De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

olielek echt dicht  na 85 dagen  ?
Golf van Mexico, The Deepwater Horizon, Amerika's, Olielek -

olielek echt dicht na 85 dagen ?

vrijdag 16 juli 2010 00:28
Spread the love

Volgens diverse nieuwsagentschappen over heel de wereld , is de olielek in de Golf van Mexico gedicht. Dit heeft BP bekend gemaakt.   Sinds 3u25 p.m. plaatselijke tijd  zou er volgens BP  geen olie meer stromen in de Golf van Mexico  .  

President Obama heeft inmiddels afwachtend gereageerd op de laatste nieuws- ontwikkeling..  Volgens hem gaat  het hier om een test.  Hij wacht nog enkele dagen om officieel te reageren. Maar hij vond het alvast een positief teken.

– wordt vervolgd

Luc Schrijvers

Het olielek in de Golf van Mexico is dicht.  Na 85 dagen en zo’n kleine 700 miljoen liter is BP er in geslaagd een einde te maken aan een van de grootste milieucatstrofes van deze tijd, door een trechter te plaatsen over het lek dat sinds de vroege lente olie in de oceaan pompte.

Indien de kap het houdt, de zeebodem niet barst en de hulpbronnen die momenteel worden geboord in werking treden, is dit het begin van het einde van de nachtmerrie. Omdat er dus nog veel vraagtekens overblijven, kraait noch niemand victorie.

Het lek werd gedicht om 15 uur 25 plaatselijke tijd. Op dat moment gingen de 48 uur in -net als bij een patiënt na een operatie- waarin de kap zich moet stabiliseren, worden gemonitord en nagekeken op mogelijke verwikkelingen. In een worst-case scenario zou de olie die terug de aarde in wordt geduwd de zeebodem kunnen doen barsten of zouden de twee hulpbronnen die worden geboord ook nieuwe lekken kunnen veroorzaken.

‘Het is een geweldig zicht, ‘ zei BP Chief Operating Officer Doug Suttles, maar hij waarschuwde voor overdreven optimisme. ‘We zijn er nog niet’.

Het aandeel BP klom na het nieuws liefst 8% hoger.

Free TV : Ustream

Bron : Reuters / PBS Newshour / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!