De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Obama tekent Daniel Pearl Freedom of the Press Act
Persvrijheid, Mensensrechten, VS -

Obama tekent Daniel Pearl Freedom of the Press Act

woensdag 19 mei 2010 18:50
Spread the love

17 mei jongstleden ondertekende president Obama in aanwezigheid van de familieleden van de vermoorde journalist Daniel Pearl de ‘Daniel Pearl Freedom of the Press Act‘.

Daniel Pearl was een journalist voor de Wall Street Journal die in 2002 werd ontvoerd en onthoofd in Karachi door extremistische moslims toen hij Pakistan bezocht om vermeende connecties te onderzoeken tussen Al-Qaeda en ‘shoe bomber’ Richard Reid.

De nieuwe wet draagt het Department of State (DoS) op om in de toekomst in haar jaarlijks ‘Country Reports on Human Rights Practices‘ uitgebreider te raporteren omtrent de staat van de persvrijheid in andere landen en die landen te identificeren die de persvrijheid schenden, zulke schendingen toelaten of faciliteren, niet voldoende doen om een onafhankelijke pers te garanderen of onvoldoende doen om geweldpleging tegen journalisten te vervolgen en te verhinderen.

Obama hoopt dat de wet helpt als drukkingsmiddel om wereldwijd zowel journalisten als de persvrijheid te beschermen.

Reporters Without Borders (RWB) schat dat er dit jaar wereldwijd reeds 11 journalisten werden vermoord en 163 in hechtenis werden genomen. Deze organisatie klaagt ook het verblijf van Mumia Abu-Jamal in een Amerikaanse dodencel, op beschuldiging van moord op een politieagent, aan.

Mumia Abu-Jamal, een voormalig Black Panther-activist, was ook een militant journalist. Een factor die volgens de organisatie mee doorwoog bij zijn doodsvonnis in 1982, tijdens een proces dat bol stond van racisme en procedurefouten. Hij heeft steeds zijn betrokkenheid bij de moord ontkend en vecht voor de herziening van zijn proces.

Misschien moet de rapportage door het DoS uitgebreid worden met de VS zelf.

Op de ‘Wereld Persvrijheids-index 2009’ van RWB is de VS opgeklommen van de 36ste naar de 20ste plaats. Een stijging enkel te wijten aan de minder havikachtige benadering van de pers door Obama. Er blijft bijvoorbeeld de houding van de VS ten opzichte van journalisten in Irak en Afghanistan, waar er verschillende werden verwond en gearresteerd door het Amerikaanse leger. Eén journalist, Ibrahim Jassam, wordt nog steeds gevangen gehouden in Irak.

België is gezakt van de 7de naar de 11de plaats. Onder andere wegens het misbruiken van boetes, dagvaardingen of juridische stappen tegen journalisten, de censuur van het weekblad Humo, de schadevergoeding die Mo*magazine moest betalen voor het publiceren van de cartoon van Georges Forrest en de arrestatie van journaliste Wahoub Fayoumi voor het behoren tot een terroristische groepering.

Waarschijnlijk zal de razzia op het Koerdisch tv-station ROJ het Belgische indexcijfer voor het jaar 2010 niet gunstig beïnvloeden. Vraag is of deze ook zal gerapporteerd worden door het DoS?

Linken:
– DoS:
     – Country Reports on Human Rights Practices
– RWB:
     – Wereld Persvrijheids-index 2009
     – Rapport VS 2009
     – Rapport België 2009
     – Mumia Abu-Jamal
 

take down
the paywall
steun ons nu!