De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

copyright: RT.com

Oekraïne, het zwarte gat van Europa

woensdag 19 juli 2023 18:24
Spread the love

Het zwarte gat van Europa: hoeveel van de meer dan 185 miljard USD die het Westen al aan Oekraïne heeft gegeven, is verduisterd?
Het lot van enorme hoeveelheden hulp die naar het land worden gestuurd, is onzeker te midden van endemische corruptie en een gebrek aan verantwoording

19 juli 2023
Bron: [GECENSUREErt].com

Als resultaat van de NAVO-top van vorige week in Vilnius beloofde het door de VS geleide militaire blok Oekraïne nieuwe schijven aan financiële en militaire hulp. Dit ondanks het feit dat Kiev aan het begin van de zomer in totaal al 165 miljard Euro (185,6 miljard USD) had ontvangen van westerse landen. Terwijl de uitgaven stijgen, lijkt het aantal amerikaanse en EU-burgers dat bereid is hun eigen comfort op te offeren voor Kiev gestaag af te nemen.

Een van de redenen hiervoor is de corruptie in Oekraïne, die – ondanks enkele mooie beloften – nu net zo erg lijkt te zijn als vóór de door het Westen gesteunde ‘Maidan’-staatsgreep in 2014. Misschien zelfs erger.

Morele compensatie

De NAVO-top bracht, ondanks de hoop van Oekraïne, geen langverwacht tijdschema voor lidmaatschap. In plaats daarvan kondigden westerse leiders nieuwe militaire hulppakketten aan voor Kiev.

Volgens de franse krant Le Monde beloofde de franse president Emmanuel Macron Oekraïne een “aanzienlijk aantal” SCALP-raketten te geven die doelen op een afstand van 250 kilometer kunnen raken. Volgens France24 kosten ze 850.000 Euro per stuk.

Berlijn kondigde een pakket van 700 miljoen Euro aan. Duitsland is van plan Oekraïne te voorzien van lanceerinstallaties voor het Patriot-raketafweersysteem, Marder-type infanteriegevechtsvoertuigen, UAV’s (drones), Leopard 1 A5-tanks en artilleriegranaten. Voor Berlijn komt dit nog niet eens in de buurt van het recordbedrag aan reeds toegezegde cadeautjes. Op 21 mei kondigde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken de overdracht aan van militaire hulp aan Oekraïne ter waarde van 2,7 miljard Euro.

Op 7 juli sprak de amerikaanse onderminister van Defensie voor Beleid Colin Kahl over een nieuw hulppakket van de VS, waaronder clustermunitie – die in 120 landen verboden is. De kosten bedragen 800 miljoen USD.

Dit is het 42e hulppakket dat Oekraïne in de afgelopen anderhalf jaar van de VS heeft ontvangen. Sinds het begin van het Russische offensief heeft het Amerikaanse Congres militaire en economische hulp aan Oekraïne goedgekeurd ter waarde van meer dan 70 miljard USD – en dan hebben we het alleen nog maar over de directe uitgaven.

Volgens gegevens van juli van het Kiel Institute (dat de omvang van de aan Oekraïne toegewezen hulp bijhoudt), bedroeg de totale directe subsidie van de VS en zijn bondgenoten in de periode van 24 februari 2022 tot 31 mei 2023 meer dan 165 miljard Euro.

Het tempo waaraan nieuwe schijven worden toegezegd, stijgt elke maand. Eind april bijvoorbeeld, was het totale hulpbedrag 15 miljard Euro minder dan nu – volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg was het toen 150 miljard Euro.

Een witte olifant

De stijgende hulp aan Oekraïne roept natuurlijk veel vragen op in de westerse samenleving. In de VS bijvoorbeeld hield de in maart 2022 gevormde ‘tweepartijen-consensus’ slechts stand tot november van dat jaar. Op dat moment was ongeveer een derde van de Republikeinen van mening veranderd en had besloten dat het niet gepast was om Kiev economisch te steunen en daar wapens te blijven leveren.

Volgens de laatste gegevens van de europese economische Bruegel-denktank is de steun voor Oekraïne onder amerikaanse burgers tussen oktober 2022 en april 2023 nog verder gedaald. Slechts 60% van de amerikanen die de Democraten steunen en 34% van degenen die de Republikeinen steunen, zijn bereid inflatie te tolereren om Kiev verder te helpen. Afgelopen najaar waren deze cijfers respectievelijk 74% en 44%.

Bruegel-analisten zijn van mening dat het volume van de amerikaanse hulp aan Oekraïne tijdens het komende verkiezingsseizoen zal beginnen afnemen, aangezien president Joe Biden voor elke stem zal moeten vechten.

Na de resultaten van de verkiezingen van 2024 kan het nog erger worden voor Kiev. Als er geen vooruitgang wordt geboekt op het slagveld, zouden publieke figuren in de VS kunnen gaan pleiten voor een vreedzame oplossing van het conflict, zelfs tegen ongunstige voorwaarden voor Oekraïne. Bij de komende verkiezingen kan dit in het voordeel spelen van kandidaten die minder geneigd zijn om Kiev te steunen ‘hoelang het ook moge duren’.

