De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Obama wil presidentschap redden door strijd tegen de rijken te voeren’
Obama, Verkiezingen, 2012, Strategie, Franklin Roosevelt -

‘Obama wil presidentschap redden door strijd tegen de rijken te voeren’

woensdag 2 november 2011 13:13
Spread the love

In een poging om zich in 2012 van de herverkiezing te verzekeren door een boodschap te brengen die het brede centrum kan overtuigen heeft de Amerikaanse president Barack Obama beslist een campagne te voeren die gelijkenissen vertoont met die van de Democratische president Franklin Roosevelt in de dertiger jaren van vorige eeuw. FDR verpletterde toen zijn Republikeinse tegenstander Alf Landon.

Obama wijst de rijken en gepriviligiëerden met de vinger: ‘Er is een toenemend sentiment dat de economie de rijken bevoordeelt,’ zei een woordvoerder van het Witte Huis. Volgens analysten wil Obama van de komende presidentsverkiezingen een test maken waarbij drie decennia Republikeinse belastingverlagingen zullen worden beoordeeld.

De inkomsten na belasting van de 1% rijkste Amerikanen steeg de voorbije dertig jaar met 275%, de rest moest het stellen met een inkomenstoename van slechts 62%, terwijl de armste 20% hun inkomsten met amper 18% zagen groeien, bleek deze week uit cijfers van het onafhankelijke Congressional Budget Office.

Volgens William Galston van het Brookings Instituut is de strategie van Obama vergelijkbaar met die van Roosevelts winnende campagne in 1936. ‘In normale omstandigheden is dit soort uitspraken suïcidaal. Maar dit zijn geen normale omstandigheden’, zegt hij.  ‘Roosevelt zei niet: ‘ik vecht voor jullie,’ wat hij zei was: ‘ik vecht tegen hen’.

Hoewel de tevredenheid over Obama’s presidentschap in de peilingen rond de 45% bengelt, zijn die van het door de Republikeinen gedomineerde Congres  – sinds de onenigheid omtrent het verhogen van het schuldenplafond in augustus – tot onder de 10% gezakt.

Obama’s strategie is niet zonder risico in een land dat er prat op gaat dat iedereen er rijk kan worden; ook zijn positie ten opzichte van Wall Street zal hij moeten verduidelijken.

‘Hij blaast warm en koud over de financiële sector, velen vinden hem dan ook noch vis, noch vlees,’ aldus Galston.

Bron : Financial Times / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!