De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Grootouders voor het Klimaat, Kathy Lindekens

Omgekeerde nieuwjaarsbrief 2023

Zoals elk jaar leest een ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat een 'omgekeerde' nieuwjaarsbrief, waarin de rollen worden omgedraaid. Op 1 januari 2023 biedt Kathy Lindekens namens de Grootouders haar wensen en goede voornemens aan aan de jongeren.

dinsdag 3 januari 2023 14:19
Spread the love

 

Liefste jongeren van ons landje,

Deze mooi verpakte nieuwjaarsbrief kreeg ik bijna 20 jaar geleden van mijn zoon, de laatste die hij nog schreef.

Vandaag is het mijn beurt om mijn nieuwjaarsbrief voor jullie te lezen, net als Robin die toen schreef: “Nu sta ik hier weer voor jullie klaar in mijn beste kleren en met gekamd haar”.

Ik ben een van de ambassadeurs van de Grootouders voor het Klimaat. Zelf nog geen oma, al heb ik er wel de leeftijd voor. Maar ik heb als jongeren adviseur van de VRT vele jaren gewerkt met jongeren en wil me dan ook mee blijven inzetten voor jullie toekomst.

De generatie van mijn ouders heeft een wereldoorlog meegemaakt en gestreden voor stemrecht en sociale zekerheid. Mijn generatie was die van blijheid en verwondering, alles kon toen en er werden grenzen verlegd op zowat elk gebied: seks, drugs en rock ’n roll. Maar wij zijn ook de generatie van mei ’68, toen we als jongeren op straat kwamen voor een nieuwe samenleving gebouwd op vrijheid, emancipatie en solidariteit.

Jongeren zijn vaak de motor geweest van verandering. Dat bewijzen jullie vandaag ook weer. Wat sta ik in bewondering voor de manier waarop jullie je inzetten voor de leefbaarheid van onze planeet en hoe jullie de wereldleiders bij de les houden.

Hoe jullie iedereen bij de les houden en doen nadenken over al die gewoontes die in ons leven zijn geslopen: we hebben te veel, we verbruiken te veel, we bewegen te weinig, we doen maar op en zien niet om.

Al die vrijheid en die groei hebben er dus decennialang voor gezorgd dat de aarde onder onze manier van leven begon te kreunen.

Mijn generatiegenoot en muzikale held van vroeger, Boudewijn de Groot, zingt vandaag: “De aarde is een beetje dom, ze kan alleen maar draaien. De aarde is te lief”.

Ik denk dat de aarde juist heel slim is, want ze zorgt ervoor dat de cirkel van het leven blijft doorgaan. Maar we moeten ze inderdaad wel helpen in plaats van ons mateloos uit te leven zonder respect voor het milieu. Want, zoals hij zingt, “Als het haar te veel wordt begint ze woest te koken / en zal ze ons be stoken met cholera en pest / met noodweer en met rampen / met gif en zwaveldampen. / Met bevingen en branden / zal zij de mensheid kwellen / en onze doden tellen / is alles wat ons rest”

Aangestoken door Greta Thunberg zijn jullie op straat gekomen, maar jullie hebben ook coalities gesloten met wetenschappers die al vele jaren onderzoek doen, gegevens verzamelen en de wereld waarschuwen voor wat op ons af komt. Dit is dus geen clash van de generaties, maar een mooie samenwerking om onze wereld te redden en onze toekomst — jullie toe komst — te verzekeren.

We beginnen aan het jaar 2023.

In mijn nieuwjaarsbrief beloof ik dat ik mijn best zal doen. Ik zal wat vaker te voet of met de fiets gaan en nog meer dan voorheen zorg dragen voor de bomen en de bloemen, de bijen en de vogeltjes in mijn tuin. Weinig vlees eten en groente kweken. Mijn voetafdruk verkleinen en andere mensen motiveren.

En de Grootouders blijven de politici die belangrijke beslissingen nemen — of niet nemen — achter hun veren zitten. Dat is beloofd.

Want alleen als we allemaal nog beter ons best doen komen we er allemaal samen uit.

Ik wens jullie een heel mooi jaar vol liefde en verwondering, vol samenwerking en plezier.

 

1 januari 2023

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!