De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oezbeeks Concert, een unieke gelegenheid: Feruza Ochilova Quartet 16/11

Oezbeeks Concert, een unieke gelegenheid: Feruza Ochilova Quartet 16/11

dinsdag 12 november 2013 18:03
Spread the love

Feruza Ochilova Quartet (Oezbekistan)

16/11, 20:00, Molièretheater (Brussel)

Omwille van het strenge Oezbeekse regime is het voor Oezbeekse muzikanten niet evident op te treden buiten de overheid om.Muziekpublique had de gelegenheid, in samenwerking met de organisatie Klankosmos, deze muzikanten onafhankelijk naar België te laten overkomen. Dit concert wordt dan ook een unieke gelegenheid ter ere van een eeuwenoude muziek die de rijke klanken van de Zijderoute met zich meedraagt…

DeWereldMorgen.be

Het Feruza Ochilova Quartet brengt de weinig bekende muzikale tradities van Bukhara. Bukhara, letterlijk ’plek van het geluk’, is een legendarische oase op de zijderoute. De stad bestaat al meer dan 5000 jaar en gold eeuwenlang als een multicultureel centrum waarin islamieten, joden, hindoes, orthodoxe Russen, Perzen, Mongolen, Koreanen en etnische volkeren samen leefden. 

Ook de klimatologische omstandigheden van de woestijnstad en haar architectuur die in het teken staat van water, had zijn invloed op de muziek. In het droge en hete klimaat was het ongebruikelijk – in feite zelfs verboden – om muziek te spelen in chaikhanas, de traditionele theehuizen- en tuinen. Muziek werd gespeeld in de koele traditionele huizen en paleizen met hun hoge koepels – en zelfs in badhuizen die over de ideale akoestiek beschikten. Tijdens de concerten werd de tradionele Centraal Aziatische ondertoonstijl “avazi khanaqai” beoefend en ontwikkeld tot een eigen muzikale stijl die perfect klonk in de excellent akoestiek van de architectuur: de Mavregi. In de talrijke mehmankhanas (salons) kwamen de intellectuele en cosmopolitische elite van Bukhara en de ambachtslieden luisteren naar het seculiere repertoire en de virtuoze arrangementen. Sinds de 16de eeuw leefden de religieuze en de profane werelden naast elkaar, het enige element dat hen samenbracht was muziek. Het Feruza Ochilova Quartet presenteert ons vanavond Mavregi naast folksongs uit Oezbekistan.

- Feruza Ochilova : zang, Dutar, doira 
- Shavkat Matyakubov : zang, Dutar, Qosh Nay, Surnay 
- Jorabek Ochilov : zang, Gijak, Rubab, doira, tanbour 
- Husniddin Atoev : Qayroq, Ud, Rubab, Dutar

Meer info en tickets: www.muziekpublique.be

take down
the paywall
steun ons nu!