De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nord Stream: Whodunnit?

Nord Stream: Whodunnit?

woensdag 27 september 2023 02:33
Spread the love

Joe Biden (2022): “We will bring an end to it…”

Victoria Nuland (2022): “Nord Stream 2 will not move forward…”

Anthony Blinken (1987) “Ally versus Ally”.

Weinig geweten hier bij ons, maar VS-buitenlandminister Anthony Blinken heeft een historische, niet onbeduidende band met russische gaspijpleidingen…

Geplukt van een recensie (dd 23 maart 2023) van dit boek op de website van Amazon:  “[…] Dit boek, [de thesis van Anthony Blinken; nvdvertaler] , geschreven in 1987, legt een lange weg af in het uitleggen van de context voor de Nord Stream-sabotage van 26 september 2022.

Het lijkt erop dat Ronald Reagan in 1982 ook niet wilde dat Rusland (toen de Sovjet-Unie) zich zou verrijken door overvloedig, goedkoop aardgas aan Europa te verkopen. Reagan deed zijn uiterste best om de aanleg van de Trans-Siberische pijpleiding te belemmeren, die dat overvloedige, goedkope aardgas naar Europa bracht en de economische opbloei ervan vergemakkelijkte. Reagan claimde de Amerikaanse extraterritoriale jurisdictie over Europese bedrijven om met terugwerkende kracht contracten nietig te verklaren, de verkoop van Europese pijpleidingsinstallaties aan de Sovjets te verbieden en te voorkomen dat Amerikaanse bedrijven zaken zouden doen met de Sovjets.

Helaas voor Reagan hadden de Europese leiders destijds, waaronder Helmut Schmidt, François Mitterand en … Margaret Thatcher (!!!), de vastberadenheid en de standvastigheid om hun respectieve nationale belangen te verdedigen en zij dwongen Reagan om zich terug te trekken. Dit was een grote vernedering voor de Rusland-haters in de regering-Reagan. De heer Blinken stelt expliciet dat de voornaamste motivatie voor het stoppen van de pijpleiding was om Rusland economische schade te berokkenen en de Europese afhankelijkheid van de VS in stand te houden. Niemand praat hier vandaag nog over. Blinken vergat deze les echter nooit.

Als de machtige Reagan de Trans-Siberische pijpleiding niet kon stoppen, hoe zouden de nog grotere en veel belangrijkere Nord Stream-pijpleidingen dan wel gestopt kunnen worden? Hoe kunnen de VS hun hegemonie over Europa behouden? Vandaag kennen we het antwoord. Déjà vu, van begin tot einde, maar wel veel erger.”

Margaret Thatcher had meer cojones dan Sergeant Schultz!

Whodunnit?

Voor wie “wat voorafging” gemist zou hebben of het geheugen wat wil opfrissen: “Nord Stream 2 ligt er” (dd 5/6/2021) door Willy van Damme.

Nord Stream 2 ligt er

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!