De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Offerfeest 2.0: advies aan onze Moslims

Offerfeest 2.0: advies aan onze Moslims

vrijdag 9 september 2016 16:05
Spread the love

Zoals dat gebruikelijk is in de periode voor het offerfeest ligt het onverdoofd slachten weer onder vuur. De Vlamingen die zich “echte Vlaming” voelen, menen dat dit niet binnen onze normen en waarden past.

Beste Moslims, het betreft hier een schijnprobleem en er is een eenvoudige oplossing: slacht de dieren wat meer in het geniep. Maak geen beelden van de eigenlijke slachting en stop überhaupt met erover te praten. Doe aan positieve beeldvorming en kleef op het karkas desnoods een groen stickertje met het opschrift “ecologisch geslacht, goed voor de natuur en goed voor jou!”.

De kip die op ons bord ligt werd ondersteboven aan haar poten opgehangen, nat gespoten, en onder (vaak falende) elektrische verlamming machinaal de strot overgesneden. Dat zijn beelden die geen normaal mens kan verdragen, maar hoe denk je dat onze samenleving er in slaagt dat te aanvaarden als je het eerst niet heel makkelijk maakt om te negeren?

Helaas zullen mensen met rare agenda’s – zoals dierenrechtenactivist Ben Weyts – het onverdoofd slachten toch altijd weer naar boven willen brengen, dat weet ik ook wel. Richt daarom de aandacht voluit op iets anders. Neem een voorbeeld aan kerstmis en maak van het offerfeest een commercieel circus. Versier je huis met troep uit de Hema en spaar offerfeeststickers met Koranverzen in de Albert Hein. En vooral, geef elkaar dure cadeaus! Iets à la een Bongobon “bedevaart naar Mekka”, met optie welness. De empathie voor het arme schaap zal even sfeervol ondersneeuwen als die voor de arme kalkoen.

Kortom, maak het makkelijk om van de gruwel weg te kijken en ga voor platte commercie. Dat past perfect binnen onze normen en waarden.

Maak je overigens niet te veel zorgen. De orthodoxe Joden zijn ook fan van onverdoofd slachten. Een echt verbod zou deze groep mee criminaliseren en dat is nu ook weer niet de bedoeling.

Prettige feestdagen!

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!