De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Noord-Afrikaanse vluchtelingenstroom op komst
Midden-oosten, Europa, Italië, EU, Egypte, Vluchtelingen, Tunesië, Noord-Afrika, Lampedusa, Premier Berlusconi, Sicilië, Dossier:vluchtelingen -

Noord-Afrikaanse vluchtelingenstroom op komst

donderdag 17 februari 2011 12:07
Spread the love

De aankomst van duizenden Tunesische vluchtelingen op het Italiaanse eiland Lampedusa markeert het begin van een exodus die gans Europa met vluchtelingen dreigt te overspoelen.

Jarenlang betaalden EU-landen despoten als de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali om zijn landgenoten te verbieden naar het Westen te reizen. Maar Ben-Ali gebruikte het geld om zichzelf te verrijken, eerder dan om werkgelegenheid voor zijn jonge landgenoten te creëren.

Vandaag betaalt de EU dus een tweede keer het gelag, want Tunesiërs zijn voortaan vrij om te doen wat ze willen.
De Italiaanse premier Berlusconi heeft ondertussen 100 miljoen euro noodhulp gevraagd aan Europa en de noodtoestand afgeroepen op het eiland. Italië heeft de Tunesische autoriteiten ook politiehulp aangeboden om de stromen vluchtelingen bedwang te houden, maar Tunis heeft dit aanbod geweigerd.

Verschillende Duitse kranten  schrijven dat Europa zich niet langer kan afsluiten voor de toestand in Noord-Afrika. Op korte termijn zijn er trouwens weinig oplossingen. Volgens de Washington Post hebben ondertussen ook 100 Egyptenaren Sicilië bereikt.

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,745682,00.html

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/02/16/AR2011021601827.html

Bron :

Express.be / Der Spiegel /  The Washington Post

take down
the paywall
steun ons nu!