De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oliedom
Midden oosten, Klimaatopwarming -

Oliedom

zaterdag 19 maart 2011 10:10
Spread the love

Noam Chomsky, filosoof, mediacriticus en politiek activist, windt er geen doekjes om : het gaat bij ons enkel om oliebelangen. Daarom houden wij in het Midden Oosten de dictaturen van Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein of Jemen in het zadel. Ondersteunden wij (noodgedwongen) de revolutie in Egypte. En stonden velen in Tripoli, november 2010, tijdens de Europees-Afrikaanse top lachend op de foto. Kolonel Kaddafi als gastheer glorierijk in het midden.

Even duidelijk is Chomsky over de klimaatopwarming : wij laten onze kleinkinderen een potentiële tragedie na. Wij kunnen er iets aan doen, maar wij doen het niet.

Als Amerikaan is hij op de eerste plaats vlijmscherp kritisch voor zijn eigen land, de VS grootmacht. Maar even goed zijn zijn uitspraken een spiegel voor de ganse, geglobaliseerde, economische wereld(wan)orde.

Chomsky trekt in onze contreiën vandaag volle zalen. Net als de visie van Robert Fisk horen velen een ander geluid. Een scherpe en duidelijke analyse.

Het valt echter te vrezen dat hun mening niet veel aarde aan de dijk zal brengen. Zeker als (na het overwaaien van de storm) de Van Rompuys van de rustige vastheid, de Obama’s van het mooie woord, de Baronnen De Graeve van de economische voorspoed, de Merkels van het gezond verstand of de Rasmussens van orde en veiligheid terug orde op zaken stellen.

Vraag is of de boodschappen van Chomsky en Fisk uiteindelijk niet ondergesneeuwd raken. Wegens niet hanteerbaar want té radicaal. Geen spek voor de bek van media die beter thuis zijn in de licht verteerbare kost. Het smeuïge misdaadverhaal, de softe Woestijnvislach, het sensationele nieuws. Niet te moeilijk. De dagelijkse portie populisme en nationalisme. Brood en Spelen. Zijn zij immers ook geen bedrijven die werken volgens de principes van concurrentie en macht ?

Is het een illusie te geloven in de ommekeer van een samenleving,  tenzij gedwongen door feiten en omstandigheden ?

Is het een open vraag die Chomsky ons stelt, of is het slechts een vaststelling ? Wij kunnen er iets aan doen, maar wij doen het niet …

take down
the paywall
steun ons nu!