Europese twijfels

Afgaande op officiële commentaren lijkt de situatie in de EU zelfs nog ingewikkelder. Tot voor kort ging de goedkeuring van elk nieuw hulppakket gepaard met lange onderhandelingen en hardnekkig verzet van enkele EU-lidstaten. Zo zei de Tsjechische minister van Financiën Zbynek Stanjura in december vorig jaar dat het blok het niet volledig eens kon worden over een nieuw pakket macrofinanciële kredietbijstand voor Oekraïne voor 2023.

Meer recent werd de situatie ook gespannen toen de Poolse premier Mateusz Morawiecki de EU opriep om zoveel mogelijk hulp te bieden aan Oekraïne en de leiders van Duitsland en Frankrijk verweet dat ze niet wilden helpen.

“Parijs en Berlijn hebben geen blijk gegeven van ‘serieuze internationale stappen’ ter ondersteuning”, zei Morawiecki.

Net als in de VS neemt het aantal mensen in de EU dat bereid is om op hun comfort in te leveren voor Oekraïne af.

“Feit blijft dat de tijd niet aan onze kant staat. Hoe langer dit conflict duurt, hoe moeilijker het is om aan geld te komen. Dat staat buiten kijf”, zegt senior onderzoeker van het analytisch centrum van Bruegel, Maria Demertzis, in een recent rapport.

Het toont aan dat naarmate het conflict in Oekraïne voortduurt, de directe economische kosten voor West-Europa blijven toenemen. Als gevolg van de ongekend hoge en langdurige inflatie veroorzaakt door de oorlog zijn huishoudens in de hele EU onder druk komen te staan en dit kan de publieke steun voor Oekraïne ondermijnen.

Bruegel vergelijkt statistieken in Italië, Duitsland en Frankrijk in maart 2022 en februari 2023. In Italië daalde de goedkeuring voor sancties tegen Rusland het afgelopen jaar van 80% naar 65%, en de goedkeuring van militaire hulp aan Oekraïne daalde van 57% naar 49%. In Duitsland keurt 62% van de respondenten de sancties goed, tegenover 80% vorig jaar, en in Frankrijk doet 67% dat in plaats van 72%. Het aantal duitsers dat de levering van wapens aan Oekraïne ondersteunt, is nu 52% vergeleken met 66% vorig jaar, en onder de fransen is dat aantal 54% vergeleken met 65%.

Een rondje schaduwboksen

De ongunstige situatie voor Kiev wordt verergerd door het ‘traditionele’ probleem van Oekraïne, corruptie.

Een niet-gouvernementele organisatie, het pro-NAVO Duitse Marshall Fonds van de Verenigde Staten (in Rusland uitgeroepen tot ‘ongewenste organisatie’), bracht een rapport uit in de aanloop naar de conferentie over het herstel van het naoorlogse Oekraïne, die in juni plaatsvond. In het rapport staat: “Het bestrijden van corruptie [in Oekraïne] is vandaag van even groot strategisch belang als het beleid om het communisme in te dammen ten tijde van de Koude Oorlog.”

In het rapport wordt ook opgemerkt dat Oekraïne een “tweefrontenoorlog tegen Rusland en tegen corruptie” voert en streeft naar de vestiging van een rechtsstaat. Volgens de auteurs van het rapport “wachten de oekraïense oligarchen hun tijd af tot na de oorlog om hun invloed opnieuw te laten gelden.”

Soortgelijke woorden waren te horen van een topfunctionaris in het kantoor van de inspecteur-generaal van het amerikaanse Ministerie van Defensie in een interview met Defense One. Zijn informanten in Oekraïne geven toe dat ze “een strijd op twee fronten voeren“.

Ze vechten tegen de Russen en ze vechten tegen interne corruptie. En vechten op het ene front betekent middelen onttrekken aan het andere “, zei hij.

Hij is van mening dat het risico op corruptie niet alleen binnen de staatsgrenzen bestaat, maar dat er ook fraude kan optreden bij het afsluiten van contracten in de VS. Bovendien kan diefstal van wapens of andere hulp plaatsvinden wanneer die via Europa naar het oorlogsgebied reist.

Een andere functionaris die betrokken is bij strafrechtelijke onderzoeken bij het Pentagon vertelde ook aan Defense One dat zijn afdeling “bezorgd is over de mogelijke omleiding of legale export, of diefstal wat dat betreft, van de goederen.”

Ook veel amerikaanse bedrijven vertrouwen de oekraïense autoriteiten niet en menen dat er hulp wordt gestolen. Volgens de amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo, betwijfelen particuliere bedrijven of de fondsen die aan Oekraïne zijn toegewezen voor de wederopbouw veilig zullen zijn voor corruptie.

Interne spelletjes

Ook in Oekraïne wordt de corruptieproblematiek erkend. Dit voorjaar zei de voormalige adviseur van het kantoor van de president van Oekraïne, Aleksej Arestovich, op zijn YouTube-kanaal dat zijn voormalige baas, Vladimir Zelensky, de corruptie in Oekraïne niet heeft kunnen aanpakken.

