De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Occupy 2.0

Occupy 2.0

donderdag 31 oktober 2013 12:10
Spread the love

Beste Lieven,

Onze urgentie lessen hebben me al een ding geleerd: als iets op het spel staat zijn de keuzes niet moeilijk, ze worden voor je gemaakt. Het enige wat je moet beseffen is wat er op het spel staat en wat je er zelf aan kan bijdragen. Momenteel woon ik in t.a.l.p. (theatre a la place) de gekraakte schouwburg in het centrum van Luik. Dit is niet zomaar een kraak, dit is een bezetting, occupy 2.0. A theatre from the people, for the people. Gekraakt door studenten die niet willen wachten in de coulissen op een luizig bijbaantje, niet op hun knieen willen smeken of ze ook mee mogen doen. Nee, no more. Voordat de boeldozers deze non-lieu, deze heterotopic place zullen vernietigen en vervangen met een nieuw pantopticon, zal het een plek vol mogelijkheden zijn. Op dit moment spelen er praktisch elke avonden voorstellingen. De eerste voorstelling ging over de Parijse commune. Ik heb er laatst een voorstelling op basis van teksten van Bukowski gezien, magnifiek. Daarnaast is er een bibliotheek, een cafe/restaurant, een vintage kleding winkel (volwassen en kinderen, kleren gratis), is er een muziek studio en verranderd het gebouw zelf in een beeldend kunstwerk.

Over enkele maanden gaat dit gebouw zoals gezegd tegen de vlakte, dus the time is now. Op dit moment zijn de mensen die hier wonen/werken vooral Frans/waals en er is behoefte aan een brede aliantie van alle talen en culturen die die meewerken aan deze beweging. In Italie en de zuidelijke landen zijn de bezettingen van theaters al een echte kracht achter verandering. Een potentiele politieke kracht. Het theater dat door zijn bezetting weer een nieuwe functie krijgt, een mooie metafoor voor de komedie die buiten afspeelt. En hoe meer bezettingen, hoe groter het bereik

Lieven ik denk dat jij als Vlaams intellectueel zou kunnen bijdragen. Allereerst moet je natuurlijk langskomen. Daarnaast zou je een boodschap kunnen afgeven, alle geengageerden in het vlaamse taalgebied, kom naar Liege. Occupy yourself. Laat je horen, in welke taal dan ook.

We zijn er elke dag tot de bulldozers komen. Dus kom. Geef een lezing. stuur mensen. Kom zelf. Neem iedereen mee die je kent. Vlaanderen, Wallonie, Nederland, allemaal.

x

Thijs

Lees:

http://www.rektoverso.be/artikel/bezet-de-theaters-geef-ze-terug-aan-het-volk

Liege/Luik,

place de l’yser 1

theatrealaplace@gmail.com

take down
the paywall
steun ons nu!