De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Obama ” no change”

Obama ” no change”

zondag 28 maart 2010 13:39
Spread the love

4 september 2009

Obama wil B61-kernbommen Moderniseren

De regering van president Barack Obama wil het Congres in Washington om 65 miljoen dollar vragen om de Amerikaanse B61-kernbommen te Moderniseren. Honderden van die bommen liggen in Europa opgeslagen, Tien daarvan in de van luchtmachtbasis Kleine Brogel.
 
In juni weigerde het Huis van Afgevaardigden tijdens de discussie over de begroting de miljoenen vrij te maken, Terwijl de Senaat er geen graten in zag. Volgens de krant Washington Times dringt Zowel het Pentagon als het ministerie van Energie bij het Huis aan om de 65 miljoen dollar nu toch te voorzien, onder het mom van hoogdringendheid.
 
De B61-bommen dateren uit de jaren 1960 en zijn de oudste kernwapens die het Amerikaanse Leger bij zijn bezit heeft en Waarvan sommige onderdelen – en dan Vooral de veiligheidsmechanismen – dringend aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Het Pentagon wil de wapens tegen 2017 up-to-date hebben om de Toekomstige F-35-gevechtsvliegtuigen ermee uit te rusten. (belga / bdr)

2010   Obama en het NTP verdrag … ..?

Het NTP verdrag staat voor een totale mondiale en kernontwapening. Alle mooie woorden van Obama tien spijt, het moderniseringsprogramma van de VS in druist Rechtstreeks tegen de geest van het akkoord.

De miljarden dollars die de Amerikaanse president extra gevraagd heeft voor onderhoud en modernisatie voor de komende Jaren, zouden eigenlijk Moeten worden Gebruikt voor de ontmanteling van kernkoppen.

Het is wel Duidelijk Dat de Verenigde Staten wel Bereid is om Haar kernarsenaal te reduseren, maar zeker niet kostte tien van iets. Of Zoals Obama het zelf verwoordde  in Praag; “vergis u niet; Zolang deze wapens bestaan zal de Verenigde Staten en een beveiligd doeltreffend Arsenaal (1550) behouden om de vijanden af te schrikken, en de defensie  Van onze bondgenoten te verzekeren … ”

Waarom zou je als groot macht trouwens een gigantisch en duur kernwapen Arsenaal onderhouden als je met een gereduseerde maar Technologisch performantere  version zelfs doeltreffend kan zijn.

De concrete plannen en reeds vrijgemaakte budjetten voor de constructie van nieuwe produktie faciliteiten Bestemd voor plutonium, duiden ook op het Feit Dat de VS toch minder Nobele plannen heeft dan het propageert. Als je van plan bent om alle kernwapens af te schaffen, heb je toch geen plutonium nodig voor nieuwe kernwapens?

De terugtrekking  van de nucleaire wapens uit Europa is ook veel minder nobel dan het lijkt. Deze wapens zijn strategisch gezien  (einde van de bipolaire wereld) al lang overbodig. Verder werkte de VS actief  mee aan het Faciliteren en legitiem maken van India en Pakistan als kernwapenstaten.Maar Ondertussen slaagt  Amerika er wel in om het imago op te roepen van een land DAT Zich tenvolle en belangloos inzet voor een kernvrije wereld.

Bron: vrede.be

Heyndrickx E

.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!