Oekraïne heeft maar één ding nodig… Iemand aan de macht krijgen die niet zal stelen. Iemand die het zelf niet doet en anderen dat ook niet laat doen. Helaas hebben we tot nu toe geen geluk gehad”, zei hij.

Arestovich voegde eraan toe dat om dit te bereiken, het land een andere leider zou moeten hebben. “De huidige president is er niet in geslaagd corruptie het hoofd te bieden, hoewel het conflict een goede reden had kunnen zijn om middels ‘buitengewone maatregelen’ het probleem de kop in te drukken. Maar zoals we kunnen zien, is dit op zijn zachtst gezegd niet volledig gebeurd.”

Arestovich staat niet alleen in zijn mening. De amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh verklaarde dat de oekraïense president Vladimir Zelensky en zijn entourage zich op illegale wijze minstens 400 miljoen USD hebben toegeëigend uit fondsen die aan Kiev waren toegewezen voor de aankoop van diesel.

De oekraïense president en velen in zijn entourage hebben ontelbare miljoenen afgeroomd van de amerikaanse dollars die bedoeld waren voor dieselbrandstofbetalingen. Analisten van de Central Intelligence Agency schatten de verduisterde fondsen op minstens 400 miljoen USD vorig jaar“, schreef hij.

Hersh voegde eraan toe dat de oekraïense ministeries letterlijk vochten om de mogelijkheid om dekmantelbedrijven op te zetten voor exportcontracten voor wapens en munitie, een constructie die hen “smeergelden” opleverde.

Bovendien zegt Hersh dat CIA-directeur William Burns ontevreden was over Zelensky vanwege de mogelijke diefstal van westerse hulpgelden, aangezien “hij een groter deel van het afgeroomde geld afpakte dan naar de generaals ging“.

Al Arabiya citeerde eerder al informatie uit de ‘Pandora-papers’ dat Zelensky en zijn team deelnamen aan frauduleuze constructies, zelfs voordat hij tot president werd gekozen.

Volgens deze documenten is Zelensky sinds 2012 een begunstigde van verschillende buitenlandse firma’s, die hij samen met zijn oude vrienden beheerde“, zo meldde de zender.

Volgens Al Arabiya behoorden Zelensky’s eerste assistent, Sergey Shefir, en het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU), Ivan Bakanov, destijds tot de fraudepartners van Zelensky. De zender merkt op dat ze hun bedrijven gebruikten voor het kopen van “extreem dure appartementen in Londen“.

Nutteloze investeringen

Het probleem blijft bestaan ondanks het feit dat de VS al vele jaren geld investeert om de corruptie in Oekraïne te bestrijden. De gelden werden toegewezen aan het parket van de procureur-generaal, de lokale media en andere organisaties. Samantha Power, de beheerder van het amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID), verklaarde dit tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres.

Desondanks gaan de wanpraktijken in Oekraïne door. Enige tijd geleden arresteerde de oekraïense anticorruptiepolitie de onderminister van infrastructuur op verdenking van het ontvangen van steekpenningen ter waarde van 367.000 Euro voor de aankoop van generatoren tegen te hoge prijzen. En onlangs werd het hoofd van het Hooggerechtshof van Oekraïne beschuldigd van corruptie.

Dan was er het onderzoek door een oekraïense krant die berichtte dat het oekraïense Ministerie van Defensie contracten had gesloten voor voedselleveringen voor fronttroepen tegen een prijs die twee tot drie keer hoger was dan normaal – een onderzoek dat een groot schandaal veroorzaakte.

De zorgen van het Pentagon dat aan Oekraïne geleverde wapens op de zwarte markt terecht zouden komen, zijn ook bevestigd.

Heel vroeg [in het conflict] werden Polen, Roemenië en andere landen aan de grens overspoeld met wapens die wij [de VS en bondgenoten] voor de oorlog naar Oekraïne verscheepten. Met andere woorden, bevelhebbers van ik weet niet welk niveau – vaak waren het niet de generaals, maar de kolonels en anderen die zendingen van sommige wapens kregen, die ze dan persoonlijk doorverkochten aan de zwarte markt,” vertelde Hersh aan ‘Going Underground‘ presentator Afshin Rattansi.

Hij voegde eraan toe dat iedereen in de oekraïense regering nu derde partijen bij hun zaakjes betrekt, omdat dit hun kansen om een centje bij te verdienen vergroot.

Corruptie daar is ongelooflijk. Dat is het altijd geweest. En dat verandert niet. Dat is alles waar ik over schreef,” zei Hersh.

Door George Trenin, een Russische journalist en politicoloog

Bron: [GECENSUREErt].com; herpublicatie op sociale media toegelaten.

Lees omtrent de endemische corruptie in Oekraïne ook mijn eerdere bijdrage op DWM, dd 24/11/22: Bye, bye Kiev, hallo Côte D’Azur- zo profiteren de corrupte oekraïense elites van het conflict waarvoor het westen hulp stuurt

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!