het betreffende spoor nog in gebruik is en twee man die het verkeer voor en achter in de gaten houdt en hen op tijd waarschuwt als er een trein afkomt) 

“Die winkelverkoopsterkes hebben het toch mooi zo wat rondlopen in hun winkeltje ,ze moesten eens een dag meedraaien bij ons in het metaalfabriek.”
(de verkoopsters zijn verantwoordelijk voor de bestellingen,verkopen,retours,netheid,kassa,werken in één van de slechts betaalde sectoren,moeten hyperflexibel zijn,draaien in een variabel uurrooster op zaterdagen,feestdagen,…).

Onbekend is onbemind dat klopt doorgaans tegelijkertijd kunnen we daar zelf iets aan doen en dat is heel simpel.
Praat met elkander open en zonder vooroordeel.
Zo maken we onze eigen wereld wat groter ,zo maken we elkaar wat sterker ,zo worden we verdraagzamer ,zo maken we wat onbekend is bekend ,zo verbinden we elkaar tot een kracht waarmee rekening wordt gehouden.
Ives vanhouche.